Jenkei András, 2014.04.28. | Vívás

Szilágyi Áron – megismételve tavalyi sikerét – nem talált legyőzőre a görög fővárosban rendezett világkupa-viadalon, és immár háromszoros athéni-győztesnek (2011, 2013, 2014) mondhatja magát.

Olimpiai bajnokunk  –  a pástra kisebb műtétje után visszatérve  – ellenállhatatlanul vívott az egyéni verseny során, parádés a legyőzöttek névsora.  A 64-es táblán egy spanyol  ellen „melegített”, majd mindjárt következett régi mumusa, a Nicolas Limbach. A németnek azonban most meg kellett hajolnia Somlai Béla tanítványának akarata  előtt, Áron simán,  15:10-re múlta felül. Kindler, valamint a grúz Bazadze legyűrése után, az elődöntőben a regnáló orosz világbajnok, Resetnyikov sem tudta megállítani őt.  A fináléban pedig megismétlődött a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti vk döntőjének párosítása. A koreai Kimnek most viszont esélye sem volt a fordításra, Szilágyi Áron 15-8-ra győzött és nyerte el az Akropolisz-kupát – lehet, hogy utoljára (a görög főváros hosszú idő után  kikerült a világkupa-versenysorozatból).


                                                                                           fotó: Doba István (archív)

Klubtársai közüi Iliász Nikolász is kitett magáért, aki két kört ment a főtáblán, és az idény során már másodszor jutott el a  legjobb tizenhat közé. Szatmári Andrásnak viszont már első fordulóban meggyűlt a baja a brazil Agrestával, így most hamar búcsúzott.

A másnapi csapatversenyben – akárcsak tavaly – az ötödik helyen zárt a vasasosokat felvonultató magyar válogatott. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a negyeddöntőben ismét az olaszok parancsoltak álljt a magyar triónak. Az utolsó asszót Szilágyi 31:40-es állásnál kezdte, és bár 11:5-re hozta azt, a fölényes siker is kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz.

Vívóink Athénból egyenesen Chicagóba, a világkupa-sorozat következő állomására utaznak, ahol bizakodhatunk a jó folytatásban.


Hirdetések