Jenkei András, 2014.05.29. | Torna

A bulgáriai Európa-bajnokságon Kardos Botond remek teljesítményt nyújtva szerezte meg az ifjúsági olimpia részvételi lehetőségét.

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el a magyar junior tornász válogatott a szófia Európa-bajnokság csapatversenyében, ahol a nyolcadik helyen végeztek. Számunkra külön öröm, hogy az ötfős csapatban ketten is képviselték a Vasas tornaszakosztályát, Kardos Botond és Vida Kornél egyaránt kitett magáért. Kardos Európából ötödikként kvalifikálta magát az augusztusi ifjúsági olimpiára, míg Vida újoncként bizonyította beválogatása jogosságát.

Kardos Botond már tavaly letette névjegyét a nemzetközi színtéren, hiszen nyáron az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, majd decemberben Brazíliában, a középiskolások világjátékán ért el figyelemre méltó eredményt. Számára az Eb-n az elsődleges cél a kvótaszerzés volt, amire már előzetesen is jó esélyei mutatkoztak. „A riválisok és az eddigi eredmények ismeretében ötven százaléknál is  több esélyt adtam magamban arra, hogy Botond elérje a kitűzött célt.” – magyarázta Reszeli Péter, a Vasas tornászainak mestere – „Természetesen voltak bizonytalansági tényezők, elsősorban az, hogy mégiscsak 17 éves gyerekekről beszélünk, akiktől nem várható el a minden körülmények közötti csúcsteljesítményt. Egy világverseny hangulata még a rutinosabb tornászokat is megfoghatja, ráadásul Botondék ekkor a légterű csarnokban sem nagyon szerepeltek még. Két tanítványomat azonban nem ingatták meg a külső körülmények, kihozták magukból az edzésen gyakoroltakat.”

Pedig közel sem volt minden zökkenőmentes. Egy gyanútlanul megejtett szófiai pizzázás következményeként enyhébb gyomorrontás támadat meg a fiúkat, ám ezen is túl tudták tenni magukat. „Kornél kiegyensúlyozott szerepléssel oroszlánrészt vállalt a csapat sikerből, Botond teljesítményéről pedig mindennél többet mond, hogy kilencedik helyen jutott be az egyéni összetett fináléba, korláton és talajon pedig minimális különbséggel maradt le a szerenkénti döntőről. Igaz annyira a kvótaszerzésre, a kiegyensúlyozott szereplésre koncentráltunk a felkészülés során, hogy a specializációra már alig maradt idő.” – folytatta az elemzést a szakember.

Kardos Botond az összetett döntőben végül a 14. helyen zárt, a kvóta pedig ötödik európai tornászként szerezte meg, ami egyértelműen bizonyítja, hogy korosztályában a nemzetközi elit tagja. „Számomra jó volt látni, és a munkánkat tekintve is egyfajta visszajelzés, hogy amikor beléptünk az edzőterembe, a külföldiek közül többen is odajöttek üdvözölni minket. Ez azért azt jelenti, hogy Botond már nem a „futottak még” kategória.” – összegzettt az edző.

Reméljük a fentieket majd a kínai nagyvárosban is bizonyítani fogja, ahova a magyar küldöttség tagjaként majd augusztus 10-én utaznak mesterével. Persze addig még temérdek munka, edzőtáborok garmadája vár rá. Mindjárt jövő héten két hét Görögországban – már a felnőtt válogatottal. 


                                                                fotó: Doba István (archív)

A két fiatalon kívül még egy vasasos fiú, Tálas Bence is – a felnőttek között – részvevője volt az Európa-bajnokságnak, aki a csapatviadalon a hat szer közül ötön léphetett pódiumra.


Hirdetések