Jenkei András, 2015.07.29. | Birkózás

Világbajnok birkózónőnk a Lengyel Open elődöntőjében legyőzte vasasos klubtársát, Barka Emesét, így már biztosan indulhat a szeptemberi Las Vegas-i világbajnokságon. 

A szófiai és dormageni versenyek után döntetlenre állt 58 kilóban a Sastin-Barka párharc, így túlzás nélkül állítható, hogy a hétvégi varsói open sorsdöntő jelentőséggel bírt a világbajnoki részvétel, és így az olimpiai kvótaszerzés szempontjából.

A két friss Európai Játékok-győztes sportolónő végül az elődöntőben került össze a lengyel fővárosban, ahol Sastin kezdett jobban, de Barka szívós munkával 4-3-ra még fel tudott zárkózni. A folytatásban már egyértelműen világbajnoknőnk akarata érvényesült, aki végül magabiztos birkózással, 14-3-ra nyert, így ebben a súlycsoportban ő lehet ott a kaszinók fővárosában rendezett világbajnokságon.

Azt, hogy mennyire a válogató körül forgott minden, jól jelzi, hogy az elődöntő után mindkét magyar lány visszalépett a további küzdelmektől, így Sastin Marianna a második, Barka Emese pedig az ötödik helyen végzett.

Sastin Marianna így értékelt honlapunknak a verseny után:

- Végig nagyon jó formában éreztem magam, meccsről meccsre javult a teljesítményem. Az első mérkőzésem szokás szerint egy kicsit nehézkes volt, ráadásul ezt most még azzal is tetézték a szervezők, hogy nem volt külön bemelegítő terem, így csak a csarnok előterében, a járólapon tudtunk melegíteni.
A negyeddöntőig sima volt az utam, ott viszont egy erős azeri ellenféllel találkoztam, aki elhúzott 7:1-re, de ez sem zökkentett ki, végig meg tudtam őrizni a hidegvéremet és csak arra koncentráltam, hogy a Wöller Ákossal megbeszélt feladatomat megcsináljam. A mérkőzés második felében éreztem, hogy lassul az ellenfél, aminek köszönhetően fel tudtam jönni 7:7-re, sőt 10:7-re már én vezettem. A végén még egyszer megbillentett, de ebbe a billentésbe belefogtam és tust tudtam elérni.
Az elődöntőben Emese ellen is végig csak a saját feladatomra koncentráltam, az előzetesen eltervezetteket maximálisan véghez tudtam vinni.
Természetesen boldog vagyok, hogy én indulhatok 58 kg-ban az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, addig már több versenyem nem lesz, az edzőtáborokon lesz a fő hangsúly. Szombatig még maradunk Lengyelországban, ahol kilenc ország válogatottjával készülhetünk közösen, majd egy rövid magyarországi kitérő után augusztusban ismét lengyelföldön, Wladislawowoban készülünk tovább a német, francia, és lengyel csapattal.


                                                 fotó: Doba István - archív


Hirdetések