Jenkei András, 2015.06.01. | Klub

Vasárnap délután – a Családi Nap programjába iktatva – tartotta éves közgyűlését a Vasas SC.

A Gedó György Ökölvívóteremben Markovits László a Vasas SC elnöke köszöntötte a megjelenteket. Négy napirendi pont szerepelt a meghívóban. Elsőként, a hagyományok szellemében, a Vasas-család több tagját is kitüntette a klub elnöksége. Ezután a küldöttek a BDO Magyarország Könyvvizsgáló Kft. képviselőjét hallgatták meg, majd javaslatára egyöntetű szavazással fogadták el a Vasas SC 2014. évi egyszerűsített beszámolóját. Szabó-Pap Gergely elnökhelyettes a költségvetési tervet tárta a grénium elé, és dr. Juhász Péter alapszabály-módosító javaslata is megszavazásra került.

A kitüntetések átadása előtt a jelenlévők néma felállással adóztak az elmúlt közgyülés óta elhunyt Vasas-család tagokra.
Pályafutásával az Életmű-díjat szolgálta meg  a 94 esztendős Rózner Győző, Aranygyűrűt kapott: Bajzáné Marton Lívia, dr. Jákó János, Ferjancsik Domonkos, Jókay Zoltán, Lengyel Gyula. Örökös-tag címben részesült: Armaghani Saeed, Sárosi Bulcsú és Somogyvári László, a Vasas Örökös-bajnoka lett: Sütő József, Szász Emese. Bódi Jenő a Vasas elnöki különdíját kapta, míg az évente kiosztásra kerülő Breyer Zoltán szurkolói díj, Veres Györgyé lett. A "Vasas támogatásáért" alapított díjat idén Jámbor János kapta.
(A díjazottakról bővebben lejebb olvashatnak)

Jámbor János: Vasas Támogatásáért Díj 
Jámbor János megmentőként érkezett 2003-ban Angyalföldre, ahol a 2001/2002-es szezon végén fél évre megszűnt a labdarúgás. Jámbor János az újjáalakult Vasas vezérkarral, Markovits László vezetésével megteremtették azt a lehetőséget, mellyel a Vasas újra életre kelt. Innentől datálódik az újkori Vasas kialakulása. A Kecskeméti TE csapatának versenyzési jogát megvásárolva, az NB I/B-ben szerepelt a Bp. Vasas a 2003-04-es szezonban és a második helyet megszerezve feljutott az élvonalba. 
Jámbor János 2008. december 31-én eladta üzletrészét, és a Vasas Futball Kft. 100%-os tulajdonosa a Vasas Sport Club lett. A csapat meg is érezte a támogató hiányát, hiszen őszi 3. helyezés után, a bajnokság végén a 10. helyezett lett. Az elkövetkezendő öt évben mélyrepülésbe került a Vasas labdarúgása, amely a 2011–12-es bajnokságban utolsó előttiként ismét kiesett a csapat az élvonalból befektetők/mecénások váltották egymást, de a labdarúgás felemelkedése csak nem akart összejönni. A német tulajdonos ideje alatt ismét kilátástalan helyzetbe került a Vasas. 
2013. december közepén Jámbor János ismét megmentőként tért vissza a Vasashoz. Vancsa Miklós ügyvezetővel közösen elkezdték újra felépíteni a Vasast. Nem is akárhogyan, hiszen a Vasas FC 2014/2015-ös szezonban feljutott az első osztályba. 

Rózner Győző (labdarúgás) – Életmű díj
A háború előtt az Újpestben futballozott, de az 50-es években a Vasas Szakszervezetnél lett sportinstruktor. Elmondása szerint a Vasashoz véletlenül került. A labdarúgó szakosztály élére 1962-ben került, de összesen 18 szakosztály tartozott hozzá. Kb. 27 évet töltött a csapatnál. 1962-ben a klub módszertani vezetője volt, majd akkor szakosztályvezető, amikor megüresedett ez a pozíció. Akkor is visszajárt délutánonként a szakosztályhoz, amikor már a Ganz-Mávag egyesületi elnöke volt. 
Bajnokcsapathoz érkezett – bár problémák voltak az edzővel. Mindig jó kapcsolata volt a játékosokkal, gyakran beszélgetett velük, még a családjaikat is meglátogatta. Olyan játékosok fedezett fel, mint Bakos Sándor, Molnár Dezső, Müller Sándor és Puskás Lajos. 1965-ben és 1966-ban is bajnok lett a futballcsapat, 1968-ban Argentínában a Racing és a River Plate legyőzésével Mar del Platában tornát nyertek, és a csehszlovák válogatottat is megelőzték. Chilében, a Hexagonal-tornán a közönség állva követelte, hogy adják a kupát a Vasasnak. A Santos nem is tudott megfelelő fölényű győzelmet aratni az utolsó meccsén, így végül a Vasas meg is nyerte a tornát. 
A Vasas szakmai elnökhelyetteseként több szakosztályhoz olyan kiemelkedő képességű sportolókat hozott mint például: Kozma István, Bujdosó Ágota, Taróczy Balázs vagy éppen Faragó Tamás. 
1970-ben saját kérésére jött el a Vasastól, miután nemzetközi edzői állásra kapott engedélyt a felsőbb sportvezetéstől. A külföldi munka végül nem jött össze, így a Ganz-MÁVAG-nál helyezkedett el, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. 
A Vasas SC 1986-ban örökös tagsággal, míg 1995-ben aranygyűrűvel jutalmazta őt. 

Bajzáné Marton Lívia (atlétika): Aranygyűrű
Egész életében fontos szerepet töltött be Vasas.1968-ban kezdett sportolni a Vasas színeiben, edzője Schulek Ágoston volt, akivel nagyon jól kijött, és nagyon élvezte a közös munkát. 1972-ben csapatbajnokságot nyert a Vasassal magasugrásban (161,6) (Kleónczky Beáta, Katona Éva, Herendi Erzsébet, Marton Lívia és Pap Zsuzsa). Aktív pályafutása után edzőnek állt, 1983 óta edzősködik a Vasasnál. Legeredményesebb sportolója  Szebeny Miklós volt. Hitvallása szerint a jól végzett közös munka nem korosztályfüggő, szeret gyerekekkel és nagyobbakkal is dolgozni. 

Dr. Jákó János (elnökségi tag): Aranygyűrű
2000-től kezdve tartozik a Vasas családhoz, gyermeke a klub színeiben focizott. Jákó János a kezdetektől kezdve hű támogatója a Klubnak. Aktívan szerepet vállalt a Vasas Akadémia alapításában, melynek társtulajdonosa is lett. A Vasas SC elnökségi tagja 2008. május óta, a Klub 2012-ben örökös tag kitüntetésben részesítette őt. 

Ferjancsik Domonkos (vívás): Aranygyűrű
Ferjancsik Domonkos a II. kerületi Pitypang utcai sporttagozatos iskolában kezdte sportkarrierjét. Kezdetben teniszező akart lenni, Pasaréten. A tenisz viszont hamar a háttérbe szorult és bátyját követve vívó lett Somlai Béla keze alatt. Legnagyobb sikere az 1998-as világbajnoki elsőség a kardcsapattal. Két olimpián is szerepelt, világbajnokságokon egy arany, két ezüst-, két bronzérmet szerzett. Az Európa-bajnokságokon kétszer volt bronzérmes. A hazai bajnokságokon három egyéni- és négy csapatbajnoki címet szerzett. Az év magyar vívójának választották 1997-ben, 1999-ben, 2000-ben és 2003-ban. Sportpályafutása során nem csak az ellenfelekkel, hanem cukorbetegségével is meg kellett küzdenie. A csalódást keltő athéni olimpia után visszavonult. Versenyzői pályafutása után 2003. február 1. és 2006 júniusa között a Vasas SC klubigazgatói pozícióját töltötte be. 2006-ban a Vasas Örökös Bajnoka címmel tüntette ki. 2012 szeptemberétől a Vasas SC vívószakosztályának elnöke. 
•    1992-ben kadet (ifjúsági) világbajnok (Bonn) – kard egyéni
•    1993-ban junior VB ezüst (Denver), EB junior arany (Estoril) – egyéni
•    1994-ben EB junior arany (Krakkó), 
•    1994-ben, Junior VB ezüstérmes (egyéni), váltócsapatban aranyérmes
•    1995-ben junior bronzérmes - egyéni
•    1996-ban megszerezte élete első felnőtt Magyar Bajnoki Címét - egyéniben
•    1997-ben ismét magyar bajnok lett egyéniben
•    1997-ben lett felnőtt válogatott, első felnőtt VB-jén Fokvárosban bronzérmes lett 
•    1998-ban élete legnagyobb sikerét érte el a kardcsapattal világbajnok lett La Chaux-de Fonds-ban
•    1999-ben Universiadén aranyérmes csapatban (Palma de Mallorcán)
•    2000-ben egyéniben 4. helyen végzett a Sydneyi olimpián, 5. a csapattal. 
•    2001-ben VB ezüstérmes csapatban Nimes-ben (klubtársaival Lengyel Balázzsal és Nemcsik Zsolttal), koblenzi Európa-bajnokságon bronzérmes klubtársaival Lengyel Balázzsal és Nemcsik Zsolttal)
•    2002-ben moszkvai EB-n bronzérmes lett (Nemcsik Zsolttal), 6. hely egyéniben, Összetett Világkupán aranyérmes lett.
•    2003-ban a havannai VB-n Nemcsik Zsolttal és Lengyel Balázzsal csapatban ezüstérmes, míg egyéniben bronzérmes lett. Világkupán egyéniben és csapatban (Nemcsik-Lengyel) is első lett.
•    2004-ben az athéni olimpián a csapattal ötödik, míg egyéniben a 10. lett. 

Jókay Zoltán (röplabda): Aranygyűrű
1967-ben született Tatabányán. Tíz éves korában kezdett röplabdázni, tizennyolc évesen került be az NBI -be. Edzői munkakörben a Csepel SC-nél és a TFSE-nél dolgozott, majd 2000-től az ifjúsági válogatott mellett tevékenykedett másodedzőként, majd vezetőedzőként. Az ifi válogatott vezetőedzőjeként hosszú idő után kijutottak a korosztályos Eb és VB döntőre. 2003-ban került Óbudára, a Vasas röplabda szakosztályhoz, miután Ratimorszky Károly felajánlott neki egy utánpótlás edzői állást, ezzel párhuzamosan a felnőtt csapat másodedzője is volt. Négyszer nyert bajnokságot, nyolcszor Magyar Kupát. Háromszor választották az év edzőjének. 2010 októberétől 2012 augusztusáig a magyar női röplabda válogatott vezetőedzője volt. A 2014/2015-ös szezonban a Fáy utcai döntőben a Vasas Óbudával megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban ezüstérmes lett. 2015 áprilisától Jan De Brandt szövetségi kapitány felkérése csatlakozott a válogatott szakmai stábjához. 2015 május 2-án a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Jókay Zoltánnak, a Vasas SC Röplabda Szakosztály vezetőedzőjének adományozta Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete.

Lengyel Gyula (labdarúgás): Aranygyűrű
A Rudas Fürdőből került a Vasashoz 1974-ben Vinkovics Lajos segítségével. Apja után ő is masszőr lett, de pedikűrös végzettségi is van. Először a tartalék csapat tagjaival foglalkozott, de aztán már a nagyobbakkal is. Illovszky Rudolf munkáját is segítette. A Vasassal beutazta a világot; járt Iránban, Indiában, Mexikóban, Kolumbiában. Ott volt, amikor Mészöly Kálmán megtudta, hogy ő lesz a magyar válogatott új szövetségi kapitánya. 1977-ben megnyerték a bajnokságot. 2010 nyarán hagyta el a csapatot 37 év után, és nyugdíjba vonult. Mai napig kijár a meccsekre, és az is előfordul, hogy az öltözőben buzdítja a játékosokat. 

Armaghani Saeed (kosárlabda): Örökös tag
2003 óta a Vasas MKB-Euroleasing Kosársuli szakmai igazgatója, de mellette szaktanácsadóként tevékenykedik Iránban, valamint közös utánpótlás programot szervezett a Barcelonával, a Cibona Zagrábbal és a Római Kosárlabda Akadémiával. A 2012/2013-as szezonban a Vasas NB1-es férfi csapatának vezetőedzője volt. A 2014/2015-ös szezonban az U17-es csapatával ezüstérmet szerzett Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga küzdelmeiben, úgy hogy nem számíthatott négy kulcsemberére a szuperdöntőben.

Sárosi Bulcsú (kosárlabda): Örökös tag
2005 óta a Vasas-MKB Euroleasing Kosársuli edzői stábjának tagja. 2006 és 2013 között a szakosztályvezetői feladatkört is ellátta. 2011-ben a Vasassal együttműködő MTK Törökbálint NB1/B-s játékosainak egyéni edzője is volt. 2011/2012-ben a '98-as csapatával, majd 2012/2013-ban a '99-es születésű gárdával nyert aranyérmet az Országos Serdülő Bajnokságon. 2013 augusztusától az NB1/B-s csapat vezetőedzője. A 2013/2014-es szezonban a '98-asokkal Országos Kadet Bajnokságot nyert, majd az Európai Ifjúsági Ligában (EYBL) negyedik helyezést szerzett a Szuper Döntőn.  

Somogyvári László (labdarúgás): Örökös Tag
1944-ben született. 1967 és 1969 között volt a Vasas labdarúgója, tagja volt az 1968-as bronzérmes csapatnak. Az élvonalban 64 bajnoki mérkőzésen szerepelt. Játszott a Vasas öregfiúk csapatában. 

Sütő József (atlétika): Örökös bajnok
Korának kiemelkedő távfutója volt, aki a hatvanas években Pasaréten és a Budai-hegyekben róta a kilométereket, az 1964-es tokiói olimpián nagy egyéni csúcsot futva: 2:17:55.8 órás eredménnyel ért célba az ötödik helyen. Sütő József  aktív pályafutása során a számtalan nemzetközi versenyen, válogatott viadalon elért rangos teljesítményei mellett tizenötször állhatott fel a magyar bajnoki dobogó legfelső fokára: háromszor diadalmaskodott a klasszikus 42 km-es távon, kétszer 10 000 méteren, egyszer mezei futásban, ezen kívül  kilenc Vasas csapat- és váltóbajnoki címnek is részese volt.

Szász Emese (vívás): Örökös bajnok
2009-ben igazolt a Vasasba. Az első nagy vasasos sikert 2010-ben érte el, amikor a párizsi Világbajnokságon egyéniben ezüstérmet szerzett, csapatban kilencedik lett. Ugyanebben az évben a magyar bajnokságon egyéniben és csapatban is első helyen végzett. 2011-ben az Eb-n csak 17., csapatban pedig hatodik volt. A világbajnokságon könyök fájdalmai akadályozták a jó szereplésben, így egyéniben a 33., csapatban a 10. helyen zárt. A folyamatos fájdalmak miatt 2011 decemberében porcleválás miatt műteni kellett a könyökét. A rövid kihagyás alig zavarta meg vívónőnket, aki felépülése után 2012. áprilisában Pozsonyban megszerezte az olimpiai kvótát. A londoni ötkarikás játékokon egyéniben már az első körben kikapott koreai ellenfelétől és kiesett. A 2013-as zágrábi Európa-bajnokságon mind egyéniben mind csapatban (Antal, Budai, Révész) bronzérmet szerzett. A budapesti rendezésű világbajnokságon sokáig menetlent, de az elődöntőben nagy csatában kikapott az észt Julia Beljajevától 13–14-re, így bronzérmet szerzett. 2014-ben az Eb-n egyéniben és csapatban is ötödik helyezést ért el. A világbajnokság egyéni versenyében szintén ötödik, csapatban negyedik volt. 2014 novemberében a Nemzetközi Vívó Szövetség római kongresszusán Szász Emese átvehette az előző idény (2013/14) világranglista elsőségéért járó trófeát.
Az év magyar női vívójának választották 2010-ben, 2013-ban és 2014-ben.

Bódi Jenő: Elnöki különdíj -  20 év a Vasasban
1994 decemberében került Vasashoz, mint vezetőedző. Legszebb vasasos pillanatai közé sorolja 2013-as budapesti világbajnokságot, amikor Sastin Marianna és a saját nevelésű Barka Emese egy napon értek el hatalmas sikert, vagy amikor Deák-Bárdos Misi és Virág Lajos szintén ugyanaznap lettek hazai közönség előtt vb-ezüstérmesek, de számára feledhetetlen pillanat volt a csapatbajnokság megnyerése is a Vasassal.  Hitvallása: „Akár tehetséges, akár kevésbé tehetséges valaki, a munkát mindenkibe bele kell tenni. Ebben következetes vagyok, még akkor is, ha nyilván mindenki másfajta törődést igényel.”

Veres György: Breyer Zoltán díj
Angyalföldön született, a Róbert Károly körúton lakott családjával. Édesapja már egészen kiskorában 4-5 évesen kivitte mérkőzésekre, ahol Mészöly és Farkas játékát csodálhatta. Az angyalföldi kötődés tovább erősödött benne az iskolás évek alatt, hiszen sok Vasas szurkolóhoz és sportolóhoz hasonlóan a Csata utcába járt iskolába.  10 évesen már édesapja nélkül kezdett el kijárni a hazai meccsekre. 13 éves volt, amikor szülei elengedték egy idegenbeli mérkőzésre, pontosabban Szombathelyre. Veres Gyuri túlzás nélkül bejárta egész Európát a Vasasáért. Elkísérte a kézilabdás lányokat Frankfurtba, Lipcsébe, sőt ott volt a Kijev elleni BEK döntőben. A vízilabdáért is élt-halt, buzdította a csapatot Kassán, Nápolyban vagy éppen Barcelonában.
A családjában is erős az angyalföldi kötődés, felesége korábban a Vasasban volt tornász. Két lányát is hamar megfertőzte, kiskoruktól kezdve Vasas meccsekre jártak, sőt a klubban kézilabdáztak. Fiú gyermeke igaz, hogy nem lett sportoló, de szinte minden Vasas meccsre elkísérte édesapját. 
Veres Györgyöt és családját minden Vasas szurkoló ismeri, hiszen ott van szinte minden vasasos labdarúgó, kézilabda, vízilabda és röplabda meccsen. Munkája során közvetve a Vasasért dolgozik, hiszen a Jégpalotában az általa karbantartott jégen hokiznak a vasasos fiúk és lányok.  

 


Hirdetések