Jenkei András, 2015.04.08. | Kézilabda

Szép sikert ért el a Vasas junior női kézilabdacsapata, a lányok Prágában nyertek meg egy korosztályos tornát.

A húsvéti szünetben négy nap alatt tíz mérkőzést (2x15 perces) játszottak le a vasasos fiatalok, akik a torna végére rendkívül elfáradtak, de Győrffy Sándor edző szavaival élve: „ez édes teher volt” tanítványai számára.

A csoportkörben a második helyen végzett a Vasas, a döntetlennel végződő nyitó mérkőzés után következő öt meccsüket, Kerék Fanniék fölényesen nyerték meg. Ezután következhetett a felsőházi rájátszás két találkozója, amelyeknek tétje az elődöntőbe jutás volt. Az első találkozón a cseh Sokol Písek volt az ellenfél, amely meg is izzasztotta a mieinket, de a második félidei eredményes támadójátéknak köszönhetően négygólos győzelmet arattunk. A folytatás könnyebbnek bizonyult, szó szerint átgázoltunk a norvég Teie IF csapatán. 

Az elődöntőt húsvét hétfőn a szlovák MHK Bytča ellen játszotta a Győrffy-csapat. A juniorjaink végig uralták a mérkőzést, és megszolgáltan jutottak a torna döntőjébe, ahol délután a dán Ajax Copenhagen együttesével mérkőztünk.

Az Arena Spartaban a hangulat garantált volt, hiszen a csapatokat teltház fogadta. A találkozót a Vasas kezdte jobban, hamar kétgólos előnyre tettünk szert, ám egy kisebb megingás után a dánok kiegyenlítettek. Kerék Fanni és Magos Eszter találataival aztán ismét magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, és a szünetre már ötgólos előnnyel mehettünk. 
A második játékrészben ellenfelünk nagyobb nyomást gyakorolt ránk és a hajrára fel is zárkóztak egy gólra. Győrffy Sándor ekkor időt kért, elsősorban nyugalomra intette a lányokat, akik a hátralévő percekben magabiztosabban játszottak, sőt gólt is szereztek Keszthelyi Dóra révén. Erre a dánok már csupán eggyel tudtak válaszolni, és így meglett a kupagyőzelem! A találkozó után megválasztották a két csapat legjobb játékosát is, a mieink részéről Kerék Fanni kapta a különdíjat. 

A győztes tornáról Győrffy Sándorral, a junior csapat trénerével beszélgettünk.

Először is gratulálunk a győzelemhez, fárasztó torna volt?
- Köszönjük szépen. Négy nap alatt tíz mérkőzést játszottunk, s az utolsó meccseket hét-nyolc emberrel vívtuk, így érhetően elfáradtunk a végére. A sikerért persze mindig meg kell dolgozni, abszolút édes teher volt számunkra eljutni a döntőig.

Meséljen egy kicsit a tornáról. Milyen erősségű csapatok alkották a mezőnyt?
- A tornán huszonöt nemzet csapatai vettek részt. Mi szlovák, cseh, német, dán és norvég együttesekkel találkoztunk. Voltak köztük, akik inkább csak kirándulni érkeztek Prágába, de akadt jó néhány erős csapat is, akik hozzánk hasonlóan a tornagyőzelmet tűzte ki célul. Előzetesen nem tudtuk felmérni színvonalat, de kíváncsiak voltunk arra, hogy a más országokból érkező riválisokhoz képest hol is helyezkedünk el. 

Bízott a csapatában?
- Én személy szerint olyan típusú ember vagyok, hogy bármilyen kihívást komolyan veszek, és nyerni akarok. Szerencsére a lányokkal egy hullámhosszon vagyunk ezen a téren, ők is ezzel a mentalitással léptek pályára

A tornagyőzelem pedig önmagáért beszél…
- Abszolút. Megmérettettük magunkat és ennek alapján kijelenthetem, hogy nagyon jó nevelés folyik itt nálunk a Vasasban, rendkívül sok tehetséggel rendelkezünk, akikre  vigyáznunk kell.

Mennyire voltak megerőltetőek a 2x15 perces mérkőzések?
- A játékidő igaz, hogy csak a fele volt a megszokottnak, de sok meccset vívtuk a négy nap alatt. Ezeken nemigen lehetett hibázni, hiszen a javításra kevés volt az idő, minden egyes labdát és támadási lehetőséget meg kellett becsülnünk.

Úgy tűnt ez sikerült is, hiszen a döntőig simának tűnt az út... 
- A csoportmeccsek során, az első találkozót leszámítva, gyengébb ellenfelekkel találkoztunk, így nyugodtan forgathattam a csapatot, mindenkinek játéklehetőséget adhattam. A torna végéhez közeledve viszont már sokkal élesebb mérkőzéseket játszottunk, a kulcsemberekre komoly teher hárult. 

A finálé első félideje remekre sikeredett…
- A lányokat egy rövid beszéddel sikerült felpörgetnem, de a teltházas csarnok és a magyar himnusz is nagyon feldobta őket. A döntőt valóban nagyon jól kezdtük, de ehhez kellett az is, hogy ellenfelünk ziccereket rontson. Ők kihagyták, míg mi belőttük a helyzeteinket, így nyugodt ötgólos előnyből várhattuk a második félidőt. Onnan aztán az ellenfelünk nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt és jó centerjátékkal felzárkóztak ránk. Lányaim kicsit megzavarodtak, ezért időt kértem és nyugalomra intettem őket. Szerencsére képesek voltak megfogadni a tanácsokat, és a következő támadásunkból – ha nem is éppen a megbeszélt figurával –, de gólt tudtunk szerezni, amivel meg is nyertük a döntőt. 

Miben múltuk felül dán ellenfelünket?
- Elsősorban összeszedett és fegyelmezett játékkal, valamint azzal, hogy kivétel nélkül mindenki hozta a tőle elvárható szintet. A lányok átérezték a mérkőzés súlyát és mindent megtettek a győzelem érdekében. Ki kell emelnem két játékost, az egyik Kerék Fanni, aki az egész torna során kiemelkedő teljesítményt nyújtott, igazi vezéregyénisége volt a csapatnak. Illetve dicséret illeti kapusunkat, Márity Laurát is, aki cserekapus híján végigjátszotta mind a tíz mérkőzést. 

Hogyan összegezné a prágai torna tapasztalatait?
- Összességében nagyon hasznos napokat töltöttünk el együtt. A siker még jobban összekovácsolta a csapatot, így még nagyobb elszántsággal várjuk a hazai bajnokságok folytatását, amelyekben hasonlóan szép eredményeket szeretnénk elérni.  

Schwartz-Nagy Attila     

Eredmények:
döntő:
Ajax Copenhagen (DEN) - Vasas 12-13 (4-9)
gólszerzőink:
Magos Eszter 4, Kerék Fanni 3, Horváth Kinga 2, Jávorszky Lilla 1, Szatmári Melinda 1, Laki Bianka 1, Keszthelyi Dóra 1.

elődöntő:
Vasas - MHK Bytča (SVK) 12-9 (8-5) 
gólszerzőink:
Kerék Fanni 5, Szatmári Melinda 3, Laki Bianka 2, Jávorszky Lilla 2.

felsőház:
1. mérkőzés:

Vasas - Sokol Písek (CZE) 9-5 (2-3)
gólszerzőink:
Laki Bianka 2, Magos Eszter 2, Kerék Fanni 2, Jávorszky Lilla 2, Szatmári Melinda 1.
2. mérkőzés: Teie IF I (NOR) - Vasas SC 8-17 (6-10)
gólszerzőink:
Jávorszky Lilla 5, Laki Bianka 4, Magos Eszter 2, Szatmári Melinda 2, Kindlik Bianka 1, Szemerédi Erika 1, Kerék Fanni 1, Kollarics Fanni 1.

csoportmérkőzések:
1. mérkőzés:

HK Štart Trenčín (SVK) - Vasas SC 15-15 (6-6)
gólszerzőink
: Laki Bianka 4, Kerék Fanni 3, Jávorszky Lilla 3, Ágoston Réka 2, Horváth Kinga 2, Magos Eszter 1.
2. mérkőzés:
TJ Sokol Kobylisy II (CZE) – Vasas SC 6-21 (0-12)
gólszerzőink:
Kindlik Bianka 4, Kerék Fanni 4, Kollarics Fanni 3, Bálega Noémi 3, Laki Bianka 2, Jávorszky Lilla 2, Magos Eszter 2, Szabó Lilla 1.
3. mérkőzés:
HC Oppenweiler (GER)- Vasas SC 5-23 (2-11) 
gólszerzőink: Laki Bianka 6, Kindlik Bianka 4, Kerék Fanni 3, Kollarics Fanni 3, Keszthelyi Dóra 3, Szemerédi Erika 2, Szatmári Melinda 2
4. mérkőzés:
Vasas SC - HK Veselí nad Moravou (CZE) 13-8 (7-1)
gólszerzőink: Ágoston Réka 3, Kerék Fanni 3, Szatmári Melinda 3, Jávorszky Lilla 2, Horváth Kinga 1, Laki Bianka 1.
5. mérkőzés:
TJ Jindřichův Hradec (CZE) - Vasas SC 7-16 (2-10)
gólszerzőink: Szatmári Melinda 3, Bálega Noémi 1, Laki Bianka 2, Magos Eszter 2, Szemerédi Erika 2, Kerék Fanni 2, Keszthelyi Dóra 1, Kindlik Bianka 1, Jávorszky Lilla 1.
6. mérkőzés:
Vasas SC - Køge HK II (DEN) 20-5 (9-5)
gólszerzőink: Kerék Fanni 6, Keszthelyi Dóra 5, Szemerédi Erika 3, Bálega Noémi 1, Szabó Lilla 1, Varga Rebeka 1, Magos Eszter 1, Nyitrai Ágnes 1, Kollarics Fanni 1.


Hirdetések