Jenkei András, 2014.11.22. | Vívás

A budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvilágkupa egyéni versenyében, olimpiai bajnokunk mellett Szatmári András is ott volt a végelszámolásnál.

A hét első vasasos vívósikere már pénteken megszületett, hiszen a Nemzetközi Vívó Szövetség római kongresszusán a hatszoros olimpiai és kilencszeres világbajok Kovács Pált, a Vasas vívócsarnokának névadóját is beválasztották a sportág tavaly megalapított Hírességek Csarnokába, ahova az első körben, nehezen érthető módon, nem került be.

Rekordlétszámú mezőnyt – 31 ország 208 versenyzőjét – szólítottak pástra a MOM Sportközpontban. A Vasas vívó szakosztályát tízen képviselték. Habony Viktor, dr. Nagy Pál, Ravasz Etele, dr. Nagy Zsolt, Puy Sebestyén, Csaba Márton Bence és Vörös Bálint nem jutott el a 64-es főtábláig, Szilágyi Áron, Szatmári András valamint Iliász Nikolász viszont ott volt a legjobb 32 között is. Ekkor a magyarok közül már csak a vasasosok voltak versenyben.

Ez ügyben Iliásznak volt a legnehezebb dolga, aki a regnáló világbajnok Kovaljevvel küzdött meg, nem is akármilyen csörtében. Már 11:4-re is vezetett, ellenfele innen fordított 12:14-re, ám a végén mégis a mi fiúnk volt a boldogabb. Igaz nem sokáig, mert a következő körben az ukrán Jagodka búcsúztatta.
Szatmári Andrásra a nyolcaddöntőben a londoni ezüstérmes, az olasz Occhiuzzi várt, aki aztán valószínűleg meg is bánta a találkozást, hiszen ifjú tehetségünk 15:12-re nyert. A négy közé jutásért még nagyobb nevet, a világranglista vezető koreai Gu Bon Gilt kellett volna felülmúlni. Sokáig úgy tűnt akár sikerülhet is (10:7), ám elég volt némi megingás és Szatmári „csak” az eddigi legjobb világkupa helyezésének (6.) örülhetett. 

Olimpiai bajnokunk küzdelmes asszókon keresztül jutott el a legjobb négyig, ahol egy igazi „klasszikussal”, Aldo Montanoval kellett megküzdenie. A két világsztár remek színvonalú meccsén, 15:12 arányban kerekedett felül Áron. A finálét Guval vívta. Az elején kissé „bealudt”, hiába talált aztán magára, a koreai már nem kegyelmezett (11:15), így Szilágyi Áron egy  ezüsttel kezdte a vk-idényt. 


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


                                                                                                                 fotó: Doba István                      


Hirdetések