Jenkei Dániel, 2015.06.05. | Kajak-kenu

Az Újpest Sport és Természetjáró Egyesülettel való együttműködésen keresztül kezdi építeni utánpótlását a Vasas kajak-kenu szakosztálya.

Az ÚSTE égisze alatt működő Újpesti Kajak Sport Club vezetője Giczy Csaba, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok kajakozó, aki elsősorban ezer és tízezer méteres távokon, kettes és négyes hajókban volt eredményes versenyzőként.

Pályafutása során összesen három olimpián vett részt, 1979-ben visszavonult, azóta edzőként tevékenykedik. Volt a magyar ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya, 1982-től 1991-ig a Tungsram SC kajak–kenu edzője, majd az UKSC (Újpesti Kajak Sport Club) szakosztályvezetője és edzője lett. Kiemelkedő munkáját az idei évben Edzői Életműdíjjal jutalmazták.

Elsőként őt kérdeztük a Vasassal történő együttműködésről:
- Jelen pillanatban a Tungsram tulajdonában lévő vízitelepen működünk mint Újpesti Kajak Sport Club, a szakmai stáb összesen három főből áll, ők foglalkoznak mindenkivel az egészen fiataloktól a felnőtt versenyzőkig.
Leterheltség ide vagy oda, úgy éreztük, van még bennünk tartalék és ambíció, így kapóra jött a Vasassal való együttműködés, hiszen a klub neve már önmagában is csábító lehet egy sportolni vágyó fiatal számára. Egyébként nekem sem ez az első fejezet az életemben a Vasas név kapcsán, anno versenyzőként a Vasas Izzó volt az egyesületem, ahol piros-kék színekben eveztünk.
A következő időszak a toborzásról fog szólni, szeretnénk nagy létszámban hozzánk vonzani a kajakozni vagy kenuzni vágyó fiatalokat, hogy megtaláljuk közöttük a csiszolatlan gyémántokat. Ez ugyanolyan, mint a lottó, sok szelvényt kell venni, ha az ember nagyobb eséllyel akar nyerni…
A női kenuban például kifejezetten nagy lehetőséget látok, hiszen egy viszonylag új sportágról van szó, egyelőre kevesen űzik, így szorgalmas munkával hamar oda lehet kerülni akár a válogatottság közelébe is.
Perpillanat a Vasas rendelkezik egy remek felnőtt versenyzői csapattal, így az építkezés a szokásoshoz képest pont fordítva történik majd, utólag próbáljuk meg felépíteni az alapokat. Abban azért bízom, és erre ígéretet is kaptunk, hogy Kati néni klasszis versenyzői néha meglátogatják majd a fiatalokat, ezzel is motiválva őket, és mutatva, hogy mit jelent a Vasashoz tartozni.

Giczy Csabát végül arról is megkérdeztük, hogy mire a legbüszkébb eddigi edzői pályafutása során:
- Talán arra, hogy ez az egyesület talpon maradt, rengeteg áldozat és munka van abban, hogy minden nehézséget sikerült átvészelnünk, és most ilyen lehetőségeink nyílhattak, mint például a Vasassal való együttműködés.  Szakmailag most éppen a maratoni táv a szívem csücske, az ifi világbajnok Solti Lacival nagyon jól együtt tudunk dolgozni, ő egy komoly ígéret a sportágában. Összességében azért azt vallom, hogy nagyobb részt szerencse kell ahhoz, hogy valaki rábukkanjon egy tehetségre, én nem vagyok az a fajta edző, aki veri a mellét, hogy egy-egy siker mennyire az ő érdeme. Az utóbbi évtizedekben Kovács Katitól kezdve Kammerer Zoliig szinte minden klasszist közelről láttam felnőni. Egyetlen komoly titkuk volt: kegyetlen mennyiségű munkát végeztek!

Polgár-Veres Árpád, a Vasas sportszakmai elnökhelyettese a következőket fűzte hozzá az együttműködéséhez:
- A sportágfejlesztéssel összefüggésben a Szövetség felé vállalt feladatunk is indokolja, hogy létrehozzuk a saját kajak-kenu utánpótlásunkat, tekintettel arra, hogy egészen idáig a Vasas lényegében egy felnőtt versenyzői team-ből állt.
Az együttműködés elindítását közel egy éves keresőmunka előzte meg, hiszen a működéshez szükséges alapvető feltételeknek, és itt elsősorban a vízitelepre kell gondolni, egyáltalán nem volt könnyű megfelelni.
Végül az UKSC-t találtuk ideális partnernek erre a feladatra, náluk a technikai, tárgyi feltételeken túl a szakmai háttér is adott volt, így az együttműködés szakmai részleteiben is hamar megállapodtunk. Sikerült közös irányokat és fejlesztési célokat meghatározni, amelynek egyik fontos eleme, hogy terveink szerint a kenu szakágnak is teret adunk a szakosztályon belül.
Rövid távon az a célunk, hogy egy 10-20 fős sportolói csoportot toborozzunk, később pedig már valamennyi korosztályban szeretnénk versenyzői egységekkel rendelkezni, annak érdekében, hogy a jövőben is tudjuk tartani a Vasas sportszakmai eredményességét kajak-kenuban.


Hirdetések