Gy. Szabó Csilla, 2024.04.18. | Evezés

Pontosan egy hét múlva kezdődik a szegedi evezős Európa-bajnokság, amelyen Gerei Tamás, a MEC-Vasas sportolója is vízre száll, mégpedig a férfi négypárevezős tagjaként. A várhatóan igen erős mezőnyben az A döntős szereplés kivívása az egység célja.

Már egy hete Szegeden készül társaival Gerei Tamás a négynapos világversenyre, amely nemcsak Eb-lesz, hanem Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regatta is. A Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf és Ujhelyi Mihály alkotta férfi négypár az előbbin indul, ám egy kiugróan jó szereplés esetén még lehet esélyük arra, hogy az utolsó, luzerni pótkvalifikációs versenyen kivívják a párizsi részvétel lehetőségét. Ez azonban pillanatnyilag még csak a távoli jövő számukra, a jelen a Maty-éri kontinensviadal, ezen kell először bizonyítaniuk.

„Úgy érzem egész jól összeállt az egységünk, a múlt héten átrendeztük a sorrendet, én ülök majd az egyes, Dominik a kettes, Misi a hármas poszton, Kristóf lesz a stroke – számolt be honlapunknak az Eb előkészületeiről Gerei Tamás a szegedi edzőtáborból . – Ebben az összeállításban a márciusi válogatót követően kezdtünk dolgozni, így nem volt túl sok időnk a közös gyakorlásra, arra viszont elég volt, hogy a legfontosabb beállításokat, elrendezéseket megtaláljuk. Úgy érzem, hogy a tervezett munkát elvégeztük, itt Szegeden, pedig igen nyugodt körülmények között, kizárólag a feladatunkra koncentrálva készülhetünk a rajtig. A bólyázott pályán sokat gyakoroltuk a hajó kormányzását, erre a Kis-Dunán korábban nem volt lehetőségünk. A tavalyinál sokkal jobb formában érzem magam, vasárnapig teljesen zavartalan volt a munka, akkor egy picit megfájdult a derekam, de azonnal masszőrhöz és gyógytornászhoz fordultam. Egy-két napot pihentem is, mindenképpen rendben kell lennem a jövő heti startra!”

A férfi négypárevezőst Ambrus Gábor, a MEC-Vasas szakembere, Gerei edzője, és Lőrincz Attila szövetségi kapitán közösen készíti fel a világversenyre, amelyre igen erős mezőny várható. A számunkra legizgalmasabb számban a hollandok, a britek, az olaszok és a lengyelek a legerősebbek, ők négyen az utóbbi években rendszeresen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Mögöttük azonban igen nagy csata várható.

„A legjobbak mögött nagyon sűrű a mezőny, egy-két másodperces különbségek vannak csak a hasonló tudású egységek között, éppen ezért óriási küzdelemre számítunk – tette hozzá Gerei Tamás. – Bízom benne, hogy ki tudjuk használni a hazai víz előnyét, és kihozzuk magunkból a maximumot. Az olimpiai részvétel természetesen mindannyiunk nagy álma, elvileg meg is van még a lehetőségünk ennek megvalósítására, de nagyon nehéz lesz. Egy hosszabb közös felkészülés mindenképpen előnyösebb lett volna. Hogy hosszútávon együtt marad-e az egység, azt az Eb-szereplés dönti majd el, hiszen az eredményesség a legfontosabb értékmérő. Igyekezni fogunk, reméljük, hogy sikerül megfelelnünk az elvárásoknak, és bejutunk az A döntőbe.”


Hirdetések