Jenkei András, 2007.04.12. | Magazin

Ma már mindez hihetetlenül hangzik, s olyan mint az Óz a nagy varázsló, afféle mesebeszéd. 


Pedig igaz volt, nagyon is igaz, ahogy gyerekek százai várták izgatottan a toborzó napját. Pedig nem mondta be a televízió, nem adta hírül a Cicavízió, valahogy mégis mindenki tudta, hogy mondjuk április 5-én, délután három órakor a Fáy utcai sporttelepen kell megjelenni, törölközővel, tornacsukával, klubszeretettel. 

Mondom, több száz kissrác tolongott az öltöző környékén, odakünn izgatott papák és mamák várták, hogy mi lesz szemük fényével. Lesz-e belőle futballista? 
Mára minden megváltozott, a labdarúgás elveszítette nimbuszát, a gyerkőcök nagy része nem néz meccseket, vagy ha igen, akkor a Barcelonát, az Arsenalt, vagy az Intert figyeli. Nem vonzó a magyar klubok kínálta perspektíva, egyrészt, mert izgalmasabb programnak tűnik számítógép előtt görnyedni, fagylaltozó lányokat kergetni, esetleg bandákba verődve csavarogni. 
Hogyan lehet visszacsábítani a zöld gyepre srácokat? Először is kellenek hozzá példaképek, olyanok, mint a mi időnkben Mészöly Kálmán, Farkas János, Vidáts Csaba, Váradi Béla, Izsó Ignác, Müller Sándor, hogy csak néhány Vasasos kedvencet említsek. Aztán nem árt gyönyörű zöld gyeppel borított pályákat is építeni, hozzá korszerű öltözővel, mellette műfüves területtel. Ez már nem luxus. Jól lehet, mifelénk még annak számít. De mindenek előtt kell egy tökéletes koncepció – afféle jövőkép. S pénz, pénz, és pénz.
 Ha mindez összeállt, akkor lehet tervezni, vágyálmokat szőni, sikerekről, győzelmekről álmodozni. A Vasasnál immár elkezdődött a jövő. Kicsit félve, óvatosan írja le ezt az ember annyi keserű esztendő után, mert friss a kép, koszorú a Fáy utcai stadion gyepszőnyegén. Ki ne emlékezne, hogy 2003-ban a Vasas Labdarúgó Kft elveszítette indulási jogát, és a csapatot a korábbi hatszoros bajnokcsapatot egyszerűen kizárták a másodosztályba. Onnan kellett elrugaszkodni, levegőhöz jutni, talpra állni. S tessék, most négy év múltán még azt is megfogalmazhatjuk, hogy hamarosan irigyelt klub lehet a Vasas.
 Elkészült a labdarúgó utánpótlás hosszútávú koncepciója a klub irányítóinak, no meg az MKB Euroleasing vezetőinek a támogatásával. Ennek a lényege, hogy a csillogó-villogó Pasaréti utánpótlás-bázist bekapcsolják a Vasas, ezáltal a Fáy utcai központ vérkeringésébe. Pasaréten eddig idegen igazolással sportoltak a gyerekek, ám a következő szezontól ők is átkerülnek a Vasas családjába, így hat éves kortól a felnőtt csapatig a Vasas fogja „ellátni” a srácokat, edzéslehetőséget teremt, nevel, képez, és tanít. Így 19 esztendős, tehetséges ifjak egész sora erősíti majdan a piros-kék színeket. Emellett akadémiai rendszerben gondoskodnak a gyerekekről, a tervek szerint az idén nem csak öt műfüves pálya (közülük kettő sátortetővel ellátva, télen is használható...), hanem kollégium is épülhet Angyalföldön. 
Cél, hogy az egyesület által választott iskolákban az ott tanuló Vasasos gyerekek órarendje az edzésrendhez igazodjon. 
A jövő elkezdődött.


Hirdetések