Jenkei András, 2015.05.06. | Birkózás

A kötött, és a szabadfogású országos bajnokságra is sor került néhány nap leforgása alatt. A Vasas birkózói női és férfi vonalon is szépen szállították az érmeket.

Előbb április 26-án Miskolcon randevúztak a szabadfogásúak, itt a vasasos mérleg összességében: öt érmes helyezés, ami után nem meglepő, hogy a pontversenyben is sikerült felkapaszkodni a dobogó alsó fokára. 
Hozzátéve azt, hogy az egyik legnagyobb esélyesünk, Wöller Gergő a vállsérülése miatt feladni kényszerült a versenyt és csak ötödik lett. Szintén sokat vártunk Németh Bélától is, de ő csepeli riválisával szemben alulmaradt, így a döntő helyett be kellett érnie a bronzéremmel a 61 kilósok között. Egervári László második helye nehézsúlyban viszont kifejezetten kellemes meglepetés, rajta kívül még Fodor Tamás, Szakolczi Zoltán és Szabó Mihály gyarapította egy-egy bronzéremmel a medálkollekciót.

Egy héttel később már Szigetszentmiklós volt a helyszín, itt a kötöttfogású férfiak és a nők döntöttek a bajnoki helyezések és érmek sorsáról.
Az előbbiek versenyében a bronzérem volt a sláger, amelyből ötöt is sikerült begyűjteniük a vasasos birkózóknak. Mégis maradt némi hiányérzet, hiszen szinte mindenki nyert állásból kapott ki a döntőbe jutásért. 66 kilóban Szakolczi Zoltán például 4-1-re vezetett, mégis alulmaradt, Fodor Péter 98 kilóban intések miatt lett csak harmadik, 130 kilóban Fodor Tamás pedig még náluk is rosszabbul járt, hiszen a hajrában elkövetett hibák miatt két meccset is elbukott,  és ötödik lett. A harmadik helyek sokasága után nem is volt meglepő, hogy a végül a kötöttfogású pontversenyben is bronzérmes lett a Vasas.

Még mindig Szigetszentmiklós, de ezúttal már a női mezőny. A várakozásoknak megfelelően a mieinkről szólt a verseny. Barka Emese mégis pórul járt némiképp, hiszen 60 kilóban csak ő tudta hozni a súlyát a mezőnyből, így meccs nélkül lett bajnok. Nem úgy Sastin Marianna (63 kg) és Vanessa Wilson (69 kg), akik négy-négy meccset vívva hagyták maguk mögött riválisaikat. Sastin ráadásul vasasos házidöntőt nyert, a nem kis meglepetésre fináléba jutó Szabó Eliána ellen. Rajtuk kívül még Forgó Fruzsina állhatott dobogóra, így nem is volt kérdés, hogy a pontversenyt nagy fölénnyel a mieink nyerték.

Újdonsült szakosztály-igazgatónkat, Ubránkovics Csabát kértük értékelésre:
- Ha azt nézzük, hogy háromból három pontversenyen dobogósak lettünk, a férfiaknál pedig a télen távozó válogatott versenyzők nélkül is hoztuk a tavalyi pontszámot, akkor mindenképpen elégedett vagyok. 
Persze az egyes meccseken belül voltak azért apró hiányérzeteim, főleg a kötöttfogású fiúknál, ahol szebben csillogó érmek is összejöhettek volna, de olyan hibák történtek a véghajrában, amik ezen a szinten nem férnek bele. Nyilván peches dolog volt Wöller Gergő sérülése is, ha nem megy ki a válla, akkor szerintem a férfi mezőnyben is lett volna aranyérmünk. 
Nézzük azonban inkább a pozitívumokat, mint például Egervári László ezüstjét, Laci abszolút felülmúlta a várakozásainkat, de ugyanez a helyzet Szabó Eliána második helyével is. 
Sastin Mariannának és a frissen honosított Vanessa Wilsonnak nem volt ellenfele, Barka Emesét pedig nagyon sajnáltam, kifejezett balszerencse, hogy végül nem tudott szőnyegre lépni. Ettől függetlenül az ő aranyának is ugyanolyan értéke van az egyesület szempontjából, mint a többiekének.
Számomra nem volt egyszerű a két hétvége, néha egyszerre kellett volna három-négy helyen lenni, de úgy gondolom jutott mindenkire kellő figyelem.
Megmutattuk, hogy van lehetőség a szakosztályban, számos tehetséges versenyzőnk van. Az elért sikerek további motivációt adnak a munkához. 


                                                                                 fotó: Doba István

Vasasos eredmények

felnőtt szabadfogású OB, 2015.04.26. - Miskolc                
61 kg:
3. Németh Béla    
70 kg:
3. Szakolczi Zoltán    
5. Wöller Gergő    
97 kg: 
3. Szabó Mihály    
3. Fodor Tamás    
125 kg: 
2. Egervári László    
5. Fodor Péter                 
pontverseny:  3. Vasas 

a szabadfogású OB fotói>>

felnőtt kötöttfogású OB, 2015.05.02. - Szigetszentmiklós        
59 kg:
3. Kmegy Dániel
66 kg: 
3. Szakolczi Zoltán
80 kg: 
3. Németh Norman 
98 kg: 
3. Fodor Péter
130 kg:
3. Kucsera Tibor
3. Fodor Tamás
pontverseny: 3. Vasas 

felnőtt női OB, 2015.05.02. - Szigetszentmiklós
60 kg:
1. Barka Emese
63 kg:
1. Sastin Marianna
63 kg:
2. Szabó Eliána
69 kg:
1. Wilson Vanessa
69 kg:
3. Forgó Fruzsina
pontverseny: 1. Vasas 


Hirdetések