Gy. Szabó Csilla, 2024.03.23. |

Három éremmel tért haza a Balkán Kupa Pokljukán megtartott versenyéről a Vasas két fiatal sífutója, Holczer Bálint és Karakó Gergő. A Mavrovski Memorijalon a még ifjúsági korú Ferbár Csongor is indult, ám a felnőttek mezőnyében.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a sífutók Balkán Kupájának horvát, illetve macedón állomását egyaránt a szlovéniai Pokljukán rendezték meg március elején. A Vasas síszakosztályának északi szakágát Holczer Bálint és Karakó Gergő mindkét eseményen, Ferbár Csongor pedig az utóbbin képviselte. Sportolóinkat vezetőedzőnk, Csúr Attila kísérte el, a Mavrovski Memorijalon pedig még további két válogatott sífutó csatlakozott a Vasas SC kis csapatához.

Az idei esztendőben a téli sportok űzői gyakran találták szemben magukat extrém időjárási körülményekkel. A Balkán Kupa horvátországi, illetve macedóniai állomását is ezért kellett Szlovéniában megrendezni, bár itt sem voltak ideálisak a körülmények. A második verseny első napján a szakadó eső miatt jeges, kemény pálya fogadta a versenyzőket, a másodikon pedig a hóesés miatt, mély és lassabb terepen kellett összemérniük tudásukat. A sportág sajátosságaiból fakadóan ilyenkor a versenyzők sífutók közötti különbségek még hangsúlyosabbak, a jobbak nagyobb előnyre tudnak szert tenni kevésbé gyakorlott társaikkal szemben. A Vasas három sportolója ennek ellenére igen jó teljesítményt nyújtott mindkét versenyen.


Holczer Bálint Pokljukán kétszer is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára

„Holczer Bálint a hazai mezőnyben most már kiemelkedik korosztályából, számára a nemzetközi társakkal való megméretés jelenti az igazi kihívást – számolt be a Balkán Kupa két pokljukai pótló versenyéről Csúr Attila. – Nagyon ügyes, technikailag jól képzett sífutó, de még nagyon sok munkát kell beletennie ahhoz, hogy később is sikerese legyen, hiszen még nagyon fiatal. Az eredménye értékét növeli, hogy a Marvroski Memorijalon nyújtott teljesítményével az idősebbek, vagyis a tizenkét éven aluliak között is a dobogó közelében végzett volna. Karakó Gergő is szépen teljesített a rövidebb számban értékes bronzérmet szerzett. Mivel ő alpesi számokban is versenyez, érthető módon az erőnlét a gyenge pontja, ami a hosszabb távokon meg is mutatkozik. Ferbár Csongor ugyanakkor eddigi karrierje második legjobb FIS-pontját szerezte. Az ő esetében ki kell hangsúlyozni, hogy felnőttek között kellett indulnia, nem pedig saját korosztályában, vagyis a tizenhat éven aluliak mezőnyében.”

Ferbár Csongor ezt megelőzően is rajthoz állt nemzetközi FIS-versenyeken. Február végén a Csorba tónál 26.-ként ért célba a felnőtt férfiak között, korosztályában azonban a harmadik lett. Az elmúlt hétvégén a juniorok mezőnyében Holló Martinnal együtt versenyeztek.

A Vasas versenyzőinek utóbbi eredményei.

Sífutó Balkán Kupa (Ravna Gora BC helyett). Pokljuka.
U12. Fiúk.

Sprint: 6. Karakó Gergő 7. Holczer Bálint
2,5 km. Klasszikus stílusú tömegrajt: 6. Karakó Gergő 7. Holczer Bálint

Sífutó Balkán Kupa / Mavrovski Memorijal
Fiúk.
U10:
2,5 km. Szabad stílusú egyéni indítás:
1. Holczer Bálint 7:33.3
1,2 km. Szabad stílusú egyéni indítás: 1. Holczer Bálint 4:32.7
U12.
1,2 km. Szabad stílusú egyéni indítás: 3. Karakó Gergő 4:17.9 (+49.8)
FIS-verseny. Felnőttek. Férfiak.
7,5 km. Szabad stílusú egyéni indítás: 23. Ferbár Csongor 20:10.3 (+4:06.8) 284.83 FIS-pont
10 km. Szabad stílusú egyéni indítás: 19. Ferbár Csongor 32:44.6 (+6:39.0) 288.10 FIS-pont
 

Sífutó FIS-verseny. Strbske Pleso (szlovákia).
Juniorok. Fiúk.
10 km. Klasszikus stílus:
23. Ferbár Csongor 35:11.6 (+5:47.2) 291.34 FIS-pont … 30. Holló Martin 36:58.6 (+7:34.2) 339.86 FIS-pont


Karakó Gergő ( jobbról) a harmadik helyen végzett a Balkán Kupán
 

Induló képünkön Ferbár Csongor a Csorba tónál versenyez.
 


Hirdetések