2013.11.01. | Ökölvívás
Új utánpótlásprogramok indulnak a Magyar Ökölvívó Szövetség égisze alatt, amelyektől komoly eredményeket vár az egész sportág. Annyi már most biztos, hogy ezekben a Vasas is jelentős szerepet kap.

A Magyar Ökölvívó Szövetség két nagyszabású kezdeményezéssel fejleszti az idei évtől a sportág utánpótlás-nevelését.
Létrejön a más sportágakban már alkalmazott akadémiai rendszer, amelynek fő bázisa az Erdei Zsolt nevével fémjelzett, úgynevezett Madárfészek lesz Budapesten. A másik, ezzel párhuzamosan futó program régióközpontokra osztja az országot a hatékonyabb munka érdekében. Itt kerül képbe a Vasas SC boksz szakosztálya, a Vasas-Süllős, amely a budapesti központ szerepét fogja betölteni.

Ez a titulus komoly tervezési és szervezési feladatokkal jár, már csak azért is, mert a Vasas mellett további harminc egyesület tartozik a központhoz. Az ennek köszönhetően beáramló rengeteg fiatalnak a közös edzések, szakmai képzések mellett úgynevezett küzdőnapokat (Pofonpartikat) is szerveznek majd a régiók. Azt tehát biztosan állíthatjuk, hogy megpezsdül a bokszélet a Fáy utcában.

A képzés azonban közel sem merül ki a sportszakmai jellegű menedzselésében, a programban elvárás például, hogy a résztvevő fiatalok tanulmányi előmenetele is megfelelő legyen.
A végső cél pedig nyilvánvalóan az, hogy a legtehetségesebbek majd a felnőtt világversenyeken is eredményesek legyenek, ez az azonban még inkább a távoli jövő:

- Nézzük csak meg, az angolok például 18 év munkáját aratták le a londoni olimpián, ez is mutatja, hogy az ilyen kezdeményezésekhez idő kell. Esetünkben nagyjából a 2020-as év tűnik reálisnak arra, hogy az ebből a programból kinövő generáció felnőtt szinten is sikeres legyen. Ezzel mindenki tisztában van, a kormányzat által támogatott fejlesztési program is így van ütemezve – ezt Kovács László szövetségi kapitánytól tudtuk meg. – A programnak köszönhetően sokkal több gyerek tud majd együtt edzeni, a kesztyűzések így változatosabbá válnak. Az edzők számára pedig rendszeres szakmai tapasztalatcserére lesz lehetőség az ilyen alkalmakkor. Hosszabb távon pedig jó lenne, ha kialakulna egyfajta régiós versenyrendszer, akár rendszeres csapatbajnoki küzdelmekkel.

Mint megtudtuk, a létszámmal egyébként nagy gond már most sincsen, az idei junior országos bajnokságra például 187 nevezés érkezett, hasonlóra pedig az elmúlt húsz évben nem nagyon volt példa.

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért esett a Vasasra a szövetség választása:
- Olyan központot kerestünk, ahol megfelelő infrastruktúra és szabad kapacitás áll rendelkezésre. A Vasas új csarnoka ebből a szempontból tökéletes helyszín, emellett pedig a szakmai feltételek is adottak az eredményes munkához. Hatalmas várakozásokkal tekintünk az egész program elé, az a cél, hogy egyetlenegy tehetség se kerüljön ki a látóterünkből.

dan      
fotó: Doba István (archív)      
 

 


Hirdetések