Nagy Dániel, 2024.03.16. | Kajak-kenu

Hamarosan beindul a kajakosok versenyévada, klubunk sportolói pedig az alapozó időszak után, edzőtáborokkal a hátuk mögött egyre jobb formába kerülnek.

A vasasos kajakosok eseménydús 2023-at zártak, és az idei év sem lesz kevésbé sűrű, sportolóink számára pedig hamarosan érkeznek az évad első fontos megméretései.

Az őszi-téli időszak a szokásoknak megfelelően az alapozással telt, a programba több edzőtábor is bekerült: februárban Kassai Álmos edzőnk vezetésével kilencen (Keresztes Kristóf, Kovács Gergő, Kiss Ádám, Ruzicska Péter, Tribol Bence, Tribol Bertalan, Kiss Vince, Kövesdi Patrik, Várhelyi Bence) Horvátországban töltött el 10 napot, jelenleg pedig Görögországban húznak a srácok a szakember irányításával.

„Január és február első fele a klasszikus alapozás jegyében telt, konditermi edzésekkel, futással, úszással, február elejétől viszont már megpróbáltunk Magyarországon is kajakozni, az időjárás ebben segített nekünk – emlékszik vissza Kassai az esztendő elejére. – Horvátországba már úgy tudtunk kiutazni, hogy a fiúk kezében már volt hat-nyolc alkalom, nagyjából száz kilométer. Az első vízi alapozó edzőtáborunk volt a horvátországi; nem mindenki tudott csatlakozni az iskolai kötelezettségek miatt, de nem panaszkodhatok a létszámra. Alacsonyabb volt az intenzitás, zajlott a kilométergyűjtés. A jelenlegi, görögországi összetartás három héten át tart, magasabb intenzitással dolgozunk, ide már páros- és négyeshajókat is hoztunk. A motivációval nincs gond, örülünk, hogy kétszer is eljutunk külföldre ebben az időszakban. Jó állapotban vannak a srácok; áprilisban a szokásos milánói versenyre elutazunk, az kiváló erőfelmérő lesz, majd jön az első felnőttválogató!”
 


A fiúk már Görögországban suhannak a vízen

Bencze János edzőnk a Kovács Márk, Lászlófalvi Dominik, Kirkov Valentin trióval Spanyolország felé vette az irányt, a küldöttség tizenegy napon át, március elejéig „húzott” Sevillában.

„Az első két-három napban hullámos, szeles időnk volt, emellett sok csapat, így sok motorcsónak volt a vízen – ez sem könnyítette a helyzetünket – mondja Bencze. – Ezt követően azonban már nyugodtabb körülmények között készülhettünk; napi két evezős tréninget csináltunk, mellette kiegészítő mozgással, futással, kondival. A srácok tisztességgel végigcsinálták a programot; az utolsó napokban eljött egy kisebb holtpont, de azon hamar átlendültek. Összetartó csapatról van szó, motiváltan, jó hangulatban készültünk. A hazaérkezés után Csepel folytattuk a munkát, készülünk a válogatóra. Márk és Valentin a kétszáz páros címvédőjeként vág majd neki az eseménynek – a tavalyi és az idei válogató alapján dől el, hogy bekerülnek-e az Eb-keretbe.”
 


A vasasos különítmény Sevillában

 

A tavalyi felnőtt-világbajnokságon Vajda Bencével párban ezüstérmet szerző versenyzőnk, Szántói-Szabó Tamás az U23-as vb-n is bizonyított, arany- és bronzérmet is szerzett a duó tagjaként. Idén kajakosunk már nem indulhat az említett korosztályban, így kizárólag a felnőttmezőnyre fókuszál majd, nagy terveket szövögetve. Sportolónk előbb Dél-Afrikában készült, jelenleg pedig Törökországban edz.
 


 

„Dél-Afrikában három hetet töltöttem el. Fontos állomás volt az alapozásban, gyűjtöttük a kilométereket. Kint csak egyeben kajakoztunk, a lényeg az állóképesség megszerzése volt. Ezt egy pihenős hét követett, jelenleg pedig Törökországban edzünk; itt már a párost is gyakoroljuk, nagy hangsúlyt fektetve a résztávokra, a gyorsulásra. Jó hangulatban, remek körülmények között készülünk. Szerintem Bencével mindketten erősödtünk a tél folyamán, ezt igyekszünk majd kamatoztatni a vízen. A fókusz most a május eleji válogatón áll, amin eldől majd, merre tartunk; képben van az olimpia is, de nem lesz könnyű dolgunk tapasztaltabb ellenfelekkel kell majd felvenni a versenyt. Ha véletlenül nem jön össze, akkor a nem olimpiai számok vb-je is előttünk állhat.”


Hirdetések