Jenkei András, 2014.11.05. | Vívás

Kardvívóink hazai terepen, a pasaréti Kovács Pál vívócsarnokban léptek pástra a hétvégén egy válogatóverseny keretein belül.

Ugyanebben az időpontban eredetileg kicsit távolabb, Szenegál fővárosában, az idei világkupa-sorozat nyitányán lett volna jelenésük a legjobb magyar kardozóknak, ám a térséget sújtó Ebola-járvány miatt a dakari versenyt kihúzták a versenynaptárból, így maradt Pasarét és a válogatóverseny.


                                                                                                    fotó: Doba István (archív)

A 45 fős felnőtt mezőnyben kilencen képviselték klubunkat, köztük az olimpiai bajnok Szilágyi Áron. A vasasos-fiúk közül csupán Ilász Nikolász hiányzott, aki megbetegedett.
A legjobb tizenhat között még a mezőny felét adták a mieink, egy körrel később pedig csak azért maradtak öten, mert három ágon is egymás ellen kellett vívniuk: Szilágyi Áron Habony Viktort, Szatmári András dr. Nagy Pált, míg Csaba Márton Bence Ravasz Etelét ejtette ki. A negyeddöntőben már csak egyetlen „belharcra” került sor, Szatmári magabiztosan múlta felül Csabát. Utóbbin kívül ekkor búcsúzott még dr. Nagy Zsolt és Puy Sebestyén is. Az elődöntő sikeres abszolválása után a fináléban találkozott egymással Szatmári és Szilágyi, ahol egyetlen tussal  a „fiatalság” kerekedett felül.

Szatmári András:
- A bemelegítéstől kezdve mindent nagyon komolyan vettem, próbáltam úgy hozzáállni ehhez a versenyhez mintha egy főpróba lenne a közelgő  Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix előtt. A selejtezőkörben ettől függetlenül nem sikerült felpörögnöm, rosszul vívtam, az első asszó szünetében kellett egy kis megbeszélést tartanom mesteremmel, Szabó Bencével, utána már nyugodtabb voltam, nyertem is 15-9-re.
A folytatásban két csapattársamat tudtam legyőzni, Nagy Palit, majd Csaba Bencét, az elődöntőben pedig Decsi Tamás jött. Vele még nem sokszor meccseltem, de eddig mindig ő nyert. Most viszont végre fordult a kocka, itt már nagyjából úgy vívtam, ahogy azt elvárom magamtól. Párszor azért elkapott a hév, erre figyelni kell, mert a nemzetközi mezőnyben baj lehet belőle.
Az Áron elleni döntőn már kicsit fáradt voltam, de valahogy éreztem, hogy most végre képes leszek legyőzni őt. A félidőben 8-5 volt, aztán pillanatok alatt fordított 12-9-re, ideges is voltam, azt gondoltam, újra itt van egy elszalasztott lehetőség. A vége mégis izgalmas lett, visszajöttem, és 14-14-nél jöhetett a döntő tus. Pontosan tudtuk, mi jár a másik fejében, egymásra is mosolyogtunk Áronnal. Az utolsó akciót én kezdeményeztem, de közben ő is visszaszúrt, igazából el kell ismernem, hogy vitatható találat volt, a zsűri sem állt jó szögben, aki látta eldöntheti, hogy tényleg én nyertem-e.
Összességében boldog vagyok, egy ilyen győzelem önbizalmat ad, és azt sem bánom, hogy nem kellett Szenegálba utaznunk, hosszú és fárasztó túra lett volna.

Válogatóverseny, eredmények:

férfi felnőtt kard:
  1. Szatmári András 
  2. Szilágyi Áron 
  5. Nagy Zsolt 
  6. Puy Sebestyén 
  8. Csaba Márton Bence 
  9. Nagy Pál 
10. Ravasz Etele
14. Habony Viktor 
20. Vörös Bálint  

fiú kadét kard:
  5. Darkó Botond 
  6. Fekete Giorgio 
16. Plank Máté 
26. Tóth Benedek 
44. Kis-Tamás Levente 
46. Czirják Kristóf 

leány kadét kard:
  5. Farkas Kinga 
22. Héder Maja 
23. Szabó Lili 


Hirdetések