2013.06.20. | Vívás
Szász Emese a zágrábi Európa-bajnokság negyedik napján a legjobb négyig menetelt a párbajtőröző hölgyek egyéni versenyszámában. Ezzel ő szerezte a magyar küldöttség első egyéni érmét.

Vasasos szemmel nézve nagy reményekkel vártuk a szerdát, hiszen a két minket érintő fegyvernem egyéni küzdelmeit rendezték meg ezen a napon. Az esti döntők után aztán már kissé felemás érzelmekkel összegezhettünk, hiszen Szász Emese nagyszerű éremszerzése mellett férfi kardozóinknak nem igazán sikerült a verseny. A legjobb tizenhat közé már egyikőjüknek sem sikerült beverekednie magát.


                                                                                                      fotó: Doba István     

Reggel kilenckor, a monumentális, elsősorban kézilabdacsarnokként funkcionáló Zagreb Arena Hallban, a kiírás sajátosságának köszönhetően mind a hetvennyolc benevezett párbajtőrözőnő pástra lépett a selejtezőkörben, hogy kiharcolja – eredményességének függvényében – a hatvannégybe, vagy harminckettőbe jutást.
Világbajnoki ezüstérmes kitűnőségünk, Szász Emese magabiztos teljesítményével az utóbbi kategóriába került, míg Antal Edina, apróbb botlásainak köszönhetően, a legjobb hatvannégy között folytathatta. Sajnos számára az kör a végállomást is jelentette, egy brit versenyző búcsúztatta. Antal hiába állt fel a padlóról, a végén „aranyponttal” búcsúzott, ezt pedig szemmel láthatóan igencsak nehezen viselte.

Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Szász Emese viszont továbbra is roppant magabiztos volt, francia riválisa után honfitársa Révész Júlia sem tudta megállítani, sőt, egyik másik korábbi vb-ezüstös, az észt Embrich legyőzésével bejutott az esti négyes döntőbe. Ott a világranglista 60. helyezettje, az olasz Francesca Quondamcarlo várt rá, akit reggel egyszer már 4:1-re felülmúlt selejtezőben. Ezúttal azonban nem találta a ritmust ellene, ugyan 0:3-ról még kiegyenlített, de utána folyamatosan ellenfelénél volt az előny, és nem volt igazi esélye a fináléba kerülésre.

Szász Emese:
- Kicsit felemás érzéseim vannak. Bár egy sportoló nem mondhat ilyet, de a végére elfáradtam, egyáltalán nem így terveztem az elődöntőt. Ami viszont előtte történt, azzal elégedett vagyok, és az is boldogsággal tölt el, hogy végre sikerült Eb-n is érmet nyernem. Bizakodva várom az augusztusi világbajnokságot, de előtte még természetesen egy fontos csapatversenyünk is lesz.

A férfi kardozók, köztük az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, kora délután kezdték el a selejtezőket. Klasszisunk innen egyből a harminckettő közé lépett, míg Szatmári András és Iliász Nikolász az egy fokozattal bővebb körbe került.
Szatmári számára sajnos a végállomást jelentette a legjobb hatvannégy. Rutinosabb spanyol vetélytársa ellen 14:13-as vezetésről bukott el, ráadásul többek között egy bosszantó piros lap miatt. Iliász közben fölényesen verte török ellenfelét, de a tizenhat közé jutásért már nem bírt az orosz Ibragimovval. Hasonlóan járt Szilágyi Áron is, aki a nálánál két évvel fiatalabb olasz Berrével nem tudott mit kezdeni, és sajnos egy aránylag simának mondható asszóban búcsúzott.

Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Szilágyi Áron:
- Azt kell mondjam, az olasz elleni vívásom egyszerűen méltatlan volt hozzám. Sajnos már a selejtezőkben is éreztem, hogy nem annyira mennek gördülékenyen a dolgok, de ott még egy kis ésszel és higgadtsággal az ellenfelek fölé tudtam kerekedni. Nem nagyon akarok sokat rágódni ezen, hiszen következik a csapatverseny. Ha pedig azt nézem, hogy tavaly is hasonlóan gyenge Eb-m volt, utána pedig jó világkupa versenyeim, majd egy még jobb olimpia jött, akkor akár még meríthetek is a mai napból.

Fotó galéria>>

Eredmények:
női párbajtőr:
a 64 között:
Lawrence (brit)–Antal Edina 13:12
a 32 között:
Szász Emese–Auriane Mallo (francia) 15:9
a 16 között:
Szász–Révész 15:10
a negyeddöntőben:
Szász–Irina Embrich (észt) 15:10
az elődöntőben:
Francesca Quondamcarlo (olasz)–Szász 15:8

férfi kard:
a 64 között:

Iliász Nikolász–Caglayan Nehir Firat (török) 15:7
Fernando Casares (spanyol)–Szatmári András 15:14
a 32 között:
Enrico Berre (olasz)–Szilágyi Áron 15:11
Kamil Ibragimov (orosz)–Iliász 15:7

Fotók Zágrábból>>


Hirdetések