Jenkei András, 2014.05.05. | Sakk

A Magyar Sakkozásért Alapítvány szervezésében ült egy asztalhoz a Nemzet Sportolója címmel is büszkélkedhető Portisch Lajos – aki a Vasas sakkozója –, valamint a sportág világszinten is talán legreményteljesebb  tehetsége, Rapport Richárd.

Május első hétvégéjén, pénteken és szombaton került sor a különleges eseményre, a játszmákban 25-25 perc állt a sakkozók rendelkezésére, és lépésenként újabb 10-10 másodpercet írtak jóvá a javukra. 
A 77 esztendős legendás sakkolimpiai bajnok, nemzetközi nagymester – kivételes pályafutással a háta mögött – két-két rapid partit játszott a nála közel hatvan esztendővel fiatalabb, ebben a műfajban tavaly felnőtt Európa-bajnoki címet nyerő ellenfelével, a Játékszínben.

A páros mérkőzés előtt, a Vasas színeit is képviselő legenda félig tréfásan jegyezte meg: „Azért én leszek Rapport Richárd ellenfele, mert a többiek nem mertek kiállni ellene. Nekem már nem jelent presztízsveszteséget ez a mérkőzés."

Persze az aktív pályafutását már lezáró Portisch Lajos nem adta könnyen a bőrét, alaposan megnehezítette az ifjú titán dolgát. A negyedik partiban fél pontot el is vett Rapporttól.

A Magyar Sakkozásért Alapítvány mindenesetre elérte célját, a sakkozás népszerűsítését, hiszen a hétvégi sporthírekben többnyire vezető helyen említették a rendezvényt.


Hirdetések