Gy. Szabó Csilla, 2024.03.12. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia női kosárlabdázói tizenegy ponttal legyőzték az NKA Universitas Pécs csapatát, s ezzel történetük során először jutottak be a Magyar Kupa legjobb négy együttese közé. Folytatás szombaton, immáron Győrben, ahol a Sopron Basket ellen a döntőbejutás a tét!

Magyar Kupa. Negyeddöntő.
NKA Universitas Pécs – Vasas Akadémia 75-86
(23-14, 12-20, 26-27, 14-25)

Pécs: Wallace (15/9), Williams P. (6), Mérész (1), Williams M. (1), Laczkó. Csere: Smailbegovic (19/15), Tadic (17/6), Kiss (11), Weninger (5), Olawuyi, Simon.

Vasas: Allen (19/3), Tóth (6/3), Budácsik (21/6), Taylor (10/3), Jáhni (3). Csere: Madár E. (13/3), Boros (5), Salamon (4), Szerencsés, Gelei (5/3), Madár K.


A Magyar Kupa negyeddöntő mérkőzésén léptek pályára kedden este, Pécsett, akadémistáink. A két csapat legutóbb néhány nappal korábban, Pasaréten mérte össze tudását, a bajnokság 16. fordulójában. Akkor a vendégek bizonyultak jobbnak, igaz a győzelmüket a negyedik negyedben mutatott játékuknak köszönhették, az első háromban mi szereztünk több pontot.  A kupameccsnek mindkét együttes a szombati tapasztalatok alapján vágott neki, a tét nagysága miatt pedig igen nagy küzdelemre volt kilátás. S bár számunkra mindenképpen hátrány volt, hogy idegenben kellett játszanunk, ez semmiképpen se vette el játékosaink győzelembe vetett hitét, hiszen Milos Pavlovic vezetőedző már jóideje várt egy bravúrra tőlük. Miért nem most, és miért ne egy történelmi siker küszöbén?

A mérkőzés pécsi pontokkal indult, amelyekre Myah Taylor és Tóth Orsi válaszolt (4-4). A folytatásban némileg eredményesebbek voltak a házigazdák, ám Budácsik Dorottya révén a 6. perc elején ismét döntetlenre állt a két csapat (9-9). Ezt követően fokozatosan elhúztak a vendéglátók, a negyedet kilenc pontos előnnyel zárták.


Boros Berta (11) támad Pécsett 

A második játékrészt mi kezdtük harcosabban. Jacaira Allen, Salamon Zsófia és Tóth kosaraival kétpontnyira jöttünk vissza (23-21), a 16. perc elején pedig ismét kiegyenlítettünk (27-27). Vezetést azonban nem sikerült szereznünk, igaz, a pécsiek sem tudtak nagyon eltávolodni tőlünk, a szünetre mindössze egy pontos előnyt hoztak össze ellenünk (35-34).

A második félidőben a nagyszerűen játszó Budácsik pontjaival szereztünk vezetést, amelyet a 25. percben vettek vissza a pécsiek. Óriási csata bontakozott ki a két együttes között, ennek köszönhetően a negyed 61-61-es döntetlennel zárult.

Az utolsó játékrész Allen duplájával indult, amelyre még megvolt a házigazdák válasza (63-63), ám a folytatásban már akadémistáink akarata érvényesült. Taylor, Allen, Budácsik és Madár Eszter révén a negyed közepére tízpontos vezetéshez jutottunk (75-65), amelyből a 38. végére tizennégy lett (82-68). A hátralévő másfél percben ismét parázs csata alakult ki, együttesünk azonban remekül helytállt, s végül 86-75-re nyert.


Óriási csatában nyert a Vasas Akadémia együttese Pécsett

Ezzel történelmi sikert értek el kosárlabdázóink, hiszen a női csapat először jutott be a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé. Az elődöntőben, szombaton 17 órai kezdettel, a Sopron Basket várja akadémistáinkat Győrben.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Fiatal csapatunk van, s talán a tapasztalatlan jelző sem túlzás rájuk. Az tartotta bennünk a hitet, hogy a vereségek ellenére is jó úton járunk. A bajnokság során többször közel voltunk a győzelemhez, a siker azonban nem jött. Állandó helyünk volt a rájátszásban, a Magyar Kupát azonban eddig valahogy mindig elhibáztuk. Ez a negyedik szezonom Pasaréten, s mindig megpróbáltuk elérni a céljainkat. Ez most az első alkalom, hogy sikerült és ezt egy hatalmas lehetőségnek tartom. A lányok ma készen álltak arra, hogy „meghaljanak” a pályán. Úgy koncentráltunk, mint még soha. Bátrabbak voltunk, mint valaha, ezzel pedig történelmet írtunk, a Vasas Akadémia neve bekerült a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé. Mindent megtettünk, amit lehetett, okosan játszottunk és agresszívabbak voltunk. Ha megnézzük a számokat, akkor az is látszik, hogy mindenben jobban teljesítettünk és alázatosan játszottunk.”

Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Gratulálok a pécsieknek, végig nagyon jól játszottak! Hihetetlen, hogy nyertünk, hiszen a Pécs a bajnokság egyik legjobb csapata. Szenzációs teljesítmény, hogy ez pont a Magyar Kupa negyeddöntőjében sikerült. Az elején kicsit talán lassabban kezdtünk, de a második félidőben már hatalmas energiákat mozgósítottunk, s ezzel át tudtuk venni a vezetést. A végjátékban pedig olyan előnyt harcoltunk ki, amelyből már nem tudtak visszajönni a hazaiak.”

Fotók: NKA Universitas Pécs


Hirdetések