Gy. Szabó Csilla, 2024.03.20. | Kosárlabda

Történelmi sikert ért el a Vasas Akadémia együttese azzal, hogy bejutott a Killik László Női Magyar Kupa négyes döntőjébe. A győri fináléban végül a negyedik helyen végzett a csapat, a Pasaréten zajló képző és nevelőmunka minősége azonban a korábbiaknál nagyobb nyilvánosságot kapott a részvétel által. A női szakosztály szakmai vezetője, Krivacsevics Dragoljub, valamint a csapatkapitány Tóth Orsolya egyaránt a szezon meghatározó pillanatának tartja a győri négyes döntőt.

Óriási meglepetést okoztunk a Magyar Kupa negyeddöntőjében az NKA Universitas Pécs legyőzésével. A győri négyes döntőre így különösebb terhek nélkül, „örömjátékra” készülve utazhatott csapatunk. Ez olyannyira megvalósult, hogy több mint egy negyeden keresztül vezettünk a címvédő, esélyesebb Sopron Basket ellen az elődöntőben, s csak egy igen izgalmas végjátékban szenvedtünk vereséget. A vasárnapi, 3. helyért játszott találkozón már nem tudtuk igazán nagy csatára kényszeríteni a Győrt, ám az első félidőben még a házigazdák ellen is remekül tartottuk magunkat.

„A hétvége történetét a pécsi bravúrral kezdeném, hiszen azzal a győztes mérkőzéssel értük el a történelmi sikert – tekintett vissza az NKA Universitas elleni találkozóra Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia női csapatának kapitánya. – Végig koncentráltan játszottunk és tartottuk magunkat a megbeszélt taktikához. A ránk jellemző gyors kosárlabdát igyekeztünk ellenfelünkre erőltetni, s ezzel hibára kényszeríteni. A két legjobbjuk kivételével, egyik játékosuk sem tudott átlagon felüli teljesítményt nyújtani, ami főleg annak volt köszönhető, hogy végre összeállt a védekezésünk. A támadások terén ugyan továbbra is van mit javítanunk, de a Pécs ellen ezen a téren is egész jó teljesítményt nyújtottunk. A négyes döntőre nagyon jó hangulatban érkeztünk, az utazás és az együttlét maga is feldobta a csapatot. Ez meg is látszott a Sopron ellen, hiszen kifejezetten jól játszottunk. Gyakorlatilag egyetlen hibán ment el a meccs, nagyon közel voltunk a hosszabbításhoz. Ha így alakult volna, talán mi megyünk tovább a döntőbe, hiszen nekünk hosszabb volt a kispadunk. Sajnos nem játszottuk meg pontosan a figurákat, a zóna védekezésükkel pedig nem tudtunk mit kezdeni, nem oldottuk meg jól az egyetlen lehetséges fegyvert, a gyorsindításokat. A soproniak egyébként a DVTK elleni döntőben már szinte extázisban játszottak, ennek köszönhették a győzelmüket is.”


Tóth Orsolya (21) a Vasas Akadémia jelenlegi, és Bach Boglárka (23) a két évvel ezelőtti csapatkapitány harcban a bronzéremért

 

Tóth Orsolya szerint a Sopron elleni mérkőzés mindannyiukból sokat kivett. Az elődöntőben még látványos erő helyett, vasárnap már a fáradtság első jelei tűntek fel a hosszabb időt pályán töltő játékosokon. Elsősorban fejben, a figurák pontatlan befejezésénél volt nyomon követhető ez a változás. Az első félidő ennek ellenére rendben volt, a csapat által elvégzett minőségi munka jött ki a kiváló játékosokat felsorakoztató Győr elleni kezdésben.

„Az elődöntő után voltam szomorúbb, mert a Sopron ellen reálisabb esélyünk volt a győzelemre – tette hozzá Tóth Orsolya, akinek idén új szerepkörben kellett megállnia a helyét Pasaréten, s ezt az utóbbi hetekben kezdte egyre hatékonyabban ellátni. A Magyar Kupában már kifejezetten jól koncentrálva, hasznosabban játszott, mint a szezon elején.

A Vasas Akadémia női kosárlabda-szakosztályának szakmai vezetője, Krivacsevics Dragoljub, a történelmi siker kapcsán elsősorban a játékosok és a Milos Pavlovic által vezetett szakmai stáb érdemeit emelte ki. A nagyszerű eredmény eléréséhez azonban mindenki hozzátette a maga részét Pasaréten, hiszen a többségében saját nevelésű játékosok kezébe azok adták a kosárlabdát, és tanították meg az első lépéseket, akik a legkisebbekkel foglalkoznak. Éppen ezért a legjobb négy közé jutás tényénél is nagyobb siker volt számára, hogy a négyes döntő valamennyi csapatában volt Vasas nevelésű játékos, ráadásul nem is egy.


Budácsik Dorottya (4) beérett a centerposztra

„Sohasem hajszoltuk az eredményt, mindig is a képző, nevelő munka volt számunkra a legfontosabb – jelentette ki Krivacsevics Dragoljub a hétvégét értékelve – Ez utóbbi lett most mindenki számára látható, amire nagyon büszkék vagyunk, és a Vasas Akadémia közös sikerének tartjuk. Úgy gondolom, a hazai kosárlabdás társadalom számára is most lett igazán nyilvánvaló a Pasaréten folyó szakmai munka magas színvonala. Pedig a számok eddig is magukért beszéltek, a jelenlegi élvonalban szereplő kilenc másik együttes mindegyikében van Vasas nevelés, összesen húsz, vagyis a mezőny közel egynegyede nálunk tanulta az alapokat. Úgy gondolom, ez nemcsak sportágunkban, de országos szinten is páratlan hatékonyságot mutat. Jelenlegi játékosaink is napról napra, edzésről edzésre fejlődnek, lesznek képzettebbek, s kerülnek egyre közelebb tehetségük maximális kibontakoztatásához. Miközben folyamatosan a jót keressük a gyerekekben, a pozitív dolgokat, amelyekre biztosan lehet építkezni. Természetesen a hiányosságokon is dolgozunk, ám nem a gyengeségeikből, hanem éppen ellenkezőleg, az erősségeikből indulunk ki.”

Pasaréten most is legalább húsz tehetségre figyelnek kiemelten, három-négy év múlva ők léphetnek a jelenlegi legjobbak helyére. S bár a Vasas Akadémia szakemberei is keresik a jó alkatú, gyors, tehetséges gyerekeket, akikkel viszonylag könnyen lehet szép eredményeket elérni, ám a kiválasztás során legalább ilyen nagy súlyt fektetnek az akaratra, a szorgalomra és a kitartásra is. Pasaréten azokból is jó játékosokat igyekeznek nevelni, akik az emberi oldaluk erősségével tűnnek ki. Még akkor is, ha az ő esetükben néha több munkára és befektetett energiára van szükség. És persze türelemre, amely az utánpótlás-nevelő munka talán legfontosabb eleme.


Krivacsevics Dragoljub (szemben) a türelmet tartja az egyik legfontosabb erényüknek

„Az utóbbi hetekben egyre jobb teljesítmény nyújtó Budácsik Dorottya példája mutatja a legjobban, milyen fontos az idő a képzés során – tette hozzá Krivacsevics Dragoljub. – Technikailag már három-négy évvel ezelőtt is alkalmas lett volna a mostanihoz hasonló produkciókra, de az ő posztján azt is meg kell várni, hogy fejben érett legyen a feladatra. Ez nála idén jött el, mi pedig türelmesek voltunk. Azért nem igazoltunk ebben a szezonban centert, mert neki és Salamon Zsófiának akartunk lehetőséget adni a fejlődésre. Az élet most ékesen bizonyította a döntés helyességét.”

A Killik László Női Magyar Kupában elért történelmi sikerrel azonban Pasaréten sem állt meg az élet, hamarosan kezdődik az élvonalbeli play-off, amelyben idén is érdekeltek vagyunk. Tóth Orsolya szerint a négyes döntőben szereplés erős motivációt adott nekik a folytatáshoz, miközben visszaigazolásul is szolgált arról, hogy a legjobbak számára is kellemetlen, jó csapatot alkotnak. A play-off első fordulójában nagy valószínűséggel ismét a Győr ellen játszanak, s ha így lesz, szeretnének a vasárnapinál jobb teljesítményt nyújtani. S bár a papírforma szerint nem ők lennének a meccs esélyesei, bármikor okozhatnak újabb meglepetést. A realitás azonban amellett szól, hogy az 5.-8. helyért vívott első találkozón kell a legjobb formájukat hozniuk, azon mindenképpen győzni szeretnének. Még akkor is, ha az is egy újabb bravúr lenne.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések