Jenkei Dániel, 2015.08.18. | Kajak-kenu

Négy Vasas-sportoló vesz részt a riói olimpia szempontjából sorsdöntő kajak-kenu világbajnokságon.

A friss Európa Játékok győztes Kammerer-Pauman-Tóth-Kulifai négyes mellett végül Kugler Attila szerepelhet ezer méter egyesben világbajnokságon, amelyre csütörtöktől vasárnapig kerül sor Milánóban.

A folytatásban maguk a versenyzők mesélnek a várakozásaikról, de elsőként természetesen a mesterüket, Fábiánné Rozsnyói Katalint kérdeztük:
- A munkát elvégeztük, nem a fiúkon fog múlni a siker, ők mindent megtettek a jó szereplésért. A négyesnek a maximumot kell hoznia, onnantól kezdve pedig már az ellenfelek formáján múlik, hogy ez mire lesz elég.
Mivel én vagyok velük ott nap, mint nap, nagyon kritikus szoktam lenni, volt is egy kis összezördülésünk az utolsó edzésen, mert úgy láttam, kicsit megelégedtek magukkal, ez pedig veszélyes. Egy világbajnokságon pont az dönt, hogy az átlagoson felül ki mennyi pluszt tud kipréselni magából.

Sokan beszélnek itt a kvótaszerzésről, de őszinte leszek, engem ez nem érdekel, úgyis mindenki annyit vesz ki a kosárból, amennyit beletett. Az én versenyzőim becsületesen felkészültek, majd kiderül, hogy ez kvótát, dobogót, vagy mást ér... Az biztos, hogy ha a férfi négyes most nem nyer indulási jogot, akkor rég nem látott gödörbe süllyed az egész férfi szakág. Azt azért hozzáteszem, hogy sokkal igazságosabbnak tartom azt a rendszert, ami például az úszásban van, hogy az adott személy saját magának szerezheti meg az indulási jogot.

Kati néni Kugler Attila szerepléséről is szót ejtett:
- Alapvetően úgy terveztem, hogy csak négyesben meg párosban próbálunk egységet kijuttatni a vébére, de végül a párosra nem kaptunk lehetőséget, így ezer egyesben kellett megmutatni. Miután a négyes összetétele véglegessé vált, a többi vasasos versenyzőm nagyon jól húzta egymást, ennek a jutalma, hogy Kugler Attila ott lehet Milánóban.
Szerintem hasonló szinten van, mint Kucsera Gábor, így ez a változás nem befolyásolja az esélyeket. Nem adtam neki sem tanácsot, annyit mondtam, hajtsa ki magát, aztán majd meglátjuk. Ebben a számban is bármi előfordulhat, nem lesz egyszerű dolga, a mezőny nagyon erős, vannak nála jobbak, ráadásul az utóbbi években a magyarok közül senki sem tudott nagyot alkotni ezer egyesben.

A végére azért kiderült, bizonyos tanácsokat mégis kaptak a fiúk:
- Azt minden versenyzőmnek a lelkére kötöttem, hogy mielőtt vízre szállnak, ellenőrizzék a hajókat, nehogy a kormánnyal vagy a lapáttal történjen valami, mert az végzetes lehet, és ilyenre bizony láttunk példát az elmúlt években.

A versenyzők közül elsőként a kajaknégyes három vasasos tagját kérdeztük:

Tóth Dávid: - Készen állunk! Az utolsó simításokat már nem is Szolnokon, hanem a Gubacsi vízitelepen végeztük tegnap. A nyár eddig jól sikerült, de egyértelmű, hogy mindent a mostani világbajnokság határoz meg. Az első hat jut ki Rióba, de természetesen nem fogunk kiengedni a döntőben, ha ez már biztosnak látszik. Szeretnénk az Európa-játékokhoz hasonlóan szerepelni, bár a mezőny még népesebb és erősebb lesz, itt most tényleg mindenki elindul, aki él és mozog. Egyébként 2008-ban Pauman Danival versenyeztünk már ezen a pályán, annyi érdekessége van, hogy nincs külön felevező sáv, így előfordulhat, hogy a versenyek alatt lesz egy kis „szembeforgalom”.

Kulifai Tamás: - Mióta megkaptuk a védettséget és eldőlt, hogy mi lehetünk ott Milánóban, nagyon nyugodtan tudunk készülni. Az edzéseken mentünk kifejezetten jó időket, így az egész felkészülést sikerült úgy lezárni, hogy elégedetten utazhatunk a vébére. Kati néni persze figyelmeztetett, hogy ilyenkor alázatosnak kell maradnunk, nem szabad, hogy a fejünkbe szálljon a bakui siker, mert akkor könnyen pórul járhatunk.
A kvótaszerzés miatt valóban nagy a tét, de mivel jó formában vagyunk, bennem személy szerint nincs az átlagosnál nagyobb feszültség.
Jelen állás szerint lesz rá lehetőség, hogy az előfutamból egyből a döntőbe jussunk, mi pedig ezt az utat szeretnénk választani, mert akkor már csak egy karnyújtásnyira lenne az olimpiai indulás. Persze kvalifikáció ide vagy oda, azért a világbajnokságnak önmagában is komoly rangja van, mi pedig szeretnénk a tavalyi bronzot fényesebbre cserélni.

Pauman Dániel: - Nyolc-kilenc hete már tudjuk biztosan, hogy ebben az összeállításban versenyzünk tovább, így a kezdeti alapozó munka után sokat tudtunk együtt menni, szerintem hasznosan töltöttük az egész felkészülést.
A pénteki előfutam már rögtön nagyon kemény lesz, az ausztrálok mellett a szerbek és a spanyolok is erősek, ennek ellenére a hagyományainkhoz híven szeretnénk egyből a döntőbe jutni. Egy ilyen kvalifikációs vébén különösen jól jönne, ha szombaton nem kellene versenyeznünk.
Több egységben is voltak variálások, de úgy érzem, a dobogóért a szokásos cseh-portugál-ausztrál trióval kell majd megküzdenünk, rajtuk kívül még a szlovák négyes szólhat bele a lényegi kérdésekbe, láttuk őket Szolnokon, kifejezetten erősnek tűnnek.

Végül a Kucsera Gábor eltiltása miatt kajakegyes 1000 méteren lehetőséget kapó Kugler Attila mesélt a várakozásairól:
- Vegyes érzéseim voltak, mikor kiderült, hogy én indulhatok. Egyrészt nyilván örültem, másrészt megdöbbentem és sajnáltam Kucsit. Pánikba viszont egyáltalán nem estem, mert Kati néninél nem jellemző, hogy lazsálunk, így abszolút edzésben maradtam, csak annyi változott, hogy az országos bajnokság helyett egy kicsit komolyabb megmérettetés vár rám. Amin tudtunk, azért még az utolsó napokban próbáltunk csiszolni, immár kifejezetten a világbajnokság szellemében.
Nagy álmom, hogy az A-döntőben elöl tudjak végezni, de a reális cél inkább az, hogy egyáltalán bejussak oda, ebben az esetben ugyanis valószínűleg kvótát is szereznék.
Nagyon komoly verseny lesz, erős ellenfelekkel, már rögtön a csütörtöki előfutamban is, de úgy gondolom, fel fogok tudni nőni a feladathoz.


Hirdetések