Gy. Szabó Csilla, 2024.03.17. | Kosárlabda

Negyedik helyen végzett a Vasas Akadémia csapata a Killik László Női Magyar Kupában. A Győrben rendezett négyes döntő bronzmérkőzésén 79-54-es vereséget szenvedtünk, ám akadémistáink már azzal is bravúrt értek el, hogy bejutottak a legjobb négy közé. 

Killik László Magyar Kupa. A 3. helyért. Győr.
SERCO UNI Győr – Vasas Akadémia 79-54
(21-17, 25-19, 22-7, 11-11)

Győr: Carleton (11/6), Ruff-Nagy (8/6), Bach (11/6), Anigwe (10), Gyöngyösi (2). Csere: Dubei (5), Dombai (9/3), Goree (8), Török (15/9), Hegedüs, Molnárová.

Vasas: Allen (3), Taylor (11/3), Budácsik (9), Tóth (5), Jáhni (7/3). Csere: Madár E. (5), Madár K. (4), Salamon (2), Szerencsés, Boros (6/3), Gelei (1), Kádár (1).


Eddigi története legjobb kupaszereplésének fénypontjához érkezett a Vasas Akadémia élvonalbeli női együttese vasárnap délután a Győr Városi Egyetemi Csarnokban. A bronzéremért szállt fiatal együttesünk harcba, mégpedig a hazai pályán játszó Győr ellen, amely szombaton vesztesen hagyta el a pályát a DVTK elleni elődöntőben. Akadémistáink a címvédő Sopron Baskettől igen küzdelmes és izgalmas meccsen szenvedtek vereséget, így joggal bizakodhattunk a győriek elleni bronzmeccsen is.

„Történelmi eredményt értünk el a négyes döntőbe jutással, de legalább ilyen büszkék vagyunk arra a tényre, hogy a másik három finálés együttes soraiban is sok az ismerős arc. Korábbi játékosainkat mindig jó viszontlátni, különösen ilyen fontos eseményen. Miközben mi egy zömében saját nevelésű, igen fiatal együttessel vesszük fel a harcot velük. Ez az igazi eredmény!” – jegyezte meg a találkozó előtt Krivacsevics Dragoljub a Vasas Akadémia női kosárlabda-szakosztályának szakmai vezetője.

Győri kosárral indult a találkozó, majd egy másikkal, de Jáhni Zsófia és Myah Taylor dupláival gyorsan egyenlítettünk (4-4). A folytatásban is fej-fej mellett haladt a két együttes, majd Budácsik Dorottya duplájával vezetéshez jutottunk (8-6). Azonnal egyenlítettek a hazaiak, de nagy előnyt nem tudtak kovácsolni belőle. A negyed második felében egyik csapat sem védekezett jól, mindkét oldalon egymás után estek a kosarak. A különbség folyamatosan két és négy pont között váltakozott.

Budácsik két eredményes palánk alatti megmozdulásával kezdődött a második negyed, s kevesebb mint egy perc alatt ki is egyenlítettünk (21-21). Két gyors győri támadásnak köszönhetően azonban ismét ötpontosra nőtt a zöld-fehérek előnye, amelyet jó ideig sikerült tartaniuk (28-23). Egész pályás letámadással próbáltunk nagyobb nyomást helyezni ellenfelünkre, Tóth Orsolya az így szerzett labdájával be is robogott a győri kosár alá (28-25), ám szinte azonnal jött rá a válasz (30-25). Majd egy tripla, kisvártatva pedig egy dupla, s ezzel először jutottak a házigazdák jelentősebb, tízpontos előnyhöz (35-25) a 16. percre. A 18.-ban Jáhni hármasát, illetve kétpontosát követően sikerült közelebb kerülnünk ellenfelünkhöz (41-36). A félidőre azonban ismét tízpontos hátrányban találtuk magunkat (46-36).

A pihenőt követően a csapatok nehezen találták meg a ritmust, a második perc végén esett az első kosár, sajnos a győriek voltak eredményesek, majd a folytatásban is. Így alakult ki az addigi legnagyobb tizenhét pontos különbség a két együttes között (53-36). Budácsik a 25. percben szerezte az első kosarunkat, majd Taylor eredményes megmozdulását követően csökkentettük hátrányunkat 13 pontra (53-40). A folytatásban azonban egyre jobban céloztak távolról a győriek, a sorozatban dobott öt triplájuknak köszönhetően huszonhét pontos vezetéshez jutottak (68-41).

Az utolsó negyed Boros Berta hármasával, majd duplájával indult, s ezzel húsz pontosra faragtuk a hátrányunkat. Ekkor nem sok kosár esett, a győriek 34. percben voltak először eredményesek (70-48). A pályán elsősorban a küzdelem dominált, a pontosság rovására. Dombai Réka triplájával végül huszonöt ponttal nyertek a házigazdák.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Szenvedtünk ezen a találkozón, a személyi hibákat pedig ezúttal sem használtuk jól, miközben a Győr nagyon hamar meglépett tőlünk. Egy komoly kerettel rendelkező, euroligás együttestől kaptunk ki, amely jóval erősebb és rutinosabb nálunk.”

Jáhni Zsófia, a Vasas Akadémia játékosa:

„Nagyon csalódott vagyok a vereség miatt. Pedig egészen jól kezdtünk, persze voltak kisebb hibák. A második félidőt viszont nagyon rosszul indítottuk, amitől ők felerősödtek. Olyan nagy hátrányba kerültünk a harmadik negyedben, amelyből már nem volt visszaút. Védekezésben nem álltunk fel jól, pedig tudtuk, hogy nagyon jól dobnak távolról. A támadásokban nem játszottuk meg a figuráinkat, a mitől kapkodni kezdtünk, és ez az eredményesség rovására megyünk. Összességében úgy éreztem, hogy ők mintha jobban akarták volna ezt a bronzérmet. Gratulálok az ellenfelünknek.”

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések