2013.09.06. | Birkózás
Szeptember 16-22. között Budapest ad otthont a felnőtt birkózó világbajnokságnak, ahol a Vasas több versenyzőjének is szurkolhatunk majd.

Klubunkat négyen képviselik. Három hölgy, 55 kg-ban Barka Emese, 59 kg-ban Sastin Marianna, 67 kg-ban pedig Godó Kitti, míg a férfi szabadfogásúak 66 kg-os versenyszámában Wöller Gergely léphet szőnyegre.

„A hazai klubok közül a Vasas adja a legtöbb versenyzőt a válogatottba, amire természetesen nagyon büszkék vagyunk. Sőt lehettek volna eggyel többen is, ám Szabó Laci válogató viadalok sora után, hajszállal maradt le a csapattagságról.” – tudtuk meg Bódi Jenő szakosztály-igazgatótól.

A magyar főváros nem először lesz házigazdája a birkózó világelit randevújának. Legutóbb 2005-ben került sor ilyen eseményre Budapesten. Sastin Marianna és Wöller Gergely akkor is válogatott volt, előbbi számára pedig különösen emlékezetes az akkori esemény, hiszen első érmét nyerte felnőtt világversenyen.

„Ilyen szintű hazai versenyen birkózni különleges élmény, sokszor klasszis versenyzők számára sem adatik ez meg. Jelenthet terhet, de adhat felszabadító lendületet is az, hogy rokonok, ismerősök sporttársak szeme előtt mutathatom meg mit tudok. Igaz magyarázkodni sem lehet, hiszen itt nem áll fenn a messziről jött ember esete…”

A női válogatott szakmai felkészülését Wöller Ákos irányította, aki egyben Sastin Marianna férje is. A hölgyeket külföldi edzőtáborokban, és rangos felkészülési versenyeken próbálta minél jobb formába hozni. 
Speciálisabb Wöller Gergő helyzete, hiszen ő tavaly gyakorlatilag felhagyott az élsportolói életmóddal, külföldön, Finnországban vállalt munkát egy birkózóklubban. Képességei révén azonban idehaza továbbra is a legjobb a súlycsoportjában. Nem volt egyszerű megoldania a felkészülését, de rutinját és elszántságát ismerve biztosak lehetünk abban, hogy a legtöbbet fogja kihozni magából.

„A lányok jöttek-mentek a világban, minden lehetőséget megragadtak és megkaptak a minél jobb felkészülés érdekében. Az utolsó hetet Dunavarsányban töltik, ahol már több külföldi ellenfél is jelen lesz, valamint az magyar fiú ifjúsági válogatott keret tagjai is segítik a munkát. Gergő ezen a hétvégén még Németországban, egy Bundesliga mérkőzésen szerepel, onnan érkezik haza, egy hetünk lesz formája finomítására.”

Nemcsak az elvégzett munkában, hanem versenyzőink előéletében is bízhatunk. Sastin Marianna három világbajnoki, négy Európa-bajnoki éremmel rendelkezik eddig. Wöller Gergely háromszor állhatott korábban kontinens bajnokságon dobogóra, tavasszal pedig Barka Emese is megtette ezt – életében először – Tbilisziben, de Godó Kitti is számos tapasztalattal rendelkezik nemzetközi téren.

„Mind a négyüktől sokat várok, két vasasos érmet simán el tudok képzelni – de persze hol van az az egy….” – fogalmazta meg reményeit Bódi Jenő.

Az esélyeket latolgatni amúgy sem egyszerű, hiszen nyár eleje óta új szabályok szerint folynak a mérkőzések a küzdőtéren, ezeket felnőtt világversenyen pedig most alkalmazzák először. A legfontosabb változások (anélkül, hogy részletekbe mennénk): a mérkőzésidő 2x3 perc lett, a pontokat pedig összeadják, nem menetenként hirdetnek győztest. Fontos elem a passzivitás fokozott büntetése is, az aktív támadó birkózás támogatása.

„A technikai tudás és az állóképesség egyaránt fontos tényező lesz, úgy vélem a mi birkózóink jól állnak mindkét területen. A meccsek elején megszerzett előnyt nehezebb lesz megőrizni, szélsőséges esetben előfordulhat, hogy többpontos vezetésről is elbukhat intések miatt valaki.”

A világbajnokság szeptember 16-án kezdődik. Az első nap lép porondra Wöller Gergely, őt csütörtökön (19-én) követi Barka Emese és Sastin Marianna, a sort pedig Godó Kitti zárja pénteken (20-án).


Hirdetések