Jenkei Dániel, 2015.10.22. | Klub

Ünnepélyes keretek között avatták díszpolgárrá klubunk olimpiai bajnok bokszolólegendáját, Gedó Györgyöt.

A főváros XIV. kerülete, Zugló idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Ez alkalomból különleges gálát szerveztek, amelyen a helyi képviselőtestület díszpolgári címmel tüntette ki a gazdasági, kulturális, tudományos vagy a művészeti élet területén, valamint az egészségügyben, és sportban figyelemreméltó eredményt elérő helyi kötődésű személyeket.

Az elismerésben részesülők között volt Gedó György, a Vasas Sport Club legendás ökölvívója, az 1972-es müncheni olimpia aranyérmese, aki jelenleg is a kerületben él, és a mai napig aktívan kiveszi a részét az ökölvívóéletből, hiszen klubunknál szaktanácsadói feladatokat lát el.

„Váratlanul ért az kitüntetés híre, az ilyesmire nemigen számít az ember, de nagyon boldog voltam, hiszen egy ilyen díj mindig hosszú évek munkájának az elismerése, márpedig én ötvenkilenc éve tartozom az ökölvíváshoz. Erősen kötődöm Zuglóhoz, negyvenhat éve lakom itt, emlékszem mikor még gyalog lehetett csak eljutni a Csertő utcából az Örs vezér terére, azóta viszont a szemem előtt épültek meg a boltok, iskolák, közértek, bevásárlóközpontok.
Hadd tegyem hozzá, több szívemnek is kedves hely van még az országban, az olimpiai bajnoki cím után Békéscsabán lettem díszpolgár, 2002-ben pedig Nyírvasváriban kaptam meg ugyanezt a címet Mészöly Kálmánnal együtt. Mondhatom tehát viccesen, hogy szép lassan gyűjtögetem a hasonló kitüntetéseket. Természetesen Angyalföldet sem szeretném kifelejteni, amint megláttam a Vasas sporttelep kerítését 1967-ben, tudtam, hogy hazataláltam.
Egyébként a mai napig dolgozom a Vasasban, egyfajta szakmai konzultánsként veszek részt napi szinten a szakosztály munkájában, igyekszem tanácsokat adni a gyerekeknek és az edzőknek egyaránt, az pedig külön büszkeség, hogy ezt a rólam elnevezett csarnokban tehetem. Hatvanhat évesen is azért dolgozom, hogy újra ütőképes legyen a klub ökölvívása. Hozzáteszem, nincs egyszerű dolgunk, hiszen kevés a fiatal. Ahhoz képest, hogy régen olyan úriemberek sportja volt a boksz, mint Wesselényi vagy Széchenyi, manapság mindenki a divatos, rúgkapálós küzdősportokra figyel csak…”


Hirdetések