Gy. Szabó Csilla, 2024.03.15. | Kosárlabda

Történelmi sikert ért el a Vasas Akadémia női kosárlabda csapata kedden Pécsett. Az NKA legyőzésével bejutott a Killik László Női Magyar Kupa négyes döntőjébe. Az elődöntőket szombaton este játsszák Győrben, akadémistáink a Sopron Basket ellen kísérlik meg a döntőbejutást. A másik ágon a DVTK a Győrrel mérkőzik. A csapat lelkesen és elszántan készül a kihívásra.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia élvonalbeli női együttesének vezetőedzője jó ideje várta a bajnoki szezonokban korábban megszokott bravúrt csapatától. Idén eddig nem sikerült erősebb kerettel rendelkező csapatot meglepniük, jóllehet a folyamatosan javuló játékelemek már előrevetítették egy meglepetés győzelem lehetőségét. Kevesen gondolták volna azonban, hogy ez éppen a Killik László Női Magyar Kupa negyeddöntőjében történik meg, ráadásul alig három nappal egy fordított eredményt követően.

Múlt hét szombaton 70-57-es vereséget szenvedtünk az NKA Universitas Pécs csapatától Pasaréten. A találkozónak persze voltak biztató pillanatai, hiszen három negyeden keresztül domináltuk a játékot, s ez vezetéssel is párosult.  A negyedik játékrész azonban a vendégeké volt, s ezzel a győzelem is. Kedden estére viszont minden tökéletesen összeállt, csapatunk 86-75-ös győzelmet aratott Pécsett, s ezzel eddigi történetének legnagyobb kupasikerét érte el.

Nem voltunk könnyű helyzetben a szezon elején, sok változás történt a keretben, meghatározó játékosok is távoztak – kezdte értékelését a történet legelején Milos Pavlovic. – Teljesen természetes, hogy időre volt szükség ahhoz, hogy mindenki megszokja az új helyét, az érkező játékosok pedig beilleszkedjenek. A legnehezebben a lányok csökkenő önbizalmát lehetett kezelni. De csendben és keményen folytattuk a munkát, amelynek eredménye az utóbbi időben egyre jobban láthatóvá vált. És éppen ez a fejlődés az, amely a legnagyobb elégedettséggel tölt el edzőként. Ha azt nézzük, honnan indultunk, látható milyen nagy lépést tettünk előre. Számomra a kosárlabda mindig a csapatról és nem az egyénekről szól. A Pécs elleni győzelem pedig egy nagyszerű csapatteljesítmény volt. Statisztikailag a hárompontosok kivételével minden játékelemben jobbak voltunk, támadásban és védekezésben egyaránt agresszívabbak az ellenfelünknél. Egyértelműen ez volt a legjobb meccsünk idén.”


A kiemelkedő teljesítményt nyújtó Budácsik Dorka (4) szerint Pécsett öröm volt nézni a csapat védekezését

 

Milos Pavlovicshoz hasonlóan vélekedik a kedd esti találkozóról Budácsik Dorottya, annak ellenére, hogy ő éppen kiemelkedő egyéni teljesítményével és huszonegy szerzett pontjával járult hozzá a sikerhez. Élvonalbeli együttesünk centere idén a játék számos elemében mutatott eddig is határozott javulást, pécsi játékával azonban a látványosan tette le névjegyét az élvonalban.

„Valóban karrierem legjobb meccse volt a keddi, végre minden szándékomat sikerült pontosan úgy végrehajtanom a palánk alatt, ahogy azt az edzéseken már régóta teszem – osztotta meg honlapunkkal a sikerrel kapcsolatos gondolatait Budácsik Dorottya. – A dobásaim is jó irányba perdültek, korábban gyakran éreztem magam balszerencsésnek ezen a téren. Persze a változásban nagyon sok munka van, de az is motiváló a számomra, hogy idén a korábbinál nagyobb bizalmat kapok a szakvezetés részéről. Azt hiszem a lehető legjobb helyen és időben sikerült ezt meghálálnom. Egyébként a mai napig nem fogtuk fel a történteket. Hazafelé a buszon is csak néztük egymást, alig akartuk elhinni, hogy ez megtörténhetett. Szinte extázisban játszottunk és végre ismét egységes, összetartó csapatként léptünk pályára. Utóbbit azért is hangsúlyoznám, mert mindig is a közösségben rejlett az erőnk, s ebből most ismét profitálni tudtunk.”

Dorka a jó védekezést, ami szintén a Vasas Akadémia egyik „névjegye”, is kiemelte, szerinte öröm volt nézni, ahogy a pécsiek támadásait megállították. A center úgy gondolja, idén eddig éppen ezen a téren voltak a legnagyobb fennakadások, rendre csúszott a rotáció. A DVTK, majd pedig a Pécs elleni bajnoki találkozón azonban már látszott az egyértelmű javulás, a jó időben érkező zárások és segítségek formájában.

Hosszú hónapok munkájának gyümölcse ez a bravúr. Milosnak igaza lett, hiszen ő már jóideje azzal biztatott bennünket, hogy eredmény formájában kell kijönnie az edzésekbe fektetett energiáknak. Fantasztikus érzés történelmet írni, amelynek még nincs is vége, hiszen nyugodtan utazhatunk Győrbe a négyes döntőbe. Nincs vesztenivalónk, örömjátékra készülünk, és mindent egyetlen lapra teszünk fel. A klubért és egymásért egyaránt” – tett hozzá Budácsik Dorottya, akire a Sopron Basket ellen is igen nagy feladatok várnak.


De nem csak a védekezésben, támadásban is tökéletes volt az összhang akadémistáink között

A páratlan siker, valamint a kínálkozó nagy lehetőség ellenére, akadémistáink a megszokott menetrend szerint készülnek a hétvégi négyes döntőre. Milos Pavlovic ismét erős csapategységet, valamint a keddihez hasonló lelkesedést vár játékosaitól. Szerinte ilyen nagy tét esetén nem lehet hibázni, ami a hétvégén különösen igaz lesz.

Természetesen tudjuk, hogy nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, ha valakinek nagy tapasztalata van a kiélezett tétmeccsek terén, az egyértelműen a Sopron Basket. Végtelenül tisztelem az eredményeiket, a klubot, a játékosokat és az edzőt is. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy feltett kézzel lépünk ellenük pályára. Kiharcoltuk a helyünket a legjobb négy között, megérdemeljük a részvételt, éppen ezért a végsőkig harcolni fogunk!” – jelentette ki Milos Pavlovic a Killik László Női Magyar Kupa négyes döntőjére készülve honlapunknak.

Fotók: NKA Universitas Pécs

 


Hirdetések