2013.09.18. | Birkózás
A világbajnokság csütörtöki napján két vasasos lányért szoríthatunk, Barka Emese 55 kg-ban, Sastin Marianna 59 kg-ban próbál szerencsét.

Sastin Marianna fantasztikus sorozatot tudhat magáénak, 2005 óta minden esztendőben nyert világbajnoki vagy Európa-bajnoki érmet. Az arany azonban egyelőre hiányzik a gyűjteményéből. Kevesebb mint huszonnégy órával a verseny előtt nem kertelt, itt Budapesten szeretné teljessé tenni a kollekciót:  “Én minden viadalon, úgy állok oda, hogy nyerni akarok, most sincs ez másként. Jól sikerült a felkészülésem, ma fogyasztás utolsó óráiban is jól éreztem magam. Ahhoz képest, hogy négy éve nem indultam 59 kg-ban, könnyen hoztam a súlyomat.” 

Az esti sorsoláson kiderült, hogy Marianna kiemeltként, a legjobb tizenhat között egy tajvani birkózónővel kezd, utána pedig egy mongol-lengyel párharc győztesével találkozhat.

Sastin Marianna

“Közepes erősségűnek ítélem meg az ágamat, de végül is ha nyerni akarok úgyis mindenkit le kell győznöm. Az első ellenfelemet nem nagyon ismerem, hiszen az elmúlt években elkerültük egymást, de Ákosnak (Wöller Ákos férje és a női válogatott edzője - szerk.) biztosan vannak információi róla. Igyekszem az éjszakát egy jó alvással tölteni, holnap pedig mindent megpróbálok annak érdekében, hogy a csúcsra érjek.”

Fiatal kora ellenére az 55 kg-os Barka Emese is magáénak tudhat mér két kontinens-bajnoki bronzérmet. Idén tavasszal Tbilisziben is felállhatott a dobogó harmadik fokára, sőt nyáron Kazanyban, az Universiadén is érmes lett. Ő némileg szokatlan taktikát választva, nem foglalkozik ellenfele kilétével, majd csak holnap szembesül azzal, hogy ki vár rá az első körben.

“Ez tudatos dolog a részemről, már jó ideje így csinálom, majd a bemelegítéskor fogom megtudni kivel birkózom először. Addig csak magamra koncentrálok, hogy a legtöbbet tudjam nyújtani akkor amikor szükség van rá. A súlyomra is próbáltam végig fegyelmezetten odafigyelni, így ma már nem okozott problémát, hogy meglegyen az 55 kg.”

Barka Emese

Sastinnal ellentétben, aki a 2005-ös budapesti vb-n is indult már és ezüstérmes lett, Emesének ez az első hazai világversenye: “Bízom abban, hogy pozitívan hat rám ha sokan fognak szurkolni nekem. Egyébként eddig még nem voltam kint a csarnokban, úgyhogy újdonságként hatnak majd az ott tapasztaltak.”

A sorsolása egyébként kedvezőnek tűnik, egy új-zélandi ellen kezd – ő is a legjobb tizenhat között –, siker esetén pedig egy török lány következhet.

A Vasas birkózó szakosztályának-igazgatója Bódi Jenő már a lehetséges ellenfelek ismeretében is fenntartja véleményét: mindkét lánytól érmet remél.

fotó: Doba István

Hirdetések