, 2014.09.27. | Röplabda

Kettős szett hátrányból és mérkőzéslabdákról megfordítva tudott nyerni női röplabda csapatunk az újonc Jászberény ellen a pénteki szezonnyitó találkozón.

Szoktalan összeállításban kellett pályára lépnie a Vasas Óbudának, hiszen a sérülések megtizedelték csapatot. Nem állhatott Jókay Zoltán rendelkezésére sérülés miattTálas Zsuzsanna, Stefanik Orsolya és Ludmán Réka sem, így a többieknek nélkülük kellett megívniuk ezt a csatát. A pályáralépő vasasos lányok nem tudták felvenni a meccs ritmusát és az első szettet végig a jászberényiek uralták. A hazaiak egyetlen egy játékelemben sem tudták azt hozni, amit a találkozó előtt Jókay Zoltán kért tőlük. Rengeteg pontot ajándékoztunk a vendégeknek, akik éltek is a lehetőséggel és rendkívül simán 10-25-re megnyerték a játékrészt (0-1). 

A második szettet már sokkal jobban kezdtük. Feljavult a blokkolás és a szélsőütések is, de a szervák továbbra sem mentek, amit a vendégek ki tudtak használni. A két csapat fej-fej mellett haladt. A szett vége felé a Vasas elsősorban Miklai Zsanettnek köszönhetően újra megrázta magát és már 19-16-ra vezetett, de egy vendég időkérés után a jászberényiek sorra ütötték be a pontokat, amire a mieink nem tudtak reagálni. (22-25; 0-2)

A harmadik szettben a piros-kékek villámrajtot vettek és hamar hétpontos előnyre tettek szert (9-2). És hogy ezután mi történt a lányokkal? Azt talán még Jókay Zoltán sem tudja. Történt ugyanis, hogy a jászságiak egy csapásra összeszedték magukat, majd kiegyenlítettek, sőt már vezettek is. A hazai időkérés után viszont Szombathelyi Szandráék ismét magukhoz vették a kezdeményezést, melynek eredményeképpen két-három pontos előnyre tudtunk szert tenni, ami a szett végéig kitartott (25-23; 1-2).

A negyedik játszma eleje kísértetiesen hasonlított az előzőre, csapatunk már 15-8-ra is vezetett, de ekkor ismét jött egy hullámvölgy és a Vasas csupán három, míg a Jászberény tíz pontot szerzett ebben a periódusban (18-18). A feszültség kézzel fogható volt, a csapatok felváltva szerezték a pontokat. A végjátékban a vendégeknek három meccslabdájuk is volt, de egyetlen egyet sem tudtak kihasználni elsősorban a kiváló blokkjainknak köszönhetően, így ezt a játékrészt a Vasas drámai csatában nyerte meg (29-27) és jöhetett a mindent eldöntő ötödik szett.  

A maratoni negyedik játékrész látszólag nagyon sokat kivett a vendégekből mind fizikálisan, mind pedig mentálisan. A jászberényiek árénykuk voltak önmaguknak, s a rövidítés során mintha pályán se lettek volna, ennek köszönhetően a hazaiak Vacsi Evelin tizenhárom (!) nyitásából gyorsan tizenhárom pontos előnyre tettek szert (13-0). A vendégek játéka teljesen szétesett és érdemben már nem tudtak a mérkőzéshez hozzátenni (15-4; 3-2)


Vasas Óbuda - Jászberényi RK 3:2 (-10, -22, 23, 27, 4)

Vasas: Miklai 28, Szombathelyi 16, Vacsi 14, Háfra 9, Durst 2, Bodovics 2
Csere: Lévai (liberó), Pekárik 5

Jókay Zoltán vezetőedző értékelése a találkozó után: "Számomra nem volt meglepetés, hogy szoros meccset játszottunk. Tálas Zsuzsanna sérülése miatt a kezdő feladónk nélkül voltunk kénytelenek játszani. Az új emberek is kellőképpen meg voltak illetődve ettől a légkörtől, s nem tudtuk kamatoztatni a tapasztalatunkat az elején. A második szett végétől, a harmadik játszmában kezdtünk el úgy pörögni, ahogy az elvárható lett volna. A legfontosabb tanulsága ennek a mérkőzésnek, hogy hideg fejjel kell játszani minden körülmények között. Bár így, hogy két szettes hátrányban voltunk, elégedett vagyok a 3-2-es sikerrel, de veszítettünk egy pontot.”

 

 

Képek: Doba István
 


Hirdetések