Gy. Szabó Csilla, 2024.03.16. | Kosárlabda

A vártnál nagyobb csatára kényszerítettük a címvédő Sopron Basket együttesét szombaton este, Győrben, a Killik László Női Magyar Kupa elődöntőjében. Voltak pillanatok, amikor egyértelmű fölényben voltunk, a mérkőzés első félidejében úgy tűnt, meglephetjük a soproniakat. Végül egy igen izgalmas végjátékban szenvedtünk hatpontos vereséget. Vasárnap 16:45-ös kezdéssel játszunk a Győr ellen a bronzéremért.

Killik László Magyar Kupa. Elődöntő. Győr.
Sopron Basket – Vasas Akadémia 73-67
(22-24, 22-16, 14-9, 15-18)

Sopron: Papp (13), Varga (11/3), Sitku (8), Brooks (29/6), Böröndy (12/3). Csere: Toman, Jevtovic.

Vasas: Allen (13/3), Taylor (16/6), Jáhni (2), Tóth (10/6)), Budácsik (15). Csere: Madár E. (5), Szerencsés (4), Boros, Salamon (2), Madár K.


Ígéretükhöz híven, bátran léptek akadémistáink pályára a Killik László Női Magyar Kupa elődöntőjében a Sopron Basket ellen. Pedig a címvédő joggal volt esélyese a mérkőzésnek, amelyet a találkozó előtt vezetőedzőnk, Milos Pavlovic is elismert. A négyes döntőbe jutással történelmi eredmény elérő női kosárlabdázóink ugyanakkor a legkisebb teher nélkül, mégis elszántan vágtak neki a szombat esti elődöntőnek.

A találkozó elején úgy tűnt, hogy egy kiegyensúlyozott mérkőzésen akadémistáink meg tudják nehezíteni a Sopron dolgát. Budácsik Dorottya ismét nagyszerűen játszott és hét pontjával szinte egymaga is tartotta a lépést ellenfelünkkel (7-7). Az ötödik perctől azonban egyre inkább felénk billent a mérleg nyelve, Myah Taylor, Jáhni Zsófia és Tóth Orsolya kosaraival négypontos vezetéshez jutottunk (13-9). Ezt követően Jacaira Allen pillanatai következtek, előnyünk pedig 19-13-ra nőtt. A negyedet végül Taylor triplája zárta: 24-22 a javunkra.


Sokszor volt miért örülniük a Vasas Akadémia kispadján ülőknek, két negyeden át mi voltunk előnyben

A második negyedben gyorsan egyenlítettek a soproniak, de Tóth triplájával újból előnyhöz jutottunk. A két csapat között óriási küzdelem alakult ki, amelyben a soproni Brooks és Budácsik járt az élen, a 16.percre mindketten három-három személyit szedtek össze, s mivel addig együttesük legjobbjai voltak, ez veszélyes helyzetet teremtett a számukra. Madár Eszter vette át ekkor a pontszerzést, előnyünk hatpontosra nőtt (36-30). Remekül védekeztünk, ellenfelünket jól kizárva szedtük a lepattanókat. A Sopron ezt követőn 2-3-as zónára állt át, amely gyorsan megakasztotta támadásainkat. Egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nem tudunk mit kezdeni az új helyzettel. A 18. percben ennek köszönhetően egyenlítettek a zöld-sárgák (36-36). A folytatásban azonban ismét mi voltunk az eredményesebbek, újból vezetéshez jutottunk (40-36). Ám az utolsó perc a soproniaké lett, s végül négypontos hátránnyal vonulhattunk szünetre (44-40).

A második félidőben sajnos folytatódott a számunkra kedvezőtlen tendencia. Ellenfelünk zónájával továbbra sem igazán tudtunk mit kezdeni, így hamarosan kilenc ponttal vezetett a Sopron (51-42). Tóth pontjaival tartottuk magunkat, ám közelebb nem tudtunk jönni ellenfelünkhöz (58-49).


A negyeddöntőhöz hasonlóan, az elődöntőben is jól működött a védekezésünk

A negyedik negyedet is jobban kezdte a címvédő, s ezzel tizenkét pontosra nőtt az előnyük (61-49). Budácsik és Allen kosaraival azonban tízen belülre kerültünk.  A negyedről negyedre csökkenő kosaraink száma jól mutatta, hogy játékosaink egyre jobban fáradtak az óriási tempótól. A hajrá ennek ellenére nagyon izgalmasra sikerült.

Másfél perccel a mérkőzés vége előtt, Budácsik kosarának köszönhetően három pontosra csökkent a hátrányunk, amire ugyan Brooks büntetőkkel válaszolt, de nálunk volt a labda, mi támadhattunk. Hiába, mert eladtuk, sőt még személyi hibát is vétettünk. Ezzel eldőlni látszott a meccs sorsa (69-62). Allen triplája, 49 másodperccel a lefújás előtt azonban ismét visszatért a remény, négy pont lefaragása nem is lett volna lehetetlen. Ám soproniak jól és nálunk nyugodtabban kezelték a helyzetet, így végül hatpontos vereséget szenvedtünk.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Azért veszítettünk, mert a harmadik negyedben kilenc percen át egyetlen személyi hibát sem követtünk el. Ekkor a Sopron elhúzott, nem találtuk meg az egy-három-egyes zónája ellenszerét, és kiestünk a ritmusból. Tanulni kell ebből a meccsből is, remélhetőleg a bronzcsatában jobban teljesítünk majd.”

Vasárnap 16:45-ös kezdéssel a bronzéremért játszhatunk a Győr ellen.

Fotók: MKOSZ/Girgász Péter


Hirdetések