2013.08.12. | Birkózás
A hazai rendezésű világbajnokságra készülő magyar válogatott két hétig Lengyelországban edzőtáborozott, amelynek végén rangos viadalon méretették meg magukat a versenyzők.

A magyar csapat tagjaként a Vasas négy birkózója – Barka Emese, Godó Kitti, Sastin Marianna és Szabó Mihály – készülhetett, majd versenyezhetett Spalaban, a lengyelek remek edzőcentrumában. Ott, ahol tizenhetedik alkalommal rendezték meg a női lengyel nyílt bajnokságot, és a még ennél is nagyobb hagyományra visszatekintő  22. szabadfogású Waclaw Ziólkowski-emlékversenyet a férfiak számára.

Háromszoros felnőtt világbajnoki érmesünk Sastin Marianna, nem talált legyőzőre a viadalon, és két rendkívül értékes győzelmet aratott az aranyig vezető úton. Felülmúlt egy világbajnokot, a jelenleg azerbajdzsáni színekben versenyző Julija Ratkevicsot (aki egyébként a londoni olimpián harmadik volt 55 kg-ban), a fináléban pedig azt a bolgár Tajba Juszeint, aki hozzá hasonlóan világbajnoki ezüsttel is büszkélkedhet. Mindkét riválisa állította meg őt már nagy nemzetközi viadalon, így a budapesti vb előtt egy bő hónappal sokat sejtetőek ezek az eredmények.

Sastin Marianna

Barka Emese egy súlycsoport lejjebb menetelt a döntőig, ahol azzal a svéd Mattsson találkozott, aki a tavaszi grúziai Eb-n is búcsúztatta őt, és nem mellesleg világbajnoki és Európa-bajnoki címekkel is rendelkezik. Sajnos Emese nem tudta megszorítani őt, a svéd lány érvényesítette nagyobb fizikai erejét, a mi versenyzőnknek így az ezüst jutott.

Nem említettük a felsorolásban a sokat tapasztalt, veretes eredménylistával büszkélkedhető Wöller Gergőt. Klasszisunk tavaly óta Finnországban dolgozik edzőként, így csak a versenyre tudott átruccanni Lengyelországba. Ez azonban nem akadályozta őt meg abban, hogy egészen az elődöntőig jusson, majd a bronzmeccset is megnyerje. Ez az érem azt mutatja, hogy északon is töretlen elszántsággal készül a vb-re.

Wöller Gergő
                                                                                    fotók: Doba István (archív)

A vasasosok közül Godó Kitti és Szabó Mihály az első körben búcsúzott.

Eredmények:
női 55 kg:
nyolcaddöntő:
Barka Emese – Serrano Maria del Mar (spanyol) 8-0
negyeddöntő: 
Barka Emese – Irina Olgonova (orosz) 6-3
elődöntő: 
Barka Emese – Jilian Gallays (kanadai) 4-0
döntő: 
Sofia Mattsson – Barka Emese 8-0

női 59 kg:
selejtező:
 
Sastin Marianna – Marva Amri (tunéziai) 12-4
negyeddöntő: 
Sastin Marianna – Julija Ratkevics (azeri) 5-2
elődöntő: 
Sastin Marianna – Kathleen Kent (kanadai) 8-0
döntő: 
Sastin Marianna – Tajba Juszein (bolgár) 3-3 (1-2, 2-1)

női 67 kg:
Osocka Daria (lengyel) – Godó Kitti 6-2

férfi 66 kg:
selejtező:
 
Wöller Gergő – Azamat Omurzsanov (kazah) 5-4
nyolcaddöntő:
 Wöller Gergő – Yakup Gor (török) 5-4
negyeddöntő
Wöller Gergő – Szajtbek Okaszov (kazah) 1-1 (0-1, 1-0)
elődöntő: 
Andrij Kviatkovszki (ukrán) – Wöller Gergő 3-1
bronzmérkőzés: 
Wöller Gergő – Szergej Tyepljakov (orosz) 8-1

férfi 96 kg:
Ganev Mihail (bolgár) – Szabó Mihály 6-4


Hirdetések