Gy. Szabó Csilla, 2024.05.04. | Kosárlabda

Ismét nagyot hajrázott női élvonalbeli együttesünk, a mérkőzés közepén összegyűjtött hátrányt azonban nem tudta ledolgozni az 5. helyért vívott párharc második összecsapásán. Az NKA Universitas Pécs végül négy ponttal nyert Pasaréten, csapatunk pedig a 6. helyen végzett a Tippmix NBI/A 2023/24-es szezonjában.

TIPPMIX NŐI NBI/A. Rájátszás. Az 5-6. helyért. II. mérkőzés

Vasas Akadémia – NKA Universitas Pécs 73-77 (17-21, 13-18, 14-23, 29-15)

Vasas: Allen (17/6), Tóth (6), Taylor (8), Budácsik (12), Jáhni (8/3). Csere: Salamon (4), Madár E. (9/3), Madár K., Boros (6), Kádár (3), Gelei.  

NKA: Mérész (15), Williams P. (14), Tadic (12/3), Smailbegovic (2), Wallace (5). Csere: Williams M. (17), Laczkó (3), Weninger (2), Kiss (5), Rátkai (2), Simon, Olawuyi. 


Bár a hét elején nagyszerűen kezdtük az 5. helyért zajló párharcot Pécsett, végül hétpontos vereséget szenvedtünk, így szombaton este, mindenképpen győznünk kellett volna Pasaréten ahhoz, hogy esélyünk maradjon egy harmadik, mindent eldöntő találkozóra.

A meccs pécsi kosárral indult, amelyre Budácsik Dorka válaszolt, majd a következő vendégkosárra is (4-4). Kicsit később Jacaira Allen egalizált (6-6), ám a folytatásban egyre biztosabb vezetéshez jutottak az NKA játékosai. Az 7. percre ez hétpontos vendégvezetést jelentett, amelyet Tóth Orsolya, Salamon Zsófia, Madár Eszter és Boros Berta pontjaival sikerült kettőre faragni (19-17). A negyedet végül négypontos hátránnyal zártuk.

A másodikat viszont határozottan jobban kezdték a pécsiek, a 12. percre kilenc pontosra nőtt az előnyük (28-19). Madár Eszter és Myah Taylor kosaraival igyekeztünk tartani magunkat, ám a 17. perc elején tizenhárom pontosra nőtt a két csapat közötti különbség (36-23). A negyed végén kilenc és tizenegy között váltakozott az NKA vezetése, végül 39-30-as állásnál vonulhattunk pihenőre.

A szünet után úgy tűnt, vissza tudjuk küzdeni magunkat, hiszen Taylor és Madár Eszter találatai révén ötpontosra csökkent a hátrányunk (39-34), amit egy ideig sikerült is tartanunk (43-38). A 24. percben azonban beindultak a vendégek, és kicsit több mint két perc alatt tizenhét pontosra növelték az előnyüket (55-38), miközben mi nem tudtunk kosarat dobni. Salamon törte meg a rossz sorozatot, a vendégeket azonban nem tudtuk lassításra bírni és a 28. percben már húsz ponttal vezettek (62-42). Jáhni utolsó másodperces közelijével, végül tizennyolc pontos mínuszban zártuk a harmadik negyedet (62-44).


Salamon, Taylor és Tóth (balról jobbra) védekezik az NKA ellen

A hajrát a pécsiek kezdték jobban, s kisvártatva huszonnégy pontos előnyhöz jutottak (68-44). A 32. perc végén azonban Jacaira Allen is elkapta a fonalat, egy duplával és két triplával beindította a felzárkózást, majd Budácsik és Boros is csatlakozott hozzá a pontszerzésben, és ezzel a 36. perc végére tízre csökkent a hátrányunk (70-60).  Ekkor ocsúdtak fel a pécsiek, és két duplával ismét biztonságos helyzetbe kerültek (74-60), Jáhni pontjaival azonban még látótávolságon belül maradtak (74-63).

A 39. percben Jáhni triplája és Kádár Orsolya két sikeres büntetője nyomán hat pontosra fogyott a hátrányunk (75-69), majd Tóth négy pontja révén mindössze kettőre (75-73). Ekkor huszonhat másodperc volt hátra a találkozóból. A pécsiek ellentámadása gyorsan véget ért Tóth faultjának köszönhetően, Tadic azonban értékesítette mindkét javára megítélt büntetőt(77-73). Huszonöt másodperc maradt a meccsből, az NKA pedig néggyel vezetett. Gelei próbálkozott távolról, de kihagyta a hármast, a vendégek pedig megszerezték a lepattanót. Erre ismét személyi hibával válaszoltunk, s bár Tadic ekkor kihagyta a javára megítélt két lehetőséget, Kádár pedig leszedte a védőlepattanót, nem tudtunk sikeres támadást vezetni, s ezzel négy ponttal alulmaradtunk.

A Vasas Akadémia női élvonalbeli együttese a hatodik helyen végzett a 2023/24-es bajnokságban.


A Vasas Akadémia női együttese egy küzdelmes szezont követően, a 6. hely megszerzésével búcsúzott szurkolóitól

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Az energia döntött a mai mérkőzésen. Ellenfelünknek volt egy hosszabb szünete a párharc előtt, mi pedig jóideje feszített tempóban játszottunk. Ez részben jó, hiszen lendületben voltunk, másrészt viszont rossz, mert a mai meccsen már a kimerültség jelei mutatkoztak meg lányainkon. Végig nyögvenyelős volt a játékunk, majd a hajrában néhány szerencsés találatnak és pécsi hibának köszönhetően vissza tudtunk kapaszkodni. Ez volt az utolsó meccsem a Vasas kispadján, ezért kértem a lányokat, hogy ma is a megszokott küzdeni akarással harcoljunk. A találkozó nagy részében ez sajnos nem sikerült, amikor viszont erőre kaptunk, már túl késő volt egy újabb bravúrhoz. Az egész szezont nézve büszke vagyok a csapatra, szép eredményeket értünk el, nincs miért szégyenkeznünk. Sok sikert kívánok a Vasas Akadémiának a jövőben!”

Budácsik Dorottya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Ismét küzdöttünk és méltó ellenfele tudtunk lenni a Pécsnek, még húszpontos hátrányból is vissza tudtunk jönni a meccsbe. Büszke vagyok a csapatra, az egész szezont nézve, azt gondolom, sikerült felülmúlni az elvárásokat.

Fotók: hunbasket


Hirdetések