Gy. Szabó Csilla, 2024.03.26. | Evezés

Jól szerepeltek a MEC-Vasas evezősei a hétvégi Tavaszi Hosszútávú Versenyen. A tanuló és serdülő leányok mezőnyében két ezüstérmet is szereztünk, Daróczi Dávid pedig visszakerült a korosztályos válogatott keretbe.

Idén is Csepelen rendezték meg a hagyományos Tavaszi Hosszútávú Versenyt, amelyen életkortól függően, 4, illetve 6 kilométeren indultak a MEC-Vasas versenyzői. A szombati nagy szél mindenkinek megnehezítette a dolgát, amely ráadásul délről érkezve, pont a hajókkal szemben korbácsolta fel a vizet.

A tanuló leányok mezőnyében második helyen végzett a Berky, Kántor, Zalánfi, Hrubos összeállítású kormányos négypár teljesítményével különösen az előzmények fényében volt elégedett mesterük, Nagy Attila.

„Nem volt zavartalan a felkészülésünk, betegségek tarkították, éppen ezért nem is számítottam győzelemre – értékelt Nagy Attila, aki évről évre úgy állítja össze a négyeseket, hogy abban két idősebb evezős mellett, két fiatalabb szerezhessen tapasztalatot. Ez most is így volt, Berky és Kántor képviselte a rutint az egységben, Zalánfi és Hrubos pedig idén lépett fel hozzájuk. – Ebben az összeállításban ez volt a harmadik vízre szállásuk, össze kell még csiszolódniuk. A mezőnyben ráadásul ők voltak a legfiatalabbak, az előttünk végző Csepelt négy tizennégy éves alkotta és a kormányosunk is most tanulja még a szerepét. Ennek ellenére jól mentek, elégedett vagyok a második helyezésükkel. Ahogy Markó Lilla ezüstérmével is, aki az őszi hosszútávún még harmadik volt. Molnár Titanilla is előbbre lépett, jól megülte ezt a rossz vizet és olyan riválisokat győzött le, akiktől korábban még kikapott.  


Markó Lilla (balról) a serdülő egypárevezős leányok versenyében lett második

A Nagy Attila által nevezett hat leányversenyző a múlt hét közepén nemcsak a vízen, de a hazai szövetség Sport XXI. díjátadó ünnepségén is jól teljesített. A tavalyi esztendő összesített hazai eredményei alapján az U14-es korosztályban Markó Lilla az első, Molnár Titanilla pedig a második helyen végzett. Az U13-asok között is Nagy Attila egy-egy tanítványa végzett az élen, Berky Dóra és Kántor Borbála személyében. Az U12-esek mezőnyében Zalánfi Eszter második, Hrubos Fanni pedig harmadik lett. A hat dobogós helyezéssel a MEC-Vasas szakembere is tarolt, ő lett a legeredményesebb mester.


Nagy Attila (bal oldalt szélen) a díjazott edzők között lett a legeredményesebb, hat tanítványa végzett az első háromban

Nem véletlenül nevezte tehát Nagy Attila a szombati viadalra fenti hat tanítványát, ők ugyanis nemcsak tavaly, de már idén is komoly, minőségi edzésekkel készülnek az előttük álló kihívásokra. S bár a négyes esetében valóban időre van szükség ahhoz, hogy teljesen összeszokjanak fiatal evezőseink, szkiffben és dublóban már mindegyikük beletette a szükséges kilométereket a felkészülésbe, ahogy Markó és Molnár is.

A férfiak mezőnyében Tevesz László két tanítványa Daróczi Dávid és Piuk Márk szállt vízre szombaton. Előbbi az ötödik helyen végzett az ifjúságiak között, utóbbi pedig hatodik lett a felnőttek futamában.

„Márk idén tölti a tizenkilencet, így ő most a felnőttek közé való átmenet időszakát éli – tudtuk meg Tevesz Lászlótól. – A szombati verseny egyfajta próba volt a számára új korosztályában, s ez azért is fontos, mert a felnőtt egyesületi hajókban számítunk rá. Dávid a minimum célt teljesítette, visszakerült a válogatott keretbe, két szegedi és egy mohácsi fiúval próbálgatunk egy ifi négyest. Ennek mindenképpen örülök, ám úgy gondolom, hogy kicsit több van benne ennél az eredménynél. Az edzéseken ugyanis nagyon jól megy, a versenyeken azonban még nem jön kibelőle az ezek alapján elvárható teljesítmény.”

Tavaszi Hosszútávú Verseny.
Leányok.
Tanulók. Kormányos négypárevezősök.
4000 méter:
1. Csepel Evezős Klub 18:15,45 2. Vasas SC (Berky Dóra, Kántor Borbála, Zalánfi Eszter, Hrubos Fannis k: Varga András, edző: Nagy Attila) 18:39,93.
Serdülők. Egypárevezősök.
6000 méter: 1. MTK 29:02,10 2. MEC-Vasas (Markó Lilla, edző: Nagy Attila) 29:54,92 … 12. MEC-Vasas (Molnár Titanilla, edző: Nagy Attila) 31:21,63.
Férfiak. Egypárevezősök.
Felnőttek.
6000 méter:
1. Csepel Evezős Klub 25:30,86 … 6. MEC-Vasas (Piuk Márk, edző: Tevesz László) 28:01,00
Ifjúságiak
6000 méter:
1. Csepel Evezős Klub 24:26,25 … 5. MEC-Vasas (Daróczi Dávid, edző: Tevesz László) 25:26,04.


Hirdetések