Gy. Szabó Csilla, 2024.03.09. | Kosárlabda

Három negyeden keresztül vezettek akadémistáink a pécsiek ellen Pasaréten. Kevésen múlt, hogy meglepetést okozzanak, s ez elsősorban kiváló védekezésüknek volt köszönhető. A támadásokkal azonban már kevésbé volt elégedett vezetőedzőnk, Milos Pavlovic.

TIPPMIX NŐI NBI/A. Alapszakasz. 16. forduló.
Vasas Akadémia – NKA Universitas Pécs 57-70 (13-12, 19-18, 18-14, 7-26)

Vasas: Allen (12), Taylor (6/3), Tóth, Salamon (1), Kádár (3/3). Csere: Budácsik (11/3), Jáhni (15/6), Szerencsés (3), Boros (2), Madár K. (4), Gelei.

Pécs: Mérész (6), Williams P. (4), Wallace (27/9), Williams M.(4), Laczkó. Csere: Smailbegovic (11/3), Tadic (7), Weninger (2), Kiss (5), Olawuyi (4), Simon.


Az alapszakasz utolsó előtti fordulójában, amely egyben utolsó hazai mérkőzésünk is volt, a Rátgéber Akadémia csapatát fogadtuk Pasaréten. Izgalmas mérkőzésnek ígérkezett a tabellán mindössze két hellyel előrébb álló pécsiek elleni összecsapás. Ezt a várakozást már az első percek is igazolták, hiszen Jacaira Allen gyors duplájára a vendégek triplával válaszoltak, s így egypontos vezetéshez jutottak. A mi részünkről Kádár Orsolya, majd Jáhni Zsófia egyaránt a hárompontos vonalunk kívülről volt eredményes a folytatásban. A vendégek ekkor csak duplákkal tartották a lépést velünk, így a negyed közepén egy ponttal vezettünk (8-7). A 8. perc elején 11-11-es állásnál ismét döntetlenre álltak a csapatok, majd Budácsik Dorottya két sikeres büntetőjével jutottunk vezetéshez (13-11), amelyet meg is őriztünk a negyed végéig.

A második negyed elején ismét mi voltunk a frissebbek a pontszerzésben, mégpedig Myah Taylor révén, akihez Madár Kata és Allen csatlakozott. Utóbbi kétszer is, s ezzel a 13. perc elejére már kilenc ponttal vezettünk (21-12), a 15. végén pedig már tízzel (28-18). Ezt követően azonban a vendégek jó sorozata következett, alig három perc alatt egy pontra jöttek vissza (28-27). A negyed végén nagy csata alakult ki, s végül kétpontos előnnyel térhettünk pihenőre (32-30).

A szünet után gyorsan egyenlítettek a pécsiek, de Budácsik triplájával és Allen két büntetőjével a 23. perc végén ismét mi vezettünk, ráadásul öt ponttal. Ismét óriási csata alakult ki a pályán, mi pedig őriztük a minimális egy-három pontos előnyünket. A negyed végén a hajrá is a miénk volt, Jáhni Zsófi két duplája, valamint egy triplája, és Szerencsés Tamara büntetői révén hatpontos előnnyel zártuk a játékrészt.


A találkozóra jellemző volt a nagy küzdelem

Az utolsóban azonban megváltozott a játék képe, a vendégek sorozatban szerezték pontjaikat, nekünk pedig nem volt rá válaszunk. Két és fél percig kellett várnunk az első kosarunkra, Salamon Zsófia értékesített egy javára megítélt büntetőt, ám ekkor már két ponttal a pécsiek vezettek (53-51). Allen és Budácsik pontjaival a 36. percig tartottuk magunkat, ám ettől kezdve nem sikerült több kosarat szereznünk, így alakult ki a 13 pontos pécsi győzelem.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

A DVTK elleni idegenbeli találkozón már bizonyítottuk, hogy a befektetett munkának mindig van eredménye, még akkor is, ha néha kicsit több időbe telik, míg ez láthatóvá válik. Úgy gondolom, ezene a mérkőzésen is a mi kezünkben volt a sorsunk. Jó megoldásokat választottunk a támadásokban, de sok kihagyott tiszta dobásunk volt, s ezen a szinten a kihagyott hét-nyolc büntető is végzetesnek bizonyulhat. Két kulcspillanatban is hibáztunk védekezésben, zárkózás helyett tehát ellenfelünk távolodott. Ekkor meg is akadt a játékunk. Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményünkkel, hiszen egy olyan offenzívával rendelkező, kiválóan triplázó csapat, mint a Pécs, ma csak négy hárompontost értékesített, ami a védelmünket dicséri. A dobott pontjaink számával viszont nem vagyok elégedett, ötvenhét, a bajnokság ezen szakaszában nem elég a győzelemhez. Közel vagyunk már a kitűzött célhoz, de dolgoznunk kell tovább és kijavítani a hibákat. Gratulálok a lányoknak, sokkal jobban néz ki a csapat, mint a szezon elején. De még mindig hiányzik egy pici ahhoz, hogy egy erősebb csapat ellen is nyerni tudjon.”

Budácsik Dorottya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Örülök, hogy a miskolci mérkőzés után ma is egy jó meccset tudtunk játszani. Most is voltak hullámvölgyek, de kellő agresszivitással játszottunk, három negyeden keresztül vezetni is tudtunk. Bízom benne, hogy ezt a harcias és motivált hozzáállást tovább tudjuk vinni keddre, a Magyar Kupára is.

Fotók: hunbasket


Hirdetések