Gy. Szabó Csilla, 2024.04.27. | Kosárlabda

Páratlan izgalmak között, kétszeri hosszabbításban nyert női élvonalbeli együttesünk a TFSE-MTK ellen.  Akadémistáink egyetlen percig sem adták fel, a végsőkig küzdöttek, s ennek meg is lett az eredménye. Az 5. helyért az NKA Pécs lesz az ellenfél.

TIPPMIX NŐI NBI/A. Play-off. 5-8. helyért. III. mérkőzés.

TFSE-MTK – Vasas Akadémia 84-89 (22-16, 12-13, 19-8, 16-32, 9-9, 6-11)

TFSE: Dúl T. (17/15), Szabó (19), Carter (18/9), Baa (12/3), Czinano (14). Csere: Burján (1), Németh (3), Király.

Vasas: Jáhni (6), Taylor (7), Allen (29/12), Tóth (20), Budácsik (9/3). Csere: Madár K. (2), Madár E. (4), Boros (6), Gelei, Salamon (6).


A rájátszás legkiélezettebb párharcának utolsó, harmadik felvonásához érkeztek akadémistáink szombaton este a TFSE-MTK otthonában. Eddig mindkét csapat idegenben nyerte mérkőzését, óriási csatára volt tehát kilátás.

A házigazdák kosaraival indult a mérkőzés, részünkről Jacaira Allen talált be először a javára megítélt két büntető egyikét értékesítve (4-1). A TFSE azonban növelte az előnyét, Budácsik Dorottya és Tóth Orsi pontjaival szépítettünk (7-4). A folytatásban a vendéglátók voltak eredményesebbek, a 6. percben már tízzel vezettek (14-4), majd tizenkettővel (18-6). A negyed végén azonban akadémistáink is pontosabban támadtak, Myah Taylor és Tóth Orsolya kosaraival hatpontosra faragtuk a hátrányunkat (22-16).

A második negyedet egyértelműen sokkal jobban kezdtük, Madár Kata, Tóth és Budácsik kosaraival még a vezetést is sikerült átvennünk (23-22). A házigazdák azonban megtörték a lendületünket, s mindig a legjobb időben találtak be távolról. Például Boros Berta duplája után, amikor 28-27-re tornáztuk vissza magunkat. A játékrészt végül ötpontos hátránnyal zártuk Salamon Zsófia kosarát követően.


Hatalmas csata folyt a pályán, itt éppen Tóth Orsolya (pirosban) igyekszik megszerezni a labdát

A szünetről a TFSE jött vissza harcosabban és összeszedettebben, így folyamatosan növelte előnyét. A 28. percre már tizennéggyel vezetett, a mi részünkről addig csak Budácsik és Boros volt egyszer-egyszer eredményes. A játékrész végén Tóth volt talált be kétszer is, ennek ellenére tizenhat pontos hátránnyal zártunk (53-37).

A végjáték Tóth kosarával indult, amelyre ugyan válaszoltak a vendéglátók, ám a folytatásban csak Budácsik, Tóth, Allen és Taylor volt eredményes, s ezzel hat pontra sikerült visszajönnünk (55-49). A 35. percben szereztek csak ismét pontot a hazaiak, a folytatásban pedig már felváltva estek a kosarak. A mi részünkről Allen volt a leggyakrabban eredményes, a 39. percben is az ő pontjai révén jöttünk fel egészen négyre. A találkozó utolsó perce azonban sikeres hazai támadással kezdődött, amivel elszállni látszott az egyenlítés reménye. Allen azonban azonnal válaszolt egy triplával, s ezzel már csak három pontnyira voltunk ellenfelünktől. Tizenegy másodperccel a meccs vége előtt ismét Allen kezében volt a döntés, büntetőt ítéltek a javára, de csak egyiket érvényesítette a kettő közül (68-66).  Taylor ekkor okosan személyit vétett, a TFSE játékosa pedig szintén csak egyet értékesített a két lehetőség közül, így maradt a hárompontos előny. Ekkor jött a nem várt bravúr, Allen az utolsó másodpercben talált be távolról, s ezzel kiegyenlített (69-69), s hosszabbításra mentette a találkozót.


A végjátékban védekezésben is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak akadémistáink

Triplával indították az extra játékidőt a házigazdák (72-69), majd egy középtávolival és két sikeres büntetővel hétre nőtt az előnyük (76-69). Tóth Orsin volt a büntetők értékesítésében a sor, ezzel öt pontosra csökkent a hátrányunk, de a TFSE részéről sem késett a válasz (78-71). Az utolsó percekben ismét hatalmasat hajráztunk, Jáhni és Taylor után Allen három büntetőt dobhatott, s mivel nem remegett meg a keze, ismét döntetlenre álltak a csapatok (78-78). Ez így is maradt az első öt perc végéig.

A második öt perc első pontjait is mi szereztük, Madár Eszter büntetői révén (80-78). A másik oldalról azonban jött a felelet és egypontos hátrányba kerültünk (81-80).  A 48. perc végére ismét döntetlenre állt a két csapat (82-82). Tóth Orsi és Madár Eszter voltak eredményesek, ezzel alig több mint fél perccel a hosszabbítás vége előtt ötpontosra nőtt az előnyünk (87-82). Boros Berta két sikeres büntetője döntötte el a meccs sorsát, hiába jött rá azonnal a válasz (89-84). Még az is belefért, hogy Taylor kihagyja két büntetőjét, s ezzel óriási izgalmak közepette megnyertük a párharcot. A folytatásban az ötödik helyért játszhatunk az NKA Pécs ellen.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Mentalitás, karakter és kitartás – csakis ennek köszönhetjük a győzelmet! A legutóbbi hazai meccsen nem sikerült jól elkapni a fonalat, és most is hasonló problémák voltak az első félidőben. Ennek ellenére nem estünk össze. Jacaira Allennek köszönhetően maradtunk meccsben, a végjáték pedig nekünk kedvezett. Hatalmas gratuláció a TF-nek, az egész szezon során fantasztikusan játszottak, ám amikor a legjobban kellett, mi nőttünk fel a feladathoz. Ez utóbbira nagyon büszke vagyok!

Jacaira Allen, a Vasas Akadémia játékosa:

„Három negyeden keresztül küszködtünk, de végül kiegyenlítettünk és a végsőkig harcoltunk. A hosszabbításban minden azon múlt, ki akarja jobban a győzelmet. A TF nagyon agresszív csapat, mégis úgy érzem, ma este a jobbik jutott tovább.”

Fotók: hunbasket


Hirdetések