2014.01.21. | Vívás

A Vasas vívói közül a párbajtőrözők „mutatták meg” magukat külföldön ezen a hétvégén. Felnőtt és junior világkupa viadalokra került sor – több helyszínen.

A katari fővárosban rendezett évnyitó viadalon már-már visszajáró vendégnek számít Szász Emese és Antal Edina. Ezúttal is ott voltak Dohában, és az egyéni verseny során mindketten a legjobb tizenhatig jutottak el. A negyeddöntőben Emese egyetlen tussal (14:15) maradt alul a német Sozanskával szemben, Edinát pedig az olasz Fiamingo állította meg.


                                                                                            fotó: hunfencing.hu

A másnapi a csapatviadal után az eredményhirdetéskor a magyar válogatott tagjaként már felállhattak a dobogóra. A lányok Svájc és Ukrajna legyőzése után az elődöntőben a kínaiakkal mérkőztek. Szász Emese – a szokásos – befejező emberként óriási csatában, ki-ki tusban maradt alul riválisával szemben (28:29). A bronzmeccs az Egyesült Államok ellen már közel sem volt ilyen izgalmas, a mieink 45:33-ra nyertek.

Kadet Európa-bajnokunk Bányai Zsombor idén lépett eggyel feljebb a junior korosztályba, amelynek mezőnye bizony még tartogat kihívásokat számára. A hétvégén a svájci Bázelban járt, ahol két győzelem után a legjobb tizenhat között a spanyol Fabregattól szenvedett egytusos (10:11) vereséget.

Halla Péter, Bányai Zsombor mestere: 
- A korcsoportváltás pszichikai terheket is rak az ember vállára. Zsombor is szembesült azzal, hogy míg korábban felszabadultan, komolyabb tét nélkül vívhatott az idősebbek között, most már itt kell megmutatnia mit tud. Nem kételkedem abban, hogy ezt a lépcsőfokot is sikerrel veszi majd, hiszen a képességei adottak ehhez. Ebben az idényben háromszor: Pozsonyban, Udinében és most Bázelban is a negyeddöntőig jutott, de én egyértelműen látom a fejlődést, kezd összeállni a vívása.  Egyébként a hétvégén kerül sor ennek a korosztálynak a magyar bajnokságára. Örömmel mondhatom, hogy a fiúk és a lányok között összesen több mint harminc vasasos fiatal lép majd pástra.

A hétvége eredményei:
Doha felnőtt női párbajtőr VK
   9. Szász Emese
14. Antal Edina

 Bázel junior férfi párbajtőr VK
10. Bányai Zsombor
72. Buta Levente

Mödling junior női párbajtőr VK
46. Posovszky Tímea
90. Csomós Flóra

Junior férfi kard válogató – Kovács Pál vívócsarnok
21. Durst Benedek
32. Horváth Domonkos

Junior női kard válogató – Kovács Pál vívócsarnok
  7. Katona Renáta
16. Kengyel Luca


Hirdetések