Gy. Szabó Csilla, 2024.03.19. | Evezés

Második helyen végzett a hétvégi szegedi válogatóversenyen Gerei Tamás, a MEC-Vasas evezőse. Ennek köszönhetően már biztos a helye abban a négypárban, amely a másfél hónap múlva sorra kerülő hazai rendezésű Európa-bajnokságon indul.

Történelmi eseményre kerül sor április 25. és 28. között Szegeden, hiszen evezős kontinens viadalt több mint ötven éve, olimpiai kvalifikációs versenyt pedig még soha nem rendeztek hazánkban. Ennek a történelemnek lehet részese Ambrus Gábor tanítványa, Gerei Tamás is, aki a hétvégi válogatón a tokiói ötkarikás játékokon 10. helyezett, és legnagyobb esélyes Pétervári-Molnár Bendegúz mögött másodiként ért célba, s bizonyította remek formáját. Igaz, ez utóbbi már a februári ergométeres ob-n is jól látható volt, hiszen új egyéni csúcsot állított fel.

A mosonmagyaróvári teljesítmények alapján merült fel az Ács Kristóffal, Koncsik Dominikkal és Újhelyi Mihállyal alkotott négypár terve, s ennek nyomán már edzettünk is együtt – számolt be az új egység alakulásának folyamatáról honlapunknak Gerei Tamás. – A válogatón mutatott teljesítményükre azonban szükség volt ahhoz, hogy a tervből valóság váljék. Már az első közös kísérletek is jó érzéssel töltöttek el, éppen ezért bizakodó vagyok a csapattal kapcsolatban, amely az Európa-bajnokságon indulhat. Amennyiben ezen jól megyünk, akkor a luzerni utolsó olimpiai kvalifikációs versenyen még megpróbálhatjuk a kijutást az olimpiára. Mivel ez még korántsem biztos, most kizárólag a kontinensviadal lebeg a szemünk előtt, azon szeretnénk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani.”

A kvótaszerző szegedi futamokon magyar részről egy-egy férfi, illetve női egypár, valamint könnyűsúlyú kétpár indul, ezért Gereiéknek most nincs lehetőségük a nagyobb hajóval az olimpiai részvétel kivívására. A szabályok szerint egyébként is egyetlen kvótát szerezhetnek a Maty-éren azok a nemzetek, amelyek eddig nem rendelkeznek egynél többel. Nekünk még egy magyar evezős helyet sem sikerült biztosítanunk eddig.

Gerei Tamás remek fizikai állapotában annak is nagy szerepe van, hogy az ősz és a tél folyamán, sem betegség, sem sérülés nem akadályozta a felkészülésben. Januárban pedig egy igen jól sikerült melegvízi edzőtáborban járt Olaszországban Pétervári-Molnár Bendegúzzal, és annak edzőjével, Molnár Zoltánnal. Utóbbitól számos jó tanácsot kapott, amelyeket igyekszik a lehető leghatásosabban beépíteni a mindennapi munkába.

„Mindig jól jön a friss szem, hiszen ő nem ismert, ugyanakkor a lehető legnagyobb szakértelemmel igyekezett nekem segíteni – beszélt az eddig zavartalan idei felkészüléséről Gerei Tamás. – A hazatérést követően is kifejezetten jó szellemben, maximális erőbedobással, minőségi munkát végezve készültünk tovább edzőmmel, Ambrus Gáborral. Minden összeállt, s ennek volt eredménye a válogatón elért második helyezésem is. Az előfutam során kizárólag arra összpontosítottam, hogy bejussak a fináléba. Nagy volt a szél, ami nem igazán kedvezett nekem, Dominik pedig nagyon jól rajtolt. Féltávnál láttam, hogy még mindig előttem van, ezért nem mozgósítottam újabb energiatartalékokat. Csak arra figyeltem, hogy biztos legyen a helyem a döntőben, ahol viszont már mindent kiadtam magamból. Ahogy általában szoktam, négy közel egyforma ötszázat mentem. A harmadiktól már elég látványos volt, hogy míg a többiek lassultak, én egyáltalán nem fáradtam. Az utolsó métereken Bendihez is közelebb kerültem, ami az egyenletes teljesítményemnek volt köszönhető. Nem volt életem legjobb pályája, de a jobbak közé tartozott. És most ez pontosan elég volt.”

Gerei Tamás ugyanakkor annak is örül, hogy végre túl van a szkiffes megmérettetésen, hiszen nem igazán szeret egyedül evezni. Célja az volt, hogy egy jó csapathajóba kerüljön, s úgy tűnik, ez most meg is valósul. A MEC-Vasas sportolója szerint sokat kell még közösen dolgozniuk, ám már az első próbálkozások is biztatóak voltak. Szerinte nagyon jó lehetőségek rejlenek, az Ács, Gerei, Koncsik, Újhelyi négypárban. S ezt a szegedi Európa-bajnokságon be is szeretnék bizonyítani.

Olimpiai kvalifikációs és felnőtt Eb-válogató. Szeged.
Férfiak.
Egypárevezősök. 2000 méter.
Előfutam 3.:
1. Koncsik Dominik (Csepel) 08:04,37; 2. Gerei Tamás (MEC-Vasas, edző: Ambrus Gábor) 08:10,59.
A döntő:
1. Pétervári-Molnár Bendegúz (BEE) 07:17,88; 2. Gerei 07:21,82; 3. Bácskai Máté (MTK) 07:23,66.

Fotók: Szlovák Bence


Hirdetések