Jenkei András, 2015.08.11. |

Gyallai Soma, a Vasas tehetséges biatlonosa ausztriai edzőtáborban készül a nyári világbajnokságra.

A tizennyolc esztendős, rendkívül jó fizikai képességekkel rendelkező, gyöngyösi illetőségű fiatalember két esztendeje klubunk síelője.
- Tavalyelőtt törtük a fejünket az előrelépés lehetőségén, így került képbe a Vasas. Utólag visszagondolva jó döntést hoztunk, a sportág magyar viszonyaihoz képest sok segítséget kaptam, mindenekelőtt felszerelés terén, vagy éppen mostanság a biatlonhoz nélkülözhetetlen fegyverviselési engedély intézésében.

Az eredményességben is történt előrelépés?
- Egy állóképességi sportágban ez nyilván egy hosszabb folyamat, de például az OB-n valamennyi számot megnyertem ahol rajthoz álltam. Januárban pedig kijutottam a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra Liechtensteinbe. Azon a versenyen még sífutásban indultam, és talán kicsit szerepelhettem volna jobban is. A klasszikus stílusú 10 km-en rosszul sikerült a vakszolásunk, nagyot szenvedtem emiatt és eléggé el is fáradtam a szabadstílusra. Ott hiába voltak jók a külső körülmények, nem tudtam azt a teljesítményt nyújtani, amit elvártam magamtól. Remélem a következő idényben már többet fogok mutatni.

Ez a remény gondolom az elvégzett edzésekre alapul…
- Így van, az előző télen remek lehetőséghez jutottam, egy társammal Hargitafürdőn készülhettünk a román válogatott mesterének, Márton Simonnak az irányításával. Az iskolát is Csíkszeredán kezdtük, igaz technikai problémák miatt az végül is félbe maradt.

Mi volt az a többlet, amit ott kapott?
- Rengeteg mindenben fejlődtem, sokat csiszolódott a sífutótechnikám, ami persze nem véletlen, hiszen jóval több időt tölthettem havon, a szárazföldi futások mennyisége drasztikusan lecsökkent az itthonihoz képest. Az persze furcsa volt, hogy én kezdő biatlonosként csöppentem bele egy profi szintű felkészülésbe. Most úgy érzem, hogy kicsit vissza is kell térnem az alapok (beállás, befekvés a lőállásba) megtanulásához, mert azok biztos tudása nélkül nem leszek képes érvényesíteni a kint elsajátítottakat.

Jelenleg viszont éppen Ausztriában vannak edzőtáborban.
- Igen. Idén már négy alkalommal is 10-10 napot tölthettünk kint a válogatottal Ramsauban. Ezek szintén nagyon jó alkalmak az előrelépésre. Bár most a gyakorlások mellett van más feladatunk is. Én ugye még ifjúsági korú vagyok, de szeretnék bekerülni az augusztus végi, nyári biatlon világbajnokságra utazó magyar junior csapatba. Cheile Gradistei-ben lesz a viadal, a kiutazók névsoráról pedig az edzőtábor után dönt a szövetség. 

Akkor van egészen közeli célkitűzés is, de mi az, amivel a havon is elégedett lenne?
- Elsősorban az, hogy junior IBU-kupa sorozaton minél több versenyen ott lehessek és megközelítsem az élmezőnyt. Sok tapasztalatot kell még gyűjtenem ahhoz, hogy a felnőtt világkupákra is eljussak. 


Hirdetések