2013.09.11. | Vívás

Az állami pénzből újjávarázsolt Kovács Pál vívócsarnok avatójára került sor kedd délután Pasaréten. A Vasas és a magyar sport egyik legeredményesebb szakosztálya vehette birtokba megújult otthonát.

Közel negyven esztendeje költözött a pasaréti sporttelep főépületében található régi teremtől csupán néhány méternyire felépülő otthonába a Vasas vívó szakosztálya. Akkor korszerű körülmények közé kerültek a világklasszisok egész sorát kinevelő mesterek és tanítványaik, de a szellemiség, az elvégzett munka minősége őrizte a hagyományokat. Az eredmények is, amit olimpiák és világversenyek eredménylistái tanúsítanak.

Valami azért változott. A fél emberöltőnyi idő megtette hatását, az egykor modern csarnok bizony egyre lelakottabb állapotba került. Méltatlanná vált a kimagasló szakmai színvonalhoz a hely, amely 2010 óta a legendás Kovács Pál nevét viseli. 2012 januárjában született meg a terv a felújításra. 
A Vasas SC elnökének, Markovits Lászlónak az elképzelése támogatásra talált Orbán Viktor miniszterelnöknél. A magyar kormány által biztosított 127 millió forintból a vívócsarnok megújult. Vívóink megérdemelt és megszolgált körülmények közé kerültek, az állami tulajdonban lévő, ám a Vasas által vagyonkezelt Pasaréti Sportcentrum újabb gyöngyszemmel gyarapodott.

Tegnap sokan összegyűltek az avatásra. Ott voltak az egészen kicsik, a jövő bajnokai, a jelen kiválóságai, a múlt legendái, és természetesen azok is, akiknek részük volt az újjászületésben. 
Olimpiai bajnokok egész sorával találkozhattunk. A vívósport jelenlegi ikonjától, Szilágyi Árontól kezdve, Gedővári Imrén, Sákovicsné Dömölky Lídián, Nagy Tímeán, Kulcsár Győzőn át egészen Nébald Györgyig legendás fegyverfogatók tisztelték meg az eseményt. De jelen volt Faragó Tamás és Gedó György is. 
Eljött dr. Kemenes Ernő is, akinek kitartó munkája nélkül 1975-ben nem épült volna fel a csarnok, és aki mai napig is a szakosztály mögött áll. 

Markovits László klubelnök köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében örömét és büszkeségét fejezte ki, hogy a Vasas, eredményes sportolóinak a sikerekhez szükséges hátteret is biztosítani tudja.

A magyar kormány nevében Varga Mihály gazdasági miniszter hangsúlyozta: az ilyen és ehhez hasonló beruházások ugyan kézzelfoghatóan egy adott közösség számára jelentenek hatalmas előrelépést, ugyanakkor felmérések bizonyítják, hogy a befektetett összeg nemzetgazdasági szinten is négyszeresen hasznosul. Tehát az állam számára lényeges, hogy az adóforintokból ezeket a célokat is támogassa. Elmondta, hogy szülőként többször megfordult Pasaréten, érzékelte a vívócsarnok leromlott állapotát. Nagyon örül annak, hogy a kormány támogatása jó helyre került, mostantól méltó körülmények között készülhetnek a klasszisok és a gyerekek egyaránt.

Simicskó István sportért felelős államtitkár fontosnak tartotta elmondani, hogy az ilyen és ehhez hasonló csodák bekövetkeztekor mindig érdemes egy-egy pillanatra megállni, elgondolkozni. Fontos, hogy a kormány támogasson minden olyan jó szándékú törekvést, amely a sport erősödést szolgálja, hiszen ez egy olyan terület amely gyerekeink értékes emberré válást segíti elő.

Szót kért a névadó Kovács Pál fia, Kovács Tamás, aki maga is a Vasas világbajnok és olimpiai érmes kardvívója volt egykor. Beszélt a legendás műhelyről, amely neki és sok más társának sokkal többet jelentett egy egyszerű edzés színtérnél. Köszönetet mondotta az új csarnokért és kifejezte reményét, hogy a sikerszéria folytatódni fog.

Egy másik világbajnok, Ferjancsik Domonkos, a vívó szakosztály jelenlegi elnöke szintén személyes emléket felelevenítésével kezdte. Megtudtuk harminc esztendeje lépett be ennek a csarnoknak az ajtaján, ami aztán a második otthona lett. Jelenleg pedig nagyon várták már, hogy birtokba vehessék az újjávarázsolt csarnokot, amelyben a hagyományok szellemében fognak dolgozni.

Az ünnepi köszöntők után a legkisebbek, kardvívó és párbajtőröző vívópalánták tartottak bemutatót. 
Ezután került sor magára az ünnepi ceremóniára. Fegyvert ragadott Varga Mihály, Simicskó István, Markovits László, a pengéjükre tűzték a csarnok (jelképes)kulcsát, majd átcsúsztatták azt a „szakmának”. 
Ferjancsik Domonkos, Kovács Tamás, Szász Emese és Szilágyi Áron fogadta és emelte magasba.

ja      
fotó: Doba István     


Hirdetések