Jenkei András, 2014.05.19. | Klub

A Vasas Sport Club a „Vasas Gyerek Program” címet viselő új kezdeményezésével szeretné továbbra is bizonyítani, mennyire fontosnak tartja a gyerekek klubnál történő sportolását és az utánpótlás-nevelést. Célja, hogy már az első évtől, a programnak köszönhetően 100 gyermek számára tagdíjmentesség bevezetésével csökkentse azon családok terheit, akiknek erre a leginkább szükségük van. A program első éve 2014. július 1-től 2015. június 30-ig tart. A miértről, a hogyanról, a program megvalósításáról Markovits László klubelnököt kérdeztük.

Hogyan született meg a Vasas Gyerek Program gondolata?
- A közelmúltban a magyar sportban megjelenő kiemelt támogatások sok más egyesülethez hasonlóan számunkra is jelentős segítséget nyújtottak. Végre nem azért kell küzdenünk a munkaidőnk nagy részében, hogy a hónap végén legyen miből kifizetni sportolóinkat, szakembereinket, hiszen végre nyugodt és kiszámítható az alapműködésünk. Ennek köszönhetően olyan programok kidolgozására fordíthatjuk az energiánkat, amelyek előrébb viszik, vonzóbbá teszik a Vasast, és egyben népszerűsítik a gyerekek körében a sportot.  Tehát most végre alkothatunk, az új szakmai programok bevezetése a prioritás. Ennek első, kézzel fogható eredménye a Vasas Gyerek Program.

Miért éppen ezzel kezdik? 
- Ez a program nyújt lehetőséget arra, hogy a jövőben minél többen sportoljanak nálunk, anyagi lehetőségektől függetlenül. Ezt szem előtt tartva indítjuk el a programot, amelynek fő pillére, hogy tagdíjmentesség bevezetésével csökkentsük azon családok terheit, akiknek erre leginkább szükségük van. A Vasas minden évben száz gyermek éves tagdíját vállalja át, valamint forrásokat szán a program sikerére, illetve az utánpótlás-nevelés egyéb költségeire. Abban bízunk, hogy a kezdeményezéshez a társadalmi szerepvállalást szem előtt tartó további támogatókat, nagyköveteket sikerül bevonnunk.

Mi a végcél?
- A maximumot kihozni a programból, azaz elérni, hogy 2020-ig minden gyermek, akinek szüksége van erre a segítségre, tagdíjmentesen sportolhasson a Vasasban, minél jobb feltételek mellett. 

Miként lehet a gyerekeknek csatlakozni?
- Folyamatosan lehet jelentkezni a programba, az első határidő június 13-a. Ehhez csak egy pályázati adatlapot kell kitölteni, amely tartalmaz egy rövid motivációs levet és egy edzői ajánlást is. A beérkezett kérelmeket egy Vasas-legendákból álló testület bírálja el. Ezután feláll egy sorrend, és kiderül, kik azok, akik már első körben csatlakozhatnak a programhoz az egyesület és a nagykövetek kezdőtámogatásának köszönhetően. A program és a támogatás alakulását folyamatosan nyomon lehet majd követni a www.vasassc.hu/gyerekprogram oldalon. 

Nyilvános az összeg, amellyel a Vasas éves szinten hozzájárul a programhoz?
- Nincs ebben semmi titok, a program tájékoztató anyagában is szerepel, hogy az anyaegyesület minden évben 30 millió forintot garantál a programra. Örömmel mondhatom, hogy négy nagykövete is van már a programnak, akik szerepvállalásukkal további egy-egy gyermek éves tagdíjmentes sportolását támogatják, azaz száznégy fiatallal indul el a program.

Kik a nagykövetek?
- Két olimpiai bajnokunk, Ihász Kálmán és Szilágyi Áron vállalta a nagykövet szerepet. Mindemellett nagy öröm számunkra, hogy a Vasasban sportoló gyermeke révén hozzánk kötődő Liptai Claudia, valamint a közismerten a piros-kék színekért rajongó Nemcsák Károly lett a program másik két nagykövete – jelenlétük egyszersmind jól mutatja az elképzelésünk létjogosultságát is és azt, hogy milyen erős közösség a Vasas. Bízom a klub erejében és abban, hogy mivel ez a program minden szempontból rengeteg pozitívummal bír, ezért nem lesz nehéz további támogatókat, mecénásokat, tehetősebb szülőket, és további nagyköveteket a kezdeményezés mellé állítani. 

Hihetetlen optimizmus árad a szavaiból. Ez minek köszönhető?
- A közel tizenkét éves elnökségem alatt akadtak jó és rossz periódusok, az utóbbiak, a mélypontok elsősorban a pénztelenségnek voltak betudhatóak. Jó érzés, hogy most, elsősorban az állami támogatásnak köszönhetően, egyre inkább olyan értelmes célokért tudunk dolgozni, mint például ez a program. Azt hiszem, ennek köszönhető, hogy ilyen optimistának lát, én tényleg óriási lehetőséget látok a Vasas Gyerek Programban és nagyon büszke vagyok erre kezdeményezésre!

 


Hirdetések