Jenkei Dániel, 2014.05.19. | Vízilabda

A következő szezontól a Vasas SC vezetésének döntése értelmében az anyaegyesülethez tartozó csapatsportágakban strukturális változásokra kerül sor. Ennek fő eleme, hogy a 2014/2015-ös idénytől a felnőtt csapatok mindenkori vezetőedzője felel majd az utánpótlásban folyó szakmai munkáért is.

A fentiek értelmében a vízilabdázóknál az utánpótlás szakmai igazgatója Földi László lesz, de az operatív munkát dr. Steinmetz Ádám látja majd el döntőrészben.
- A hosszú távú, stratégiai célunk természetesen az, hogy jelentős mértékben fejlesszük az utánpótlásképzést valamennyi sportágunkban.  Konkrétan, a vízilabda kapcsán az egyik legfontosabb feladatunk, hogy olyan szakmai megoldásokat találjunk, amelyek biztosítják a tehetségek felismerését, kiválasztását, és végül az integrációjukat a felnőtt csapatba. – ezeket már Polgár-Veres Árpád, a klub sportszakmáért felelős elnökhelyettese mondta. – Fontosnak tartottuk, hogy a szakmai munka minőségének felügyelete egy kézbe összpontosuljon. A felelős pedig nem lehet más, mint a felnőttek mindenkori vezetőedzője, hiszen az utánpótlás elsődleges funkciója, hogy értékes játékosokat adjon az első csapat számára. Mi pedig természetesen azt szeretnénk, ha minél több saját nevelésű, Vasas-identitású fiatal tudna erre a szintre eljutni. – zárta mondandóját az elnökhelyettes.

A fent megnevezett két vezetőn túl dr. Faragó Tamásnak az utánpótlás elnökeként továbbra is meghatározó szerep jut. Folytatni fogja azt a munkát, amelyet a korábbi időszakban szakmai igazgatóként végzett. Sőt, a következő szezontól az egyik serdülőcsapat edzői feladatait is ő látja majd el.
Az új vezetői stáb döntése értelmében az ificsapat vezetőedzője az olimpiai bajnok Fodor Rajmund lesz, akinek a játékos pályafutását aligha kell bárkinek is bemutatni, de az utóbbi időszakban már edzőként is szerzett némi rutint. A serdülőknél egy volt angyalföldi játékos, Plézer János veszi át az irányítást, míg az országos gyerekcsapat trénere Dodog Szabolcs lesz, aki szintén egykori játékosunk, edzőként pedig a válogatott utánpótlásánál is dolgozott már.
Változást jelent szintén a Budapest-bajnokságban, hogy kettő helyett három vasasos csapat indul, itt dr. Faragó Tamás mellett Nádor Zsombor és Székely Attila lesz a további két vezetőedző.
A szakmai stáb névsora azonban ezzel még közel sem teljes, a klub számít Gábor Attila munkájára erőnléti trénerként, valamint Mátéfalvy Csabára, aki pedig a kapusokért felel majd elsődlegesen.

Minden továbbiról, magukat az érintetteket kérdeztük:

Földi László, utánpótlás szakmai igazgató:
- Örömmel mondtam igent a mostani megbízásra, függetlenül attól, hogy ez az első csapat körüli munka mellett további feladatokkal jár. A klubvezetés céljaival teljes mértékben tudok azonosulni, feladatunk, hogy minél több olyan Vasas-kötődésű játékost neveljünk, akik később segíteni tudják a felnőtt csapatot.  Az nyilvánvaló, hogy nem lesz mindenkiből elsősosztályú játékos, de ettől függetlenül később, edzőként, vagy éppen játékvezetőként részesei maradhatnak a vízilabda közegnek, ehhez persze az is kell, hogy a szakma mellett emberileg is megfelelő nevelést kapjanak tőlünk. Az új szakmai stáb úgy lett megalkotva, hogy teljes átjárhatóságot biztosítunk. Fodor Rajmund például nemcsak az ifik edzője lesz, hanem a többi korosztálynak is tart majd egyéni képzéseket. Olyan összehangolt munka fog folyni, mind a vízi, mind a szárazföldi edzések, mind a kapusképzés terén, amely alkalmas lehet arra, hogy a tehetségeink a lehető legtovább jussanak. Az elsőszámú cél tehát, hogy a felnőtt csapatnak neveljünk, de nyilvánvalóan nem leszünk szomorúak, ha eközben korosztályos bajnokságokat is nyerünk.

Steinmetz Ádám, utánpótlás szakmai igazgatóhelyettes
- Úgy gondolom, hogy a pályafutásom során itthon és külföldön megszerzett vízilabdával kapcsolatos szakmai tapasztalataimat kötelességem átadni a fiatalabb generációnak. Az külön öröm számomra, hogy ezt a Vasasnál tehetem, ahol kis túlzással a fél életemet töltöttem el játékosként. Megtisztelő volt Markovits elnök úr felkérése, amely szerint Földi László mellett operatív szinten én fogok felelni a Vasas utánpótlásért. Ez gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy délelőtt a felnőtt csapattal edzem, délutánonként pedig a fiatalok tréningjeit figyelem. Nem csak passzívan, hiszen a tervek szerint egyéni képzést is fogok tartani. A most felálló stábnak egyébként pont ez a legnagyobb erőssége, hogy olyan edzőink lesznek, akik a mai napig aktívan sportolnak, így ha kell, be tudják mutatni a gyakorlatokat.
A vizes gyakorlások mellett nagy hangsúly szeretnénk fektetni a szárazföldi képzésekre is, a különböző játékszituációk elemzésére, illetve az egyéb taktikai részletekre is.
Ki kell mondani azt is, hogy a prioritás elsősorban nem az, hogy gyerek vagy serdülő szinten halmozzuk az aranyakat, hanem hogy olyan játékosokat képezzünk, akik tizennyolc éves korukra mindent tudnak a vízilabdáról. Azaz, emberileg és szakmailag is alkalmasak arra, hogy a Vasas felnőtt csapatában játszanak.

Fodor Rajmund, az ifjúsági csapat vezetőedzője
- Steinmetz Ádámmal hosszú évtizedek óta baráti kapcsolatban vagyunk, ellenfélként, illetve játékostársként is rengetegszer találkoztunk a medencében. Részben az ő személye miatt mondtam igent a Vasasnak, de természetesen a klub vezetősége is egy olyan koncepciót vázolt, ami elnyerte a tetszésemet.
Az ifik edzője leszek, amit nagy kihívásnak tartok, hiszen ez már konkrétan a felnőtt csapat előszobája, ahol olyan félkész játékosok szerepelnek, akiket fel kell hozni arra a szinte, hogy később az első csapatnak is hasznára váljanak. Emellett természetesen lényeges célunk lesz az is, hogy a korosztályos bajnokságban a Vasas nevéhez méltó módon szerepeljünk.
És hogy milyen lesz az általam vezetett csapat? Erről egyelőre még nem beszélnék, nem szeretném megkönnyíteni az ellenfeleink dolgát, de egy biztos, várom már a következő szezont, nagy lendülettel fogok munkához látni!


Hirdetések