Jenkei Dániel, 2024.04.23. | Vívás

Csonka Dorottya csúcsra ért kard egyéniben a kadetek között, a junior női kardcsapat pedig két vasasos taggal szerzett bronzérmet Szaúd-Arábiában a korosztályos világbajnokságon.

Mondhatni, hogy szokatlan helyszínen rendezték az idei kadet –és junior világbajnokságot, amelynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád adott otthont, de látva az eredményeket, az ázsiai térség ezen része is rohamosan fejlődik a sportágban.

A magyar csapatnak viszont most kevésbé sikerült eredményesre a szezon csúcsviadala, vasasos szempontból viszont büszkeség, hogy mindkét szerzett éremben főszerepet vállaltak a sportolóink.

Kezdjük a csodálatos Csonka Dorottyával, aki az ezüstös „átkát” megtörve, egy remek nap után, a fináléban egy olasz ellenfelet legyőzve lett világbajnok kadet kard egyéniben.

Ezzel megszerezve egyébként az egész magyar csapat első érmét. Szóval mindenki nagyon várta már Kósa Miklós tanítványának sikerét, az ősszel a Vasas-tehetségek között is szereplő Csonka Dorci pedig így értékelt nekünk hazaérkezése után:

- Szívből gratulálunk! Nagy a felhajtás?
Ehhez még azért hozzá kell szoknom…Már magához a gondolathoz is, hogy egyéni világbajnok vagyok… De élvezem az érzést, jó ebben kicsit fürdeni most. Kaptam egy hét pihenőt Miki bácsitól, és próbálom ezt a szociális feltöltődésre fordítani, a családtagjaimmal és a barátaimmal együtt lenni, közösen megünnepelni, feldolgozni a sikert. A helyszínen, Rijádban erre nem sok módom volt, hiszen a verseny után hajnali kettőkor már a repülőn ültem, ahol ráadásul aludni sem tudtam, így van mit kipihenni is.

- Kifejezetten az aranyért utaztál ki?
Részemről ez nem volt kérdés, hogy ezért megyünk, különösen miután az Eb is jól sikerült. Fejben régóta így készültem, hogy ez az én napom lesz, jól fogok vívni, és ha szoros asszóim lesznek, azokat is megoldom. Nálam különösen fontos, hogy mentálisan tréningezzem magamat előre, és úgy tűnik, ez most jól sikerült. Szerencsére semmilyen hülyeség nem fészkelte bele magát a fejembe közben, így sikerült végigvinnem, ahogy akartam.

- Az mennyire nyomott, hogy egészen a Te napodig még érme sem volt a magyar csapatnak?
Inkább pluszmotiváció volt, hogy ha már így alakult, akkor én lehessek az első, aki ott áll a dobogón. Úgy voltam vele, hogy kiteszem a pástra, amit tudok, aztán majd meglátjuk, mire lesz elég.

- Melyik volt a legnehezebb pillanat?
Az orosz lány elleni asszó, a négy közé jutásért, amit 12-9-ről fordítottam meg. Az oroszokat amúgy is már nagyon rég láttuk, nem igazán tudtunk belőlük készülni, ez a lány pedig szerintem a legjobb közülük. És bizony, vezetett is, de úgy voltam vele három tus hátrányban is, hogy az egyszerűen nem fordulhat elő, hogy én itt kikapok, és elúszik az érem, és valaki más áll majd helyettem a dobogón…Végül csak sikerült megoldani…


- Mi jön most, milyen lesz kadet egyéni világbajnokként megmászni a következő lépcsőfokokat?
Ahogy Miki bácsi szokta mondani, a múltból nem lehet megélni, de azért a feltöltődés kell most, nagyon jó lesz ez az egy hét, amiről az elején beszéltem. Aztán jöhet a munka!
 

fotók: FIE és hunfencing

 

A másik magyar érem a junior női kardcsapaté lett, amely a franciák ellen több mint drámai körülmények közepette vesztette el az elődöntőt, ám Spiesz Annáéknak maradt annyi lelkiereje ezután, hogy megnyerjék az üzbégek elleni bronzcsatát. Anna mellett a másik vasasos tehetségünk, Domonkos Emese is fontos tagja volt a bronzos négyesnek. 
 

 

Ami pedig a többi vasasos versenyzőt illeti, Antal Máté a kadetek között 19., míg a junioroknál 91. lett párbajtőr egyéniben, a junior csapattal pedig a 4. helyen végeztek.

Junior kardban Spiesz Anna 7. lett egyéniben, Bende Barbara 35., míg Domonkos Emese 61. 

A fiúknál Vigh Benedek a 36., Dallos Benedek pedig az 53. A fiú kardcsapat a 8. helyen végzett.

Fabó Ákos pedig kadet kard egyéniben képviselte a magyar és vasasos színeket, ő ott 44. lett.

 

Hazai fronton is sikerek

A felnőtt vívóink eközben itthon vitézkedtek, a mögöttünk hagyott hétvégén hazai válogatók zajlottak. A férfi kardozóknál Rabb Krisztián nyerte a viadalt, a nőknél Katona Renáta második lett. Férfi párbajtőrben Nagy Dávid nyert egy ezüstöt egyéniben, a Bakos-Bányai-Koch fémjelezte csapat pedig arannyal zárta a hétvégét.

Hirdetések