Jenkei András, 2015.04.29. | Röplabda

Vasárnap a Folyondár utcában kezdetét veszi a női röplabda magyar bajnoki döntő, a tavalyi évhez hasonlóan a Vasas Óbuda csapata a Békéscsabával találkozik.

Felvezetőnkben öt különböző nézőpontból közelítettük meg az év párharcát:

Buday Balázs, a Vasas Óbuda másodedzője:
- Összességében úgy érzem, hogy egyben van a csapat, a kulcsembereink jó formát mutatnak, így fel kell, hogy tudjuk venni a versenyt a Békéscsabával.
Az elődöntő utolsó meccse után kaptak pár nap pihenőt a lányok, azóta viszont minden megy a régi kerékvágásban. Jókay Zolival személyesen is kint voltunk a Gödöllő-Békéscsaba elődöntőn, illetve elemezzük videón is az ellenfelet, de azt gondolom, hogy elsősorban magunkra kell koncentrálni.
Folyamatosan próbáljuk tudatosítani a lányokban, hogy kulcsfontosságú, hogy mentálisan is fittek legyenek és meg tudják oldani egyénileg a rájuk váró feladatokat. Ha ezt sikerült elérni, akkor elkerülhetjük az olyan hullámvölgyeket, mint amik az Újpest ellen előfordultak. 
Az erőviszonyokról nehéz mit mondani, de az biztos, hogy most már a Békéscsaba vállát is nagyobb teher nyomja, mint tavaly, hiszen ők a címvédők. A Vasasnál pedig minden évben az aranyérem az elvárás. 
Számítunk nagyon a szurkolókra is, biztos, hogy parázs hangulat lesz, de szerintem erről kell szólnia a fontos meccseknek, aki jó versenyző alkat, annak ezt bírnia kell, a többiek pedig majd megszokják…

Szombathelyi Szandra, a Vasas Óbuda válogatott játékosa:
- Már mindenki kicsit fáradt, itt fáj, ott fáj, de nem nyalogatjuk a sebeket, hiszen azért dolgoztunk egész évben, hogy bejussunk a döntőbe. A megszokott menet szerint zajlanak az edzések, de azért jut idő a csapatösszetartásra is, az Újpest meccs után például a vezetőedzőnk invitálására közös vacsorán vettünk részt.
Tavaly, amikor békéscsabai játékosként készültünk a Vasas ellen, az volt a benyomásunk, hogy egy nagyon egységes csapattal találkozunk. Erről a Vasas mindig híres volt, és ezt idén már a saját tapasztalataim alapján is megerősíthetem, tényleg bonthatatlan egységet alkotunk, talán ez lehet az egyik erősségünk. Ha a másik oldalt nézzük, a Békéscsaba jól igazolt, a külföldi játékosokkal jelentősen erősödtek, többször megnéztük őket videón a héten, már csak azért is, mert meccsen elég rég találkoztunk velük.
Az nem kérdés, hogy felvesszük velük a harcot, én pedig idén is bajnoki aranyat szeretnék a nyakamba!

Nyári Sándor, a női röplabda szakosztály igazgatója:
- Kétségtelen, hogy a két legfelkészültebb együttes találkozik, ám én bízom a csapatban és a pályaelőnyünkben. Persze sok mindent láttam már a magyar röplabdában, így pontosan tudom, hogy a 3:0-tól a 0:3-ig bármi lehet a végeredmény 
Emlékszem még a két csapat decemberi mérkőzésre, akkor szinte átgázolt rajtunk hazai pályán a Békéscsaba, de azóta óriásit változott a világ! 
Elsősorban a lányaink remek hozzáállását emelném ki a rájátszás kapcsán, de fontos volt az is, hogy Tálas Zsuzsi és Vacsi Evelin sikeres gyógymódot találtak a sérüléseikre, mondanom sem kell, mennyit számít, hogy ott lehetnek a pályán a legfontosabb meccseken. 
Úgy érzem, Jókay-mester titka manapság főleg a nyitásainkban rejlik, ez a játékelem kiválóan fel van építve, rendre olyan kellemetlen helyre mennek a szerváink, amire az ellenfél nehezen tud reagálni. 

Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese:
- A csapat részéről a szezon során többen óvatosabban fogalmazták meg a célokat, de azért azt látni kell, hogy a válogatott játékosok száma meghatározza egy csapat minőségét, így pedig a teljesítőképességet is. Ebben a mutatóban mi kifejezetten jól állunk, és biztos vagyok benne, hogy az idei év csúcseseményén, az őszi Európa-bajnokságon is több Vasas-játékos tagja lesz a válogatottnak. A mostani döntőben ez lehet egyrészről mentális teher, ami megosztja a válogatott felkészülésnél számba vett játékosok figyelmét és megzavarhatja a fejeket, másrészről jelentős lelki többletet is adhat. 
Ennek tükrében várhatóan kulcstényező lesz, hogy melyik csapat játékosai akarják majd jobban a végső sikert és fognak kevésbé hullámzóan teljesíteni. A korábbi találkozók alapján egészen biztosan nem lesznek nagy különbségek a csapatok fizikai állapotában, illetve felkészültségében, ezért kiélezett, akár ötmeccsesre nyúló, drámai csata is előfordulhat.
Egy biztos, idén a női röplabdacsapat az egész klub zászlóshajója, így nagyon várjuk ezeket a mérkőzéseket, szurkolni fogunk a lányoknak már vasárnap is a Folyondár utcában, ahol kiváló hangulatra számítok!

Kálmán Zoltán, a Vasas Szurkolói Klub elnöke:
- Egy éve vártuk, hogy eljöjjön ez a pillanat! Kifejezetten örülök neki, hogy megint a Békéscsabával játsszuk a döntőt és lehetőség nyílhat revánsot vennünk. Szeretnénk hangos és látványos szurkolással támogatni a lányokat, de erről egyelőre többet nem árulhatok el. 
Az biztos, hogy minden Vasas-szurkolóra szükség lesz már most vasárnap is, hiszen sok vendégdrukker várható. Az időpontokat tekintve a hétköznapi idegenbeli alkalmak nem annyira szerencsések, de nem kérdés, hogy ott leszünk Békéscsabán is a lelátón! Nehéz csatára számítok, szerintem biztos, hogy nem három meccsen fog eldőlni a párharc…
Mindent bele, lányok, veletek vagyunk, nagyon szeretnénk az aranyat mi is!


                                                                        fotók: Doba István - archív


Hirdetések