2013.07.22. | Röplabda
A horvátországi Pula városában járt múlt héten a Vasas Óbuda női röplabdacsapata. Jókay Zoltán tanítványai a 9. European Global Challenge névre keresztelt, és amerikai valamint európai csapatok részvételével megrendezett nyári felkészülési tornán vettek részt.

A kiváló idény elismeréseként ajándékba kapott Balaton Sound részvétel fáradalmainak, valamint a Pulába vezető, közel tíz órás buszútnak köszönhetően meglehetősen fásultan érkezett csapatunk a horvát városba, a lányok dolgát pedig tovább nehezítette, hogy két kulcsjátékosunk, Tóth Andrea és Szabó Adrienn is hiányzott soraikból. Sajnos ez meg is látszott csapatunk teljesítményén hétfő délelőtti, első mérkőzésünkön, ahol a lányok 2:1-es vereséget szenvedtek a fiatalabb játékosokból álló egyesült államokbeli NCVA csapatától. Jókay Zoltán okkal kérte számon a lelkesedést és a koncentrációt, a fejmosásnak pedig meg is lett az eredménye, hiszen koraeste a házigazda Pula csapata ellen már sokkal jobb teljesítményt nyújtva, 2:1 arányban, parázs hangulatú mérkőzésen győztünk.

A torna második napján csapatunk tovább ismerkedhetett a tengerentúli röplabdával, hiszen két újabb amerikai együttes várt ránk. A délelőtti mérkőzésen végre igazán kijött csapatunknak a lépés, összeszedetten és jól játszottak a lányok, és Miklai Zsanett vezérletével 2:1-es győzelmet arattak a mieink a BIP néven futó formáció ellen. Az esti meccsen az addigi legkeményebb ellenfél, az amerikai juniorválogatott ellen léptünk pályára, a továbbjutáshoz egy nyert szettre volt szüksége a mieinknek. Színvonalas és kiegyenlített játékot hozott a találkozó és bár az első szettet még kis különbséggel elveszítettük, a második játszma során magabiztos játékkal sikerült az egyenlítés és ezzel már biztos továbbjutó volt a Vasas Óbuda. A harmadik játszmában is kiválóan küzdöttek a mieink, ám a végjáték során liberónk, Lévai Vivien egy rossz mozdulatot követően meghúzta a combját, ez pedig megpecsételte a mieink sorsát, ellenfelünk két ásszal lezárta a mérkőzést.

Aprótermetű játékosunk lába sajnos másnapra sem jött rendbe, így a negyeddöntőben liberó nélkül vártuk újra előző esti ellenfelünket. Ekkor Tálas Zsuzsi remekelt, társait is űzte-hajtotta, ám sajnos ez csak a tisztes helytálláshoz volt elég, Lévai Vivi hiányát ugyanis a nyitásfogadások és a védekezés terén is megérezte csapatunk, így végül ellenfelünk magabiztos győzelmet aratott (3:0). A zárónapon az ötödik helyért lépetünk pályára, a háló túloldalán a korábban egyszer már legyőzött BIP várt a mieinkre. Jó hír volt, hogy Lévai – bár még fájdalmakkal küszködött – vállalta a játékot a torna számunkra utolsó mérkőzésén. Ezúttal is kissé belealudt csapatunk a mérkőzés első perceibe, ám a folytatásban Stefanik Orsi és Miklai Zsanett vezetésével megtalálta a helyes utat a Vasas Óbuda és végül könnyedén nyerte a két nyert szettig tartó mérkőzést, ezzel megszerezve a torna ötödik helyét (2:0).

Csapatunk legjobbjának Tálas Zsuzsannát választották a torna szervezői, ám teljes csapatunk dicséretet érdemel, ugyanis alig egy hétnyi felkészülést követően, több hiányzóval is tisztesen helytálltak egy igen erős mezőnyben. A lányokra most két hét jól megérdemelt pihenő vár, hogy aztán feltöltődve és kipihenten vágjanak neki, a reményeink szerint az elmúlt szezonhoz hasonlóan sikeres és szép pillanatokkal teli új idénynek.

Eredmények:
9th European Global Challenge, Pula, Horvátország
csoportmeccsek:
Vasas Óbuda - NCVA (amerkai) 1:2 (-18, -19, 21)
Vasas Óbuda - Pula (horvát) 2:1 (16, 22, -23)
Vasas Óbuda - BIP (amerikai) 2:1 (-23, 16, 22)
Vasas Óbuda - USA junior (amerikai) 1:2 (-22, 18, -23)

negyeddöntő:
Vasas Óbuda - USA junior 0:3 (-19, -17, -22)

az 5. helyért
Vasas Óbuda - BIP 2:0 (23, 23)

A torna végeredménye: 1. Falconara junior (olasz), 2. BIP SE (amerikai), 3. Maribor junior (szlovén), 4. USA junior (amerikai), 5. Vasas, 6. BIP (amerikai)

Sarlós Márton    

Hirdetések