Jenkei András, 2014.07.15. | Kézilabda

Összeállt a játékoskeret, amellyel a csapatot továbbra is irányító Varga Márta vezetőedző a bajnoki címet célozza meg.

A napokban az is eldőlt, hogy a Vasas a 2014/15-ös idényben is az NB I B Keleti-csoportjában próbálja meg kiharcolni a feljutást. A riválisok jó része tehát ismerős lesz, újoncként az Abony, a Balmazújváros és a Göd csatlakozott a mezőnyhöz, míg „felülről”, kiesőként az NB I-ből, az Eger érkezett.
„Az ellenfelek kiléte nem befolyásolja a céljainkat. Biztosított az anyagi háttér és a megfelelő szakmai koncepció, a lányoknak egyetlen dolguk lesz, jól játszani. Olyan teljesítményt kell nyújtaniuk, hogy feljussunk! A játékosokkal, ahogy jómagammal is, 1+1 éves szerződést kötött a klub, ha meg lesz az NB I, akkor folytathatjuk...” – kezdte Varga Márta.

Az előző idényben a negyedik helyen végzett együttes jelentős változáson esett át, a húszas névsorban nyolc újonnan érkező játékos nevével találkozhatunk. A régiek közül néhányan nem vállalták új szezon megnövekvő edzésmunkáját, és voltak olyanok is akiknek maradási szándékára a szakvezetés mondott nemet.
Vezetőedzőnk a 2014/15-ös szezonban az eddigieknél is jobban koncentrálhat a Vasas felnőtt csapatára, hiszen a juniorok edzője a komoly játékos múlttal, valamint utánpótlásedzői tapasztalatokkal rendelkező Győrffy Sándor lett. Ugyanakkor szakmai igazgatóként, az egész szakosztály munkájáért is felelős Varga Márta.
„Ősszel hetente hét edzés vár a játékosokra, vagyis lesznek olyan napok, amikor délelőtt és délután is találkozunk a Fáy utcában. Ez a tény önmagában is sokat javíthat a teljesítményünkön – a korábbi években az aktuális feljutók, az Eger és a Szeged is hasonlóképpen dolgozott –, de persze a végzett munka minősége lesz majd a döntő. Mindenesetre lépegetünk a profizmus felé.”  – tért át a szakmára vezetőedzőnk.

A felnőtt és az utánpótlás keret összesen 37 (20+17) játékosból áll. Változás az is, hogy – a korosztályos bajnokság mellett  – ősztől az NB II-ben is csak juniorjaink, a 95-ös születésűek, vagy annál fiatalabbak lépnek pályára.  A tehetséges fiatalok pályafutásának egyengetése amúgy is kiemelt figyelmet élvez, amit bizonyít az a tény, hogy NB I B-s keretünkben a sajátnevelésű (ASI), mindössze huszonkét esztendős Komsa Klaudia a korelnök a maradók között. Nyolcan éppen csak beléptek a felnőtt korba (93-94-es születésűek), míg hárman még juniorok.

Kapusposzton két fiatalunk, Tzintzis Alexandra (94) és Putz Klaudia (97) mellé érkezett az Egerből Fekete Dorina (92). „Úgy gondolom leigazolásával egészséges versenyhelyzet alakul ki a gólvonalon.”  – vélekedett szakvezetőnk.
Balszélen hárman rohamozzák majd az ellenfelek kapuját. Komsa Klaudia (92) és Ködmön Krisztina (94) már hosszú ideje bizonyítja képességeit a Vasasban, míg a rutinos Rózsa Veronika (85) – egy térdműtéttel a háta mögött – az MTK-ból érkezik hozzánk.
Átlövőként idén is számíthat Katona Lizára (93) és Nagy Izabellára (93) Varga Márta. „Liza ősszel volt erősebb, tavaszra kicsit elbizonytalanodott, Izabella januárban csatlakozott hozzánk, szorgalmas játékos, vezéregyéniség válhat belőle.”
Irányítóként két fiatalunk, Deme Tímea (94) és Forgács Szimonetta (94) továbbra is nálunk folytatja, melléjük érkezik Németh Nedda (88) és Oláh Nóra (92). „Tímea és Szimonetta több poszton is használható, nagyon szépen dolgoztak az elmúlt években, egyértelműen rászolgáltak arra, hogy további lehetőséghez jussanak. Németh Nedda győri nevelésű kézis, az utóbbi három évben Ausztriában játszott, azt gondolom meghatározó szerepet tölthet be a Vasasban. Oláh Nóra tavaly kevés játéklehetőséget kapott Érden, ám gólerős játékos, tőle is sokat várok.”
Az eredményesség a balkezes jobbátlövő Barczi Annamáriát (89) is jól jellemzi, tavaly 71 gólt lőtt az NB I alapszakaszában  az MTK színeiben.
Két tizennyolc éves átlövőnk, Kerék Fanni (96) és Kollarics Fanni (96) alapembere volt tavaly juniorcsapatunknak, a tervek szerint a felnőttek között is egyre több lehetőséget kapnak majd.
Jobbszélen, a tavalyi esztendőben leggólképesebb juniorunkat, Komsa Nikolettát (94)  – aki egyébként több poszton is bevethető –, valamint az Orosházáról hozzánk igazoló, a SOTE gyógytornász szakára járó  Tóth Borbálát (94) láthatják piros-kék szerelésben szurkolóink.
Régi ismerősként köszönthetjük a beállós Borbás Ritát (80), aki a Vasasban nevelkedett, és világbajnoki bronzérmesnek is vallhatja magát. Varga Márta főszerepet szán neki: „Nagyon sokra tartom Ritát, örülök, hogy sikerült leigazolnunk, rutinja szó szerint aranyat érhet ennek a fiatal csapatnak.” Társa ebben a szerepkörben a Debrecenből érkező Butt Tímea (94) lesz, aki a kézilabda mellett szintén Budapesten kívánja folytatni tanulmányait. Nem történt még végleges megállapodás Fekete Bozsanával (93), de sokak kedvence valószínűleg továbbra is kettős igazolással segíti együttesünket.

A felkészülést július 31-én kezdi el a csapat. „A már megszokott és jól bevált fizikai tesztekkel indítunk, majd a hétvégi pihenő után Balatonlellén edzőtáborozunk – a juniorokkal együtt –, amelynek zárásaként felkészülési tornán is pályára lépünk majd.” – tudtuk meg zárásként vezetőedzőnktől.

 


Hirdetések