Jenkei Dániel, 2024.04.23. | Ökölvívás

Olimpiai bajnok, életműdíjas bokszlegendánkat köszöntjük.

Gedó György esetében az olimpiai arany csak a "jéghegy" csúcsa, többek között két Európa-bajnoki és nyolc magyar bajnoki cím "lapul" még a képzeletbeli vitrinben. No meg a kortársak emlékei a villámgyors, páratlanul technikás bunyósról, aki úgy érzi, maradt még benne ötkarikás elsőség, de így is büszke arra, amit elért:

- Amit elértem, az nem csak az én érdemem. Elhivatott voltam, és meg akartam tanulni bokszolni, az nyilvánvaló. De egyedül senki nem juthat a csúcsra. Engem Adler segített a legmagasabbra. Ha ő nincs, egy vagyok a sok közül. Így viszont olimpiai bajnoknak mondhatom magam.
 

 

A Vasas és a magyar ökölvívás korszakos alakja ma 75 éves, és máig ott van szinte mindenhol, ahol ökölvívóversenyt rendeznek, fáradhatatlanul népszerűsíti szeretett sportágát.

A Vasasban, a Fáy utcában talán már kicsit kevesebbet látjuk, főleg mióta elválaszthatatlan jóbarátja, Raduly Józsi bácsi nincs köztünk, pedig korábban szinte minden héten vidámságot hozott utánozhatatlan párosuk a Vasas-központ életébe.
 

 

Ettől még persze Gedó György minden nap szerves része a sporttelepnek, hiszen immár tíz éve az ő nevét viseli a Vasas ökölvívóterme.

Ám igazán jellemző rá, amit pár évvel az ünnepélyes névadás után mondott: - Ha üres volna a Fáy utcai fal, akkor is azt mondanám: a Vasas családhoz tartozom!

Mi pedig büszkék vagyunk erre a kiváló családtagra, az egykori nagy bajnokra, akit Isten éltessen sokáig a 75. születésnapján!
 


Hirdetések