2014.03.05. | Birkózás

Hétvégén két rangos versenyen is ott voltak a Vasas birkózói. Idehaza a Kötöttfogású Magyar Arany Nagydíjon öt fiú lépett szőnyegre, míg világbajnokunk Sastin Marianna északra utazott.

A vasi megyeszékhelyen a legendás Polyák Imre emlékére is rendezett viadal színvonaláról mindennél többet elmond, hogy összesen három olimpiai, hat világ - és nyolc kontinensbajnok neve szerepelt az indulók listáján.

A mieink közül a 98 kg-ban induló Varga Ádám állhatott fel a dobogóra az eredményhirdetéskor. Varga a selejtezőben egy gyönyörű válldobás után verte azt a grúz ellenfelét, akitől korábban már kapott ki. A negyeddöntőben egy törökkel szemben alulmaradt, ami miatt a vigaszágra került, de ez sem szegte kedvét, hiszen a moldovai Cazacot egészen simán, 5-0-ra győzte le.
Jöhetett tehát a bronzmeccs az Arena Savariában, ahol a Vasas birkózója honfitársával és nagy riválisával, Németh Ivánnal nézett farkasszemet. Sokáig úgy tűnt, nem bírnak egymással a felek, de végül Némethet leléptették, így a mi fiúnk nyakába került a bronz.


                                                                                 fotó: Doba István (archív)

Bódi Jenő, a Vasas birkózóinak szakosztály-igazgatója így értékelt:
- Elégedett vagyok Ádámmal, de maximalista edző lévén azért úgy érzem, hogy egy-két apróbb dolgon van még csiszolni való. Fontos volt, hogy bízzon magában és az elvégzett munkában. Ez most megvolt, és ennek lett az eredménye a kifejezetten akciódús birkózás, amit bemutatott a versenyen. Máshogy persze nem is lehet sikeresnek lenni, az új szabályok rákényszerítik a versenyzőket arra, hogy aktívan birkózzanak.

A többi vasasos versenyző közül Juszup Nunajev teljesített a legjobban, ő fél év kihagyás után lépett ismét szőnyegre 130 kilóban. A vb-bronzérmes iráni ellenfele ugyan megverte egy szoros meccsen, de ezután a tehetséges Lám Bálintot legyőzte, így neki is jöhetett a bronzmeccs. Az éremért gigászi csatát vívott az olimpiai bronzérmes svéd Eurén-nal, akivel végül nem bírt, így az ötödik hely jutott neki.
Szabó Lászlótól talán többet vártunk, igaz kemény edzőtáborból érkezett erre a versenyre, talán emiatt eléggé ólmosan mozgott, és első meccsén kikapott. Rajta kívül két fiatal mutathatta meg magát, ők is 98 kg-ban indultak. Mindketten az első fordulóban búcsúztak. Kucsera Tibor első nemzetközi versenyén megilletődötten birkózott, Fodor Péter viszont jól hely állt a már emlegetett Németh Ivánnal szemben.


                                                                                       fotó: Doba István (archív)

Sastin Marianna idén újra részt vett az edzőtáborral egybekötött Klippan Lady Open viadalon, ahol a korábbi években már többször ért el szép sikereket. Új súlycsoportjában (58 kg) most indult először. Két könnyed győzelem után az elődöntőben a budapesti vb-n bronzérmet szerző orosz Kobolovával találkozott, aki jóval energikusabb volt nála, és aki négy és fél perc alatt képes volt lezárni az összecsapásukat. A bronzmeccsen az amerikai Campbell ellen Marianna ismét fölényesen nyert.

Eredmények:
Kötöttfogású Magyar Arany Nagydíjat, Szombathely – 2014

75 kg:
Szabó László (kiesett a selejtezőben)

98 kg:
3. Varga Ádám
Fodor Péter és Kucsera Tibor (kiesett a selejtezőben)

130 kg:
5. Juszup Nunajev

Klippan Lady Open – 2014
58 kg:
3. Sastin Marianna


Hirdetések