Jenkei András, 2014.06.03. | Torna

A tornászok vk-sorozatának portugáliai állomásán Tálas Bence nyújtón, legerősebb szerén, a nyolcadik helyen végzett.

Bár Portugália nem feltétlenül tornasportjáról nevezetes, a magyar tornászok rövid időn belül már másodszor léptek pódiumra az ibériai országban. A Vasast ezúttal Tálas Bence képviselte, aki néhány nappal korábban még Szófiában, az Európa-bajnokságon szerepelt.
„A kontinensviadal előtt másfél héttel Eszéken indultam a világkupa előző fordulóján, ahol megsérült a vállam. Emiatt rövid ideig még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán utazhatom-e az Eb-re. Végül is viszonylag hamar rendbe jöttem, de a kihagyás miatt arra koncentráltam elsősorban, hogy a csapatversenyen tudjam segíteni a társaimat. Ez végül is sikerült, így nem maradt hiányérzet bennem amiatt, hogy egyéniben ezúttal nem sikerült számottevő eredményt elérnem.” – összegzett Tálas Bence.

A körforgás persze nem áll le, múlt héten hétfőn este fél tizenegykor érkezett haza a válogatott Szófiából, és másnap kora reggel már ismét Ferihegyen volt jelenése kitűnőségünknek, hiszen indultak Anadiába. Nem ment azonban minden zökkenő mentesen, hiszen Bence csomagjai nem érkeztek meg vele együtt a bolgár fővárosból. „Az volt a szerencsém, hogy a versenyszerelésemet a kézipoggyászomba raktam, így csupán a spéci magnéziám hiányzott amikor szólítottak.” 

Az Atlanti-óceán közelében fekvő város sportcsarnokában két nap jutott a környezet kiismerésére, majd következett a megmértetés, amelyre kifejezetten színvonalas mezőny gyűlt össze. „Nyújtó gyakorlatom egészen jól sikerült a selejtezőben, 14,500 pontot kaptam rá, és az ötödik helyen jutottam be a fináléba.” – mesélte tornászunk – „Sajnos a döntőben rontottam. A legnehezebb résznél, amikor két repülős elem követi egymást, az első befejezését túlhúztam és leestem a szerről. Persze a gyakorlatot befejeztem, de sok volt a levonás. A selejtezőbeli pontszámommal negyedik lehettem volna. Ennek ellenére nem vagyok elégedetlen, hiszen olyan mezőnyben lettem  finalista, ahol például ott volt a szer 2010-es kínai világbajnoka is. Bizakodom a jövőt illetően, megfelelő anyagerősségű a gyakorlatom, és úgy látom, hogy ezt már a bírák és az ellenfeleim is értékelik, elismerik.”

Tálas Bence következő fő célja az október elején Kínában kezdő világbajnokság. Emiatt a szokásos nyári szünetet is elhagyja. „A mostani és a jövő héten csupán délelőtt edzek, ennyi lesz az idei pihenőm, hiszen szeretnék minél jobban felkészülni a vb-re.”
A felkészülés két hét múlva el is kezdődik. Nyitányként Görögországban edzőtáborozik a magyar válogatott, soraiban a Vasas két tornászával, Kardos Botonddal és Tálas Bencével.

 


Hirdetések