Jenkei András, 2015.06.24. | Vízilabda

A VasasPlaket csapatának vezetői megállapodtak Adrià Delgado Baches-szel, így a 2015/16-os szezonban - vízilabdacsapatunk történtében először - egy brazil játékos is szerepel majd a keretben.

A 25 éves Adrià Delgado Baches neve nem ismeretlen a honi pólós közegben, hiszen korábban fél év erejéig már feltűnt az OSC-ben, és most is ezen a vonalon merült fel a szerződtetése.
Adrià spanyol-brazil kettős állampolgár, de a szárnyait a felnőttek között a dél-amerikai nemzeti együttesben kezdte el bontogatni. 2013-ban részt vett a brazilokkal a kazanyi Universiadén, illetve a Világliga cseljabinszki szuperdöntőjében is.

Minden továbbiról már maga a játékos mesélt nekünk:
- Jelenleg is éppen a brazil válogatottal vagyok, eddig edzőtáboroztunk, most pedig a Világliga bergamói szuperdöntőjén veszünk részt. Tegnap meglepetést okoztunk, sikerült legyőznünk a horvátokat, nekem is jól ment, öt gólt dobtam a mérkőzésen. Holnap pedig éppen az Önök válogatottjával mérkőzünk majd meg.

Ha jól tudom, Barcelonában született, miként lett mégis brazil válogatott?
- Spanyolországban nőttem fel, de édesapám brazil. Ő is vízilabdázó volt, kapusként részt vett az 1984-es Los Angeles-i olimpián, nekem is az az álmom, hogy kövessem őt és eljussak az ötkarikás játékokra. Egyébként juniorként még spanyol válogatott voltam, aztán jött egy lehetőség Brazíliából. Megkerestek, hogy szeretnék népszerűsíteni és fejleszteni a sportágat. Nem sokat vaciláltam, hiszen úgy éreztem, így közelebb kerülhetek az olimpiai szerepléshez.

Milyen poszton játszik?
- Kapásoldalon, legszívesebben a négyes-ötös pozícióban, de máshol, a kapuhoz közelebb is feltalálom azért magam.

Honnan igazol a Vasasba?
- Legutoljára a Sao Paolóban, a Pinheiro's nevű klubban játszottam, előtte pedig 2014 első félévében az OSC-ben, de gondolom, ezt Önök is jól tudják, hiszen itt kerültem be a magyar póló vérkeringésébe, ahol nagyon hasznos tapaszatalatokat szereztem.

Visszavágyott hozzánk?
- Mondhatjuk így is, az OSC-ben nagyon jóban lettem Gyárfás Tamással, ha jól tudom, ő ajánlott be a Vasashoz, aztán megkeresett a klub elnökhelyettese, Szabó-Pap Gergely is a konkrétumokkal. Természetesen egy vízilabdázó számára a magyar bajnokság a csúcs, szóval nem mondhattam nemet, nem beszélve arról, hogy a Vasas neve különösen jól cseng.

Ha már itt tartunk, mit tud a Vasasról?
- Azt, hogy az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező vízilabdacsapat Európában, amelyik most elsősorban fiatal játékosokra épít. Emellett azt is tudom, hogy együtt fogok játszani Athén olimpiai bajnokával, a center Steinmetz Ádámmal. Ahogy mondtam, rajta kívül még Gyárfit ismerem, tudom, hogy nagyon jó szezonja volt tavaly, szerintem lassan róla is hallani lehet majd a magyar válogatott kapcsán. Földi László vezetőedzővel és a leendő csapattársaim egy részével pedig még OSC-játékosként találkoztam anno. 

A szakmai szempontok mellett Budapest mint város is vonzó volt az átigazolás kapcsán?
- Amikor az OSC-ből eligazoltam, úgy voltunk vele a feleségemmel, hogy még egyszer szeretnénk visszatérni, hát ez most elég hamar megadatott. Jó itt élni, egy fejlett, nyüzsgő város, sok egyetemistával, gazdag kultúrával és gasztronómiával. A magyar emberekről is csupa jó tapasztalataim vannak, nyitottak és kedvesek.

Végül jöjjön a kötelező kör: mik a céljai a következő szezont tekintve?
- Októberben fogok majd csak csatlakozni a csapathoz, azon leszek, hogy minden meccset megnyerjünk, de mi mást is mondhatnék… Jó lenne viszonylag elöl végezni a bajnokságban, én személy szerint pedig hamar szeretnék beilleszkedni a csapat szerkezetébe, hogy minél jobban tudjam segíteni a társakat.


Hirdetések