2014.03.11. | Vívás

A Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Grand Prix-n fináléját a már lassan megszokottnak mondható helyszínen, a Westend-bevásárlóközpontban rendezték. Olimpiai bajnokunk végső győzelme két tuson múlott.

Hét vasasos kardvívó indulhatott a kétnapos Grand Prix viadalon. Közülük ketten voltak érdekeltek vasárnap reggel a hatvannégyes táblán. Szilágyi Áron kiemeltként, Szatmári András pedig a selejtezőkön keresztül verekedte magát idáig. Szatmári gyönyörű skalpot begyűjtve a német Limbachot is búcsúztatta, ám francia riválisa megálljt parancsolt számára a tizenhat közé jutásért vívott asszóban.

Szilágyi így egyedüliként maradt állva, ám a nyolcas döntő során a Vasas egy másik klasszisát, Nemcsik Zsoltot is szólították. Az athéni olimpia ezüstérmesét ugyanis eredményekben gazdag pályafutása befejeztével ezen a versenyen búcsúztatták ünnepélyes keretek között.

A múlt után jöhetett a jelen, Szilágyi azzal a Berre-vel vívott a négybe kerülésért, aki a tavaly nyári zágrábi Eb-n viszonylag simán megverte. A kezdés most sem sikerült acélosan, de aztán a mi fiúnk vette át az irányítást, egészen 14-14-ig ő vezetett, a végén mégis csupán egyetlen tus döntött. Áron jött, vágott, és jöhetett is az elődöntő.

Időközben egyre több vásárló ragadt le a pást környékén a Westendben, mégiscsak ritkán látni élesben egy olimpiai bajnokot. Szilágyi Áron ráadásul remekül vívott, a következő olasz, Samele csak az asszó elején tudott vezetni, utána már nem volt kérdés, hogy Ároné lesz a finálé.

Az esély tehát megnyílt, hogy újra hazai győzelem szülessen a Gerevich-Kovács-Kárpátin, ami utoljára éppen Nemcsiknek sikerült. A döntős ellenfél a nap meglepetésembere, a koreai Kim volt, aki az elődöntőben az olimpiai ezüstérmes Occhiuzzi-t verte egészen simán.

Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

A fináléban sokáig fej-fej mellett haladt a két kardozó, de tíz találat környékén Szilágyi előnybe került, 13-10-nél pedig már szinte a magyar himnusz szólamait is hallani véltük. Kardklasszisunk valószínűleg nem bízta el magát ennyire, a vége mégis drámai lett, hiszen Kim ötször talált zsinórban, ez pedig mondanunk sem kell, hogy mit jelentett.

Fájó az aranyérem elvesztése, de az kiemelendő, hogy Szilágyi Áron bombaformában van továbbra is.

Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

 További fotók>>


Hirdetések