2014.03.25. | Vívás

Szilágyi Áron nélkül rendezték a kardvívók moszkvai világkupa viadalát, helyette most egy másik vasasos, Szatmári András villogott, remek vívással a hatodik helyen végzett.

Szatmári a hibátlan szombati selejtező után a 2010-es egyéni világbajnok koreai Won ellen kezdett a 64 között. A végeredmény sima győzelem (15-8), így jöhetett a folytatás. A német Wagner és az olasz Samele is a mi fiúnk előtt áll a világranglistán – előbbi kilencedik, utóbbi hetedik – ám az orosz fővárosban erre semmi nem utalt. Szabó Bence és Riba Ferenc tanítványa végig kezében tartotta az asszókat, a németet 15-11-re, az olaszt pedig 15-7-re verte. Ezzekkel a győzelemmekkel először jutott legjobb nyolc közé felnőtt világkupa versenyen. Ebben a körben pedig az orosz Resetnyikov is megtapasztalta, hogy milyen a magyarok Istene, hiszen alig ocsúdott fel, Szatmári máris 5-0-ra vezetett. Ekkor azonban jött egy hosszabb rövidzárlat, ráadásul vitatott szituációkban a zsűri sem nekünk kedvezett, így a hazaiak kardozója viszonylag simán fordított és 15-9-el be is húzta az asszót.

Az összkép így is remek, Szatmári András a hatodik helyen végzett egyéniben, míg másnap a csapattal ötödik helyet szerzett. Kíváncsiak voltunk, hogy ő hogyan látta a moszkvai hétvégét:
- Jók voltak az előjelek, viszonylag könnyebb selejtezőcsoportba kerültem, ahol az összes asszómat meg tudtam nyerni. Kicsit megijedtem, amikor láttam a táblán, hogy a koreaival kezdek vasárnap, nem tűnt egyszerű ellenfélnek.
Szombaton lefekvés előtt összeraktam a fejemben, hogy mit szeretnék ellene csinálni, ennek pedig az lett az eredménye, hogy viszonylag simán sikerült továbblépnem. A héten sokat edzettünk velük, de ez volt az első alkalom, hogy megvertem, azt hiszem, pont a legjobbkor. Utána Wagner ellen is képes voltam diktálni az iramot, úgy éreztem, nem tudott mit kezdeni most velem, ahogy az olasz Samele sem. A nyolc között aztán jött Resetnyikov, hiába volt 5-0, aztán 8-7 is nekem, addigra fejben kicsit elfáradtam. Volt fontos helyzetben egy vitatott találat is, de nem akarom erre fogni a vereséget. Akkor egy kicsit csalódott voltam, de összességében elégedett vagyok, mostanában egyre több előttem rangsorolt vívót meg tudtam verni. Úgy érzem, kezdenek tartani tőlem lassan az ellenfelek, nem úgy kezelnek már, hogy itt van ez a Szatmári, akinek néha mázlija volt, és továbbment néhány kört. Szükségem is van az önbizalomra, hogy ki tudjam hozni magamból azt, ami úgy gondolom, bennem van.
Most egy kicsit pihenünk, aztán jön az athéni világkupa, nem lesz egyszerű, jó sokan leszünk, és biztosan selejteznem kell. Ha a hatvannégybe bejutnék, az már valószínűleg azt jelentené, hogy bekerülök az első tizenhatba a világranglistán. Ez most a célom, és örülök neki, hogy egyre közelebb kerülök hozzá.

dan  
fotó: Doba István (archív)  


Férfi kard egyéni Világkupa, Moszkva, 142 induló
Végeredmény:

  1. Dolniceanu (román)
  2. Kim (koreai)
  3. Szabó (német) és Resetnyikov (orosz),
  6. Szatmári András,
84. Ravasz Etele

 

 

Hirdetések