Jenkei András, 2016.01.05. | Röplabda

A Közép-európai Liga, 5. fordulójában Nyíregyházán ötszettes mérkőzésen maradt alul a Vasas Óbuda.

FATUM-Nyíregyháza – Vasas Óbuda 3:2 (20, 26, -22, -26, 15)
Nyíregyháza, 200 néző.

Vezette: Porvaznik, Höger.

Nyíregyháza: Ramdin 9, Sitku, Araujo 21, Vén 3, Valdez 20, Sikos 17. Csere: Tóth F. (liberó), Sitkey, Kundrák, Kovács, Akimova 1. 
Vezetőedző: Kőhalmi Richárd

Vasas Óbuda: Sousa 5, Miklai 20, Bodovics 10, Rountree 24, Klein 1, Hardy 9. Csere: Tóth A. (liberó), Szombathelyi Sz. 12, Háfra, Durst.
Vezetőedző: Jókay Zoltán   

A Közép-európai Liga harmadik tornájára Nyíregyházára látogatott csapatunk, ahol az első, kedd esti mérkőzésen a házigazda FATUM-Nyíregyházával csaptak össze a mieink.

Az első játszmában visszaköszönt a második, gödöllői körben mutatott teljesítmény, csapatunk pontatlan és indiszponált játékának köszönhetően a házigazdák különösebb erőfeszítés nélkül meneteltek a játszmagyőzelem felé (16:14). Jókay Zoltán előbb négy, majd öt pontos hazai vezetésnél kért időt, később Pully Klein helyén Szombathelyi Szandra bevetésével próbálkozott, de nem tudott fordítani a szett menetén, a Nyíregyháza megszerezte tehát a vezetést (25:20, 1:0). 
A folytatásra valamelyest javult ugyan együttesünk játéka, ám rengeteg rontott nyitásunk és hosszú támadásaink továbbra is a Nyíregyháza javára billentették a mérleg nyelvét (8:7). Tess Rountree egyedül húzta a csapat szekerét, amerikai légiósunk vezérletével fordítani tudtunk, játékunk azonban nagyon kiismerhetővé vált (17:20). A hazai játékosok hibáinak köszönhetően ennek ellenére háromszor is szettlabdához jutottunk, ám élni egyszer sem tudtunk a kínálkozó lehetőséggel. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a Nyíregyháza rögtön az első esélyét kihasználta a játszma lezárására pocsék nyitásfogadásunknak köszönhetően, és teljesen megérdemelten megduplázta előnyét (28:26, 2:0). 

Továbbra sem ébredt fel csapatunk, a hazaiak pedig egyre lelkesebb, bátrabb röplabdát kezdtek játszani (9:5). Szerencsére sáncjátékunk a folytatásban varázsütésre feljavult, Hardy blokkjaival megfordítottuk az állást és három pontos előnybe kerültünk (14:17). Újabb hullámvölgy következett, a két hazai kulcsember, Araujo és Valdez kíméletlenül kihasználta minden megingásunkat, Jókay Zoltán így időkérésre kényszerült (18:17). Az edzői intelmek után Rountree két pontjával visszavettük a vezetést, amit a végjátékban többek között Sousa két okos megoldásának köszönhetően ezúttal meg is tudtunk tartani, így mérkőzésben maradtunk (22:25, 2:1). 
A negyedik szettet végre a mieink kezdték jobban, Rountree mellett Miklai is beszállt a pontgyártásba, ám az eredmény továbbra is szorosan alakult. A hazaiak vezetőedzője Kőhalmi Richárd a veterán Natalija Akimova bevetésével próbált új színt vinni csapata játékába, majd három pontos Vasas vezetésénél időt kért (11:14). Innentől kezdve széthibázta magát együttesünk, a Nyíregyháza zsinórban nyolc pontot szerzett és úgy tűnt, gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést (19:14). Az utolsó szalmaszálba kapaszkodva Szombathelyi Szandra nyitásaival azonban végre megindult együttesünk és egyenlítettünk (19:19). A hazaiak kerültek előnyösebb helyzetbe a végjátékban, majd egy teljesen érthetetlen vonalbírói ítéletnek köszönhetően három meccslabdához jutottak (24:21). Innen is volt visszaút, egy hazai rontás után Miklai két ászával egyenlítettünk, ám Sikos révén ismét egyetlen pontra került a FATUM a győzelemtől (25:25). Szombathelyi révén hárítottuk ezt is, majd Bodovics Hanna két ász értékű nyitásával megnyertük a hihetetlenül izgalmas végjátékot, és kiharcoltuk az ötödik játszmát (25:27, 2:2).  


                                                                                 fotó: Doba István

A mindent eldöntő ötödik játszmát végre igazi csapatként küzdve indították a lányok, melynek meg is lett az eredménye, hiszen néhány perc alatt négy pontos előnyt épített ki együttesünk (2:6). A mérkőzésre jellemző hullámzás sajnos tovább folytatódott, hiszen zsinórban négy pontot szerezve könnyedén egyenlített a hazai csapat (6:6). A térfélcserére ismét egy pontos előnnyel fordulhattunk, Miklai Zsanett pedig a legjobbkor vette hátára csapatát, vezérletével tovább növeltük előnyünket (9:12).  A negyedik játszma őrült végjátéka után ezúttal a Nyíregyháza hárított három mérkőzéslabdát, majd Sikos pontjával megszerezték a vezetést, így Szombathelyi outját követően ők örülhettek a győzelemnek (17:15, 3:2). 

A két és fél órás küzdelem így egyetlen pontot ért csapatunk számára, és a mérkőzés egyetlen igazi pozitívuma a negyedik szett végén, illetve az ötödik játszmában mutatott küzdőszellem volt. 

Sarlós Márton          


Hirdetések