Jenkei Dániel, 2014.08.21. | Úszás

Szerdán Hosszú Katinka újabb két számban jutott döntőbe az Európa-bajnokságon.

A Vasas Vasladyje – milyen jól is hangzik ez… – szerdán nem úszott döntőt a berlini Európa-bajnokságon, de nem azért, mintha ezt nem érdemelte volna ki. Hiszen kedden 54.48-as remek idővel bejutott a 100 méteres gyorsúszás szerdai fináléjába, de úgy döntött, nem vállalkozik a lehetetlenre, már csak azért sem, mert a szám döntője a 200 m vegyes és a 100 m hát középfutamai közé esett időben, s ez a két szám azért mégiscsak közelebb áll a hétszeres Európa-bajnoknő (no meg háromszoros világbajnoknő) szívéhez. És, nem mellékesebben, ezekben esélyesebb is az éremre, sőt, a vegyesen az aranyra.

Hogy ez mennyire így van, azt szerdán is bebizonyította a 25 éves megasztár. A 200 m vegyes második középdöntőjében hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a brit Willmottot, ideje, a 2:08.41 majdnem Európa-csúcs, ennél csak ő maga úszott jobbat a kontinensen a 2009-es római világbajnokságon, az a rekord, a 2:07.46 perc idestova öt éve tartja magát.

Valami azt súgja, csak csütörtökig…

Nyomtam volna ennél is jobban, de arra gondoltam, hogy mégis csak egy középdöntő és jobb, ha tartalékolok” – nyilatkozta Katinka a futama után, amellyel elkápráztatta a Velodrom közönségét. 

Lesz még egy magyar ebben a döntőben, Verrasztó Evelyn személyében, aki a negyedik legjobb időt úszta.

De vissza Katinkához: komoly ellenfélre talált az Európa-bajnokság legjobb női versenyzője címért folyó külön versenyben, az egyszemélyes svéd válogatott, azaz Sarah Sjöstörm személyében. A 21 éves svéd hölgy, aki már a 2009-es római világbajnokságon, 16 évesen aranyérmet szerzett, harmadszor állt itt Berlinben a győzelmi dobogó tetejére, szerdán a 100 m gyorsúszást nyerte meg. Katka még simán utolérheti, ha csak a két csúcsszámát, a még hátra lévő 200 m vegyest és pillangót nézzük, és akkor a 100 m hátról meg a 200 m gyorsról még nem is beszéltünk…

A 100 m hát középfutamában lecsúszott a lába a síkos rajtkőről, de így is a harmadik legjobb idővel lett finalista, úgyhogy lesz dolga csütörtökön bőven.

„Elrontottam a rajtot, de a lényeg, hogy benn vagyok a döntőben” – hangzott az iron Lady szűkszavú kommentárja.


Hirdetések