Gy. Szabó Csilla, 2024.04.09. |

Hét érmet szereztek a hétvégi sífutó ob-n síszakosztályunk északi szakágának versenyzői. A meleg idő miatt ugyan sírollerrel mérték össze tudásukat ellenfeleikkel, ám Csúr Attila vezetőedzőnk szerint, ez volt a legokosabb döntés. Sífutóink a havas szezonnak március végén intettek búcsút, a levezető Ramsau-i edzőtáborral.

Idén nem igazán kedveztek az időjárási körülmények sízőinknek, több verseny is elmaradt, így a sífutók szabad stílusú tömegrajtos országos bajnoksága is, amelyet végül a Palóc Ringen, vagyis betonon, sírollerrel rendeztek meg a hétvégén. A hóhiány miatt sem a külföldi, sem a hazai pályák nem tudtak helyszínt biztosítani a rangos eseménynek. A hazai síszövetség északi szakága azonban mindenképpen meg szerette volna rendezni az ob-t, s így esett a választás a Nógrád vármegyében található helyszínre és a sírollerre.


A Ramsau-i levezető táborban alapozták meg sífutóink a sikeres ob-szereplést

„Úgy gondolom, ez volt a legjobb döntés, lehetett volna erőltetni egy külföldi havas helyszínt, ám arra a fiatalok közül bizonyára kevesebben jöttek volna el – tudtuk meg vezetőedzőnktől Csúr Attilától, aki nagyon büszke volt a Vasas csapat eredményére, különösen arra, hogy egyetlen klubként tudtak több aranyérmet szerezni. Ráadásul négyet is! – Éppen ezért a korosztályos mezőnyök most erősebbek voltak, ami a mi győzelmeink értékét is növeli. Ferbár Csongor az idény végén egyre jobb eredményeket produkált, fejlődését a FIS-pontjainak csökkenése is jól mutatja, ezért számítottunk a győzelmére, ám nem ilyen nagy fölénnyel. Az ő kategóriájában harmadik helyezett Maus Márton viszont meglepetést okozott, hiszen serdülőként indult az idősebbek között. Nagyszerűen mutatkozott be tehát az ifi egyben, ahol majd nyártól elsőévesként a helye lesz, vélhetően a legjobbak között. Remélem ez az eredmény ösztönzőleg hat majd rá. Holló Martin és Kunos László egyaránt jó teljesítményt nyújtott az ifi kettőben, közel voltak egymáshoz, tőlük várható volt, hogy az első két helyet szerzik meg. Csikász Panni győzelmét azonban az előzetes számolgatások során egyáltalán nem vettük biztosra, nagy öröm, hogy végül ő is nyerni tudott. Bozóki Laura ezüstérmes lett, kihozta magából a maximumot. Az eredmények azt mutatják, hogy domináltuk az ob-t, nagyon boldogan tértünk haza a Palóc Ringről.”


A fiúk ifi II-es mezőnyében kettős Vasas siker született, Holló Martin első, Kunos László pedig második lett

 

A Vasas szakembere ugyanakkor azt is elismerte, az ob-val kicsit felborult a szokásos menetrend. Nem véletlenül rendezte szakosztályunk a húsvét előtti héten hagyományos Ramsau-i levezető havas táborát. Április ugyanis már a pihenést jelenti a nyári sírolleres versenyek és az azokra történő alapozást megelőzően. Idén azonban nemcsak a sífutó ob-t kellett hóhiány miatt elhalasztani, de az Országos Diákolimpia döntőjét is, amelyben valamennyi fiatal versenyzőnk érdekelt. A megérdemelt pihenésre így csak májusban kerülhet sor, amely miatt meglehet, a nyári események is tolódnak egy picit.

Már Ramsau-ban is voltak problémák, szokásos helyünkön laktunk, ám az edzéseket egy szomszédos falu magasabban fekvő pályáján tudtuk csak megrendezni – számolt be az évzáró eseményről Csúr Attila, ahová Zámbó Viktória edzővel több mint egy tucat sífutót kísértek el. – Ezernyolcszáz méteren szerencsére a meleg ellenére is jó körülmények között dolgozhattunk. Úgy gondolom, nagyon hasznos volt a tábor, és a hétvégi jó eredményekben is része volt az ott elvégzett munkának.”


Ferbár Csongor fölényesen nyerte az ifi I-es versenyt, Maus Márton pedig bravúrosan mutatkozott be harmadik helyével az idősebbek között

 

Sífutó országos bajnokság. Palócring.

Férfiak.
Ifjúsági I.:
1. Ferbár Csongor 17:34,7 … 3. Maus Márton 19:04,7 … 7 Harangozó Gergő 20:32,0; 8. Karakó Milán 23:58,2.
Ifjúsági II.: 1. Holló Martin 19:06,0; 2. Kunos László 20:29,3.
Nők.
Ifjúsági I.:
1. Csikász Panni 20:16,4.
Ifjúsági II.: 2. Bozóki Laura 22:42,1 … 4. Kovács-Oroszlán Anna 28:19,6.
Master I.: 1. Makhult-Zámbó Viktória 29:23,7.


Csikász Panni nagyszerű teljesítménnyel nyerte a leány ifi I-es kategóriát


Bozóki Laura kihozta magából a maximumot második helyezésével 

 


Hirdetések